Kent Haberleri

Risk tespitinde kafa karıştıran olay! Testler yönetmelik dışı, fiyatlar cep yakıyor!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşlar, kendi binalarını sorgulamaya başladı. Binalara yapılan risk tespiti işlemlerinde kafa karıştıran olaylar yaşanıyor. Testler yönetmelik dışı, fiyatlar cep yakıyor! Binalara yapılan risk tespitlerinde uygulanan modeller ve istenilen ücretler ise kafaları karıştırıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra binlerce vatandaş, kendi binalarını sorgulatmaya başladı. Binalara yapılan risk tespitlerinde uygulanan modeller ve istenilen ücretler ise kafaları karıştırıyor. Bir yandan yönetmeliklere uymayan keyfi yöntemler önerilirken bir yandan vatandaşın deprem endişesi suiistimal ediliyor. Aynı bina için 50 bin lira isteyen de oluyor 800 bin lira isteyen de. Bazı firmalar ise sonuçları bakanlığa bildirmeyi gizleme konusunda dahi teklifte bulunuyor.

RİSK TESPİTİNDE KAFA KARIŞTIRAN OLAY!

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan izlenim haberinde durum şu şekilde analtıldı. 

'Bakanlık lisanslı ve özel sektör firmalarıyla görüşme sonrasında 15 katlı, bir bodrum katı olan ve 1999 yılı öncesinde inşa edilen bir bina için fiyat  soruldu ve çıkan sonuç şu şekilde: ''Binayı gördükten sonra net rakam çıkar ama 50-60 bin TL'ye deprem performansına bakabiliriz. Bina çok katlı olduğu için risk tespiti de benzer rakamla olur. 10 kattan az olsaydı 8-10 bin TL'ye risk tespiti yapabilirdik.

 Deprem performans testi binayı hırpalar onun yerine risk tespiti öneririz. Maliyeti de 70 bin TL.  Her kattan örnek alır ve zemine bakarsak 114 bin TL  maliyet çıkar.

 

Kat başına 9 bin TL'den  toplam 144 bin TL ödemeniz gerekir. Her kat için 5 bin lira istiyoruz, toplam rakam 80 bin lira.

Deprem performans tespitini 125 bin TL'ye, risk tespitini 100 bin TL'ye yapabiliriz. Her kattan örnek alarak deprem performans testini 93 bin TL'ye yaparız.  Her kattan işleme gerek yok, 4 kata bakmak yeter. Maliyeti de 50 bin TL.

 

Şahıslara değil kurumlara hizmet veriyoruz. Ama bu binada uluslararası standartta ve akademisyenler eşliğinde bir çalışma 2-3 ay sürer. Maliyeti de yaklaşık 800 bin TL olur.

10 farklı firma ile görüştükten sonra gördük ki, bazı kurumlarca yönetmeliklerle belirlenen işlemler hiçe sayılıyor. Kaç katta inceleme yapılacağı, ne kadar karot alınacağı firmaların inisiyatifinde ilerliyor. Test işlemini bir tahlil gibi düşünürsek, birçok vatandaş hatalı reçete ile binası için tedavi yolu arıyor.”

SONUÇLARI BAKANLIĞA BİLDİRMEYİZ!

Bakanlık lisanslı bir kurum ise deprem performans testinin maliyetli olduğunu, onun yerine risk tespiti gibi bodrum ve zemine bakmanın yeterli olacağını söylüyor. Firma, bu işlem sonrasında sonucun kamuya bildirilmesi ile ilgili endişeye yönelik şu yanıtı veriyor:

“Risk tespitinde e-devlet üzerinden resmi başvuru oluyor ve sonuç bakanlığa gidiyor. Siz başvurunuzu doğrudan bize yapın. Biz risk tespiti ile aynı işlemleri uygulayalım. Sonucu da Bakanlığa bildirmeyiz, sadece size iletiriz. Bu işlemi de 30 bin TL'ye yaparız. Her katta işlem olursa maliyet 150 bin TL'ye çıkar.”

Binanız sağlam mı? Risk tespiti nasıl yapılıyor? A'dan Z'ye risk tespiti...

Kiracılar risk tespiti isteyebilir mi? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Hemen tek tek açıklanan bu detaylara bakın!