26 / 12 / 2024

Rifat Hisarcıklıoğlu: İran ile inşaat sektöründe iş birliği imkanı var!

Rifat Hisarcıklıoğlu: İran ile inşaat sektöründe iş birliği imkanı var!

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:"İran'da Enerji başta olmak üzere madencilik, turizm, demir-çelik, kimya, makine ve inşaat sektörlerinde ciddi bir işbirliği imkanı var." dedi.



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İran ile ticarette olduğu gibi karşılıklı doğrudan yatırımlarda da ciddi fırsatlar bulunduğuna dikkati çekerek, "TOBB ve İran odaları olarak daha yakın çalışmalıyız. Türkiye ile İran'ı birbirine daha sıkı bağlayacak çalışmalar yapmaya hazırız" dedi.


TOBB'da İran Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası (ICCIMA) ile işbirliği toplantısı düzenlendi. ICCIMA-TOBB işbirliği toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile İran'ın iki dost ve kardeş ülke olduğunu söyledi.


Hisarcıklıoğlu, dünya çapında ekonomik, siyasi ve toplumsal çalkantılar yaşandığını, Irak ve Suriye'deki durumun da hem iki ülke hem de bölge açısından büyük risk kaynağı olduğunu ifade etti. İktisadi alandaki zorlukların yanında, ciddi güvenlik ve mülteci sorunu yaşandığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Mülteci ve terör sorunu bölgemizi de aşarak, Avrupa'ya kadar uzandı. Türkiye bugün itibarıyla 3 milyona yaklaşan bir mülteci girişiyle karşı karşıya. Mülteciler için Türkiye, kendi bütçesinden 8 milyar doları aşan harcama gerçekleştirdi. Bu rakam, giderek daha da büyüyor. Öte yandan, Türkiye başta ayrılıkçı terör olmak üzere bir dizi terör eylemiyle de karşı karşıya" diye konuştu.


Bölgede yaşanan olumsuzlukların, çevre ülkelerin birlikte çalışma çabalarını daha değerli kıldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, "İran'ın istikrar ve huzurunu koruması, bizim için de memnuniyet vericidir. Ülkelerimiz arasında artacak yakınlaşma ve işbirliği, bölgemiz için de çok büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede, İran'a dönük yaptırımlara son veren anlaşma, Türk iş dünyası tarafından sevinçle karşılandı. Karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerimizin geleceği için heyecan duyuyoruz. Cumhurbaşkanlarımızın belirttiği, 30 milyar dolar ticaret hedefine ulaşmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.


- "Firmalarımıza yol göstermeliyiz"


Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasında tercihli ticaret anlaşması gibi çok sayıda anlaşma bulunduğunu ancak uygulamada karşılaşılan sorunlar olduğunu belirtti. Dış ticaret, bankacılık, karayolu ulaştırması gibi alanlarda karşılaşılan sorunların aşılabileceğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, iş dünyası temsilcilerinin bu konudaki talepleri hükümetlere aktarmaları gerektiğini kaydetti.


Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması (ECOTA) ve Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC) gibi bölgesel işbirliği anlaşmalarının uygulamaya konulması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Ticarette olduğu gibi karşılıklı doğrudan yatırımlarda da ciddi fırsatlar var. Yatırımlar konusunda da yasal altyapı esasen oluşturuldu. Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması önemli bir teşvik edici adım. Enerji başta olmak üzere madencilik, turizm, demir-çelik, kimya, makine ve inşaat sektörlerinde ciddi bir işbirliği imkanı var. Birlikte yapacağımız çok iş var, firmalarımıza yol göstermeliyiz. Bu açıdan, TOBB ve İran odaları olarak daha yakın çalışmalıyız. İmzaladığımız anlaşmayı süratle uygulamaya koymalıyız. Türkiye ile İran'ı birbirine daha sıkı bağlayacak çalışmalar yapmaya hazırız" değerlendirmesinde bulundu.


