Rifat Yüzbaşıgil: Konya'da kentsel dönüşüm hızlanacak!
Konya’daki imar planı, çok katlı yapılaşma ve kentsel dönüşümle ilgili İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Rifat Yüzbaşıgil açıklamalarda bulundu. Yüzbaşıgil "Kentsel dönüşüm hızlanacak" dedi
İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Rifat Yüzbaşıgil, Konya’daki çok katlı yapılaşma hakkında ve genel olarak Konya’nın imar planıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Konya’da yapıların mevcut imar planına göre şekillendiğini belirten Yüzbaşıgil, “Mevcut imar planından Alaaddin Tepesi’nin çevreye doğru bir kat artışı var. Alaaddin Tepesi merkez kabul ediliyor etrafında kat artışı devam ediyor. Mevcut imar planı devam ediyor ve bu imar planında da bir değişiklik yapılması söz konusu değil. Meram Bölgesinin sit alanı olmasından dolayı orada çok katlı bir yapılanma söz konusu değil. Meram’ın bazı bölgelerinde çok katlı yapıya müsaade edildi. Toki konutları buna örnektir. Ama bazı yerlerde çok katlı yapılaşmaya müsaade edilmiyor. İlerleyen yıllarda çok katlı ya da bahçeli evler yapılabilir. Bunun için imar planının değişmesi gerekir. Bugünkü şartlarda imar planı neye müsaade ediyorsa o şekilde yapılaşma olur” dedi.
“ŞEHRİN YAPISI DİKKATE ALINARAK YAPILAR İNŞA EDİLİR”
Çok katlı ya da bahçeli yapılar inşa edilirken şehrin yapısının göz önünde bulundurulduğunu ifade eden Başkan Yüzbaşıgil, “Bahçeli evlerin yapılması için uygun yerler şehirden uzak yerler. Bahçeli evler şehrin dışına yapılırsa bu seferde sağlık hizmetlerine gidip gelmede sıkıntılar yaşanacak. Dolayısıyla çok katlı ya da bahçeli evler yapılırken görüntü güzelliğinin dışında şehrin yapısının da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu da imar planlarıyla tespit edilebiliyor. Yukarıya doğru yapılaşmak şehrin görüntüsünü bozuyor ama bununla beraber sağlık hizmetlerinde olsun, itfaiye çalışmalarında olsun, ulaşımda olsun ciddi avantajlar sağlayabiliyor” diye konuştu.
“KENTSEL DÖŞÜNÜMÜN GEREKLİ OLDUĞU YERLER VAR”
Kentsel dönüşümle ilgili de açıklamalarda bulunan Yüzbaşıgil, “Eski şehir, eski yerleşim yeri diye tabir edilen, Alaaddin Tepesi çevresindeki konutlar bitişik şekilde yapılmış konutlardır. Buralarda kentsel dönüşüm yapılabilir. Ama sadece kentsel dönüşümün yapılması gereken yerleri buralarla sınırlandırmak doğru olmaz. Şehrin genel yapısına baktığımız zaman kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi gereken yerler var. Ömrünü doldurmuş binaların yenilenmesi söz konusu. Zamanı geldikçe bunlarda kentsel dönüşüm yapılacaktır. İhtiyaç duyulan yerlerde kentsel dönüşüm kesinlikle yapılmalıdır. Kentsel dönüşüm uygulaması İstanbul’da çok hızlı bir şekilde yapılmaya başlandı. Konya’da kentsel dönüşüm daha tam anlamıyla başlamadı ama bizim inancımız o ki; Konya’da da kentsel dönüşüm hızlanacak. Bunların alt yapısı hazırlandı, çalışmalar tamamlandı… Önümüzdeki yıllarda sadece Konya’da değil tüm Türkiye’de kentsel dönüşüm hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek. Tabi bu yenilenme yapılırken de kolay ulaşım, bina yaşlarının gençleştirilmesi ve insanların daha kaliteli bir yaşam standardında yaşaması hedeflenecektir” dedi.
Anadolu'da Bugün