Genel

Rıdvan Murat: Yapısal çelik kullanımı yaygınlaştırılmalı!

Japonyada yaşanan 8.9 büyüklüğündeki deprem Türkiyedeki binaların sağlamlılığı konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi...

Zbs Alfaçelik İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Rıdvan Murat, Japonyadaki can kaybı binaların yıkılmasından değil tsunamiden kaynaklandı. Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan ülkelerde de Japonyadaki yapısal çelik kullanımı yaygınlaştırılmalı diye konuştu. Murat, Japonyadaki can kaybı binaların yıkılmasından değil tsunamiden kaynaklandı. Bu büyüklükteki bir depremde, yapıların dayanımı bakımından önemli bir sınav veren Japonya, deprem değil bina öldürür tezini doğruladı. Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan ülkelerde de, Japonyadaki gibi yapısal çelik kullanımı yaygınlaştırılmalı ve depreme hazırlıklı olunmalıdır dedi.

Murat, Dünyanın en katı deprem yönetmeliğinin uygulandığı Japonyada binaların sağlam yapısı büyük bir depremin daha az hasarla atlatılmasını sağladı. Japonyadaki can kaybı binaların yıkılmasından değil, tsunamiden kaynaklandı diye konuştu. Türkiyenin bu depremden çıkaracağı çok büyük dersler olduğunu vurgulayan Murat,  en başta depreme karşı daha dayanıklı olan çelik yapıların ve inşaatlarda çelik kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Çeliğin betona göre yaklaşık 7-10 kat daha esnek davranış gösterebilen bir malzeme olduğunu belirten Murat, bu özellik deprem gibi durumlarda yapıların dayanıklılığını artırır. Çelik yapılar, ciddi dizayn hataları yapılmadığı takdirde ani göçmelere sebep olmayacağından, içinde bulunan insanlara önlem için zaman kazandırır ve yaşam alanı bırakır. Bu da can kayıplarının azalmasını sağlayan en önemli faktördür. Çelik, hafif bir yapı sistemidir. Esnektir, özgül ağırlığına göre yüksek yük taşıma kapasitesine sahiptir. Ayrıca çevrecidir, geri dönüşebilir. Örneğin 7-8 tane hurda arabadan bir ev yapabilirsiniz. Ancak ahşaptan bir ev yapmak için en az 50 ağaç kesmeniz lazım şeklinde konuştu.

HEDEF YÜZDE 10

Rıdvan Muratın verdiği bilgiye göre tüm bu artılarına rağmen Türkiyede yapısal çelik kullanımı son derece düşük. Türkiyede yapılan inşaatların sadece yüzde 6sında yapısal çelik kullanılıyor. Hedeflerinin yılda 500 bin inşaatın yapıldığı Türkiye pazarından yüzde 10 pay almak olduğunu söyleyen Murat, son 12 yılda katettikleri mesafenin yapısal çelik üreticilerini yüreklendirdiğini  anlattı. Rıdvan Murat şunları söyledi:

Türkiyede inşaat sektöründe yapısal çeliğin payı 1999 yılında binde 5 iken bugün yüzde 6lara çıktı. Hedef bunu yüzde 10lara çıkarmak. Bu aslında kendi içinde büyük bir gelişme. Ülkemizde inşaat geleneği betonarme üzerinedir. Yapısal çelikte sadece endüstriyel binalar talebi oluşturuyor. Ancak yurtdışında çok katlı binalar çeliğe dönmüş durumda. Avrupada bu oran yüzde 50lerin üzerinde. ABD ve Japonyada yüzde 80e çıkar. Hatta komşumuz İranda bile yapıların yüzde 80inde çelik kullanılıyor. Ama Türkiyede yüzde 6lar civarındadır. Deprem gerçeğinin gözönünde tutularak Türkiyede de yapısal çelik kullanımının artırılmasını istiyoruz.