- "Deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız"


Hisarcıklıoğlu, İpek Yolu'nun yeniden canlandırması ve gümrük kapılarının mal ticareti noktasında daha da kolaylaştırılması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:


"AB ile tesis ettiğimiz Gümrük Birliği'nin de katkısıyla sanayimizi dünyayla rekabet edecek yapıya dönüştürdük. İhracatımız içinde sanayi mallarının payı yüzde 90'ının üzerinde. Bu ihracatın da yarısından fazlasını, AB ve ABD gibi gelişmiş piyasalara yapıyoruz. Ülkemizde iş ve yatırım ortamı son yıllarda önemli ölçüde iyileştirildi. Bu sayede ülkemize gelen doğrudan yabancı sermaye girişi hızla arttı. Son 10 yılda gelen doğrudan yabancı sermaye 150 milyar dolar civarında ve yüzde 75'i Avrupa ve ABD'den. Son 30 yılda yaptığımız büyük yatırım hamlesi sonucunda, turizmde dünyanın 6. büyük destinasyonu haline geldik. Türkiye'nin iktisadi dönüşüm sürecinin başarısında, güçlü özel sektörün çok ciddi katkısı oldu. Biz, Türkiye'de oda sistemimizi güçlendirerek, bu iktisadi dönüşüm sürecine destek verdik, liderlik yaptık. Deneyimlerimizi sizlerle de paylaşmaya her zaman hazırız. Hep birlikte çalışarak, ülkelerimizdeki refahı daha da artırabilir, dünya arenasında ülkelerimizi ön sıralara çıkarabiliriz."


- "Ortak şirket ve markalar geliştirmek istiyoruz"


ICCIMA Başkanı Mohsen Jalalpour da İran ve Türk ekonomisinin birbirini tamamlayan ekonomiler olduğunu söyledi. 


Ülkelerinde yıllar içerisinde büyük gelişmeler sağladıklarını anlatan Jalalpour, zor koşullarda direniş gösterecek kurumlar ve yapılar oluşturduklarını söyledi. Bu oluşumların uluslararası yeni koşullarda dost ve komşu ülkelerle ortaklık geliştirdiklerini belirten Jalalpour, enerji ve sanayi alanlarında çok güçlü imkan ve kaynaklara sahip olduklarını ifade etti. Bu kaynaklar için yeni pazarlara ihtiyaç duyduklarının altını çizen Jalalpour, "İran ve Türkiye arasındaki işbirliğinin gelişmesi halinde, iki ülke arasındaki kazanımların çok adil bir şekilde dağılımı sağlanabilir. İran'da önümüzdeki 10 yıl içinde, 1 milyar doların üzerinde yatırımın gerçekleşmesi gerekiyor. Bunun için İran'ın ekonomik kapasite ve faaliyetlerini komşu ve diğer ülkelerle paylaşmak gerekiyor. İran ve Türkiye'deki kapasiteleri kullanarak, ortak şirket ve markalar geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.


Jalalpour, iki ülkenin odalarının da işbirliği yapmak için çok istekli olduğunu dile getirdi. Bölgenin sıkıntılı bir süreçten geçtiğine işaret eden Jalalpour, "Ülkelerimizin ekonomik istikrarını sağlamak, bölgemizde barışın sağlanmasında da büyük rol oynayacaktır. İran'da misafir olmanız konusunda hepinize davette bulunuyorum, Türkiye ile çeşitli alanlarda güzel, kaliteli işler geliştireceğiz. Türk iş adamları ve sanayicilerin katılımıyla bir heyeti, 2016 başında İran'a bekliyoruz" ifadelerini kullandı.


İran ticaret odaları başkan ve üyelerinin katıldığı toplantının ardından, Hisarcıklıoğlu ile Jalalpour, Türkiye-İran Çalışma Komitesi kuruluş anlaşmasını imzaladı.


AA


Geri Dön