İnşaat Malzemeleri

Rigips Alçı ürünleri Tip III EPD belgesi kazandı!

Rigips, ürettiği 8 farklı alçı levha ve yapı alçısı ürünü için uluslararası onaylı ve Avrupa standartlarıyla uyumlu Çevresel Ürün Beyanı – Environmental Product Declaration belgelerini almaya hak kazandı.

Rigips, ürettiği 8 farklı alçı levha ve yapı alçısı ürünü için uluslararası onaylı ve Avrupa standartlarıyla uyumlu Çevresel Ürün Beyanı – Environmental Product Declaration (EPD) belgelerini almaya hak kazandı. 2001 yılında Türkiye pazarına giren Rigips, Ankara’daki fabrikalarında üretimini yaptığı 4 farklı levha ve 4 farklı yapı alçısı için yaşam döngüsü analizi çalışmalarını tamamlayıp EPD belgeleri almış olmanın gururunu yaşıyor…


Rigips, alçı levha ve asma tavan sistemlerini, paydaşlarının katılımıyla güvenliğe, çevreye, kaliteye ve sürekli gelişime öncelik vererek üretme ve Türk inşaat sektörüne güvenilir çözümler sunarak sağlıklı yaşam alanlarının yaratılmasına katkıda bulunma misyonu ile sürdürülebilirlik alanında tamamlamış olduğu ISO 14040/44 LCA (Yaşam Döngüsü Analizi) çalışmaları ile ISO 14025 EPD belgelendirmeleri sayesinde sektöründeki öncü firmalardan biri olduğunu göstermiş oldu. Saint Gobain Rigips Alçı Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Tunaman, "Sürdürülebilir çevre politikamız doğrultusunda, müşteri beklentilerine daha iyi cevap verebilmek için ürünlerimize Avrupa normlarıyla uyumlu EPD belgeleri almış olmaktan gurur duyuyoruz. Ürünlerine EPD belgesi alabilen Türkiye ve Avrupa’da sayılı firmalar arasına girerken, gelişmekte olan yeşil bina sertifika sistemlerinde ürünlerimizin sağlayacağı ilave puanlar ile sürdürülebilir yapılara katkı sağlıyoruz." diyerek EPD belgelerinin önemini vurguladı.


Ocak 2016’da The International EPD System (Uluslararası Çevresel Ürün Beyanı Sistemi) veri tabanındaki diğer EPD’li Saint-Gobain ürünlerine Rigips Türkiye’nin EPD belgeli 8 ürünü de eklenince Saint-Gobain Grubu, veri tabanındaki en çok çevresel ürün beyanına sahip şirketler grubu ünvanını kazanmıştır. Bu gelişme, tüm dünyada sürdürülebilir yaşam alanları yaratmakta sürekli lider ve referans olmayı hedefleyen Saint-Gobain Grubu için çok önemli bir başarıdır.


Sürdürülebilir Üretim ArGe ve Tasarım Merkezi (SÜRATAM) tarafından yürütülen ve Türkiye'de yerleşik EPD belgelendirme sistemi olan EPD Türkiye kanalıyla The International EPD System üzerinden yapılan belgelendirme sayesinde hem uluslararası pazarda hem de Türkiye'de mimar ve mühendislere ulaşılabiliyor. EPD Türkiye Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Mimar İlker Kahraman “Ürünlerine aldığı EPD belgeleri ile müşteri beklentilerinin yanında daha sürdürülebilir yapıların oluşmasına ürünleri ile katkıda bulunarak Türkiye ve Avrupa’da sayılı üreticiler arasına giren Rigips’i bu başarısından dolayı kutluyor ve çalışmada emeği geçen tüm personeli tebrik ediyorum.” diyerek EPD belgelerinin önemine dikkat çekti.


EPD’ler, ISO 14025’e göre tanımlanan, bir ürünün çevre performansını ISO 14040 serisi çerçevesinde belirtilmiş parametreler bazında önceden belirlenmiş kategorilere göre (ham madde temini, enerji kullanımı ve verimliliği; malzeme ve kimyasal madde içeriği; hava, su ve toprağa verilen emisyonlar; atık oluşumu) nicel olarak değerlendiren ve beyan eden belgelerdir. Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA) kapsamında ekonomik faaliyetlerin ekolojik ayak izini ve üretim sürecinde meydana gelen çeşitli emisyon ve atık değerlerini dikkate alan bu beyan yöntemi, uluslararası uzmanlar tarafından tarafsız olarak doğrulanan ve kuruluşlar için dünya çapında geçerli olan belgelerdir. Tip III türü çevresel etiketleme olarak bilinen EPD belgeleri çevresel etki bilgisi bulunan yapı ürünlerinin geliştirilmesini sağlarken LEED, BREEAM ve DGNB gibi birçok yeşil bina değerlendirme ve sertifika sistemlerinde de talep edilmektedir.