Risk analizinde kapıcı dairelerindeki durum!
Risk Analizi Kanununa göre apartmanda kapıcı, bahçıvan gibi işçi çalıştırılması durumunda kat malikleri veya yönetimin risk analizi yapmaları gerekiyor. Risk analizinde kapıcı dairelerindeki durum nedir?
Risk analizinde kapıcı dairelerindeki durum!
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince, tüm işyerine ait bir risk analizinin bulunması gerekiyor. Kanuna göre apartmanda kapıcı, bahçıvan gibi işçi çalıştırılması durumunda kat malikleri ve yönetim "işveren" olarak değerlendiriliyor.
Bu risk analizinde tüm tehlikelerin sıralanması, bunları ortadan kaldıracak veya en aza indirecek önlemlerin de karşısına yazılması gerekiyor. Buna karşın, kapıcının sağlığını risk altına almayacak şekilde çalışması ve ikamet etmesi gerekiyor.
Kimi apartmanlarda sığınak alanları kapıcı dairesi olarak kullanılıyor. Ancak gayrimenkul hukukuna göre, sığınaklar kiraya verilemiyor ve amacı dışında kullanılamıyor.
Sığınak gibi amaçları yönünden mutlak olan yer ve tesislerin başka bir amaca tahsis edilebilmesi için, özel amacının kaldırılması gerekiyor. İmar mevzuatında değişiklik yapılmadığı sürece, yani sığınak bulunması şart olmaktan çıkarılmadıkça, başka bir amaca tahsis edilemiyor. Konu ile ilgili Yargıtay Kararı örneği aşağıda bulunuyor.
18. Hukuk Dairesi
2006/7513 E., 2006/10438 K.
ECRİMİSİL
ORTAK YERLERİN KİRAYA VERİLMESİ
ÖZEL AMAÇLI ORTAK YERLER
"ÖZET": ÖZEL ORTAK AMAÇLARA TAHSİS EDİLMİŞ ORTAK YERLERİN BU ÖZEL AMACA TAHSİSİ KALDIRILMADIĞI MÜDDETÇE HERHANGİ BİR GELİR GETİRMESİ VE TÜM KAT MALİKLERİNİN OYBİRLİĞİYLE KARAR ALMASI HALİNDE DAHİ KİRAYA VERİLMESİ MÜMKÜN OLMADIĞINDAN BU GİBİ YERLERİN İŞGALİ SEBEBİYLE DE ECRİMİSİL İSTENEMEZ.
"İçtihat Metni"
Dava dilekçesinde, müdahalenin önlenmesi ve ecrimisil alacağının faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.
Ancak;
Kat Mülkiyeti Yasası uygulamasında, özel ortak amaçlara tahsis edilmiş ortak yerlerin bu özel amaca tahsisi kaldırılmadığı müddetçe herhangi bir gelir getirmesi ve tüm kat maliklerinin oybirliğiyle karar alması halinde dahi kiraya verilmesi mümkün olmadığından bu gibi yerlerin işgali sebebiyle de ecrimisil istenemez. Somut olayda davaya konu edilen sığınak da, özel amaca tahsisli bu ortak yerlerden sayıldığından, ecrimisile yönelik talebin reddine karar verilmesi gerektiğinin dikkate alınmaması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla, yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nın 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 11.12.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.