Emlak Terimleri

Risklerden korunma ilkeleri!

Risk değerlendirmesi çalışmaları kapsamında işverene bazı sorumluluklar düşüyor. İşverenin bu sorumluluklarını, bazı ilkeler ışığında yerine getirmesi gerekiyor. İşte işverenin yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde göz önünde bulundurması gereken riskle

Risklerden korunma ilkeleri!

Risk değerlendirme çalışmaları hususunda işverenin de yerine getirmesi gereken bazı sorumlulukları bulunuyor. İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamak için, risk değerlendirmesi kendisi yapar veya bir uzmana yaptırır.


İşverenin risk analizi kapsamında çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alması gerekiyor. Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alması gerekiyor.


İşverenlerin, yukarıdaki yükümlülüklerini yerine getirirken bazı ilkeleri de göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Söz konusu risklerden korunma ilkeleri İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alıyor.


Risklerden korunma ilkeleri

MADDE 5 – (1) İşverenin yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde aşağıdaki ilkeler göz önünde bulundurulur:


a) Risklerden kaçınmak.


b) Kaçınılması mümkün olmayan riskleri analiz etmek.


c) Risklerle kaynağında mücadele etmek.


ç) İşin kişilere uygun hale getirilmesi için işyerlerinin tasarımı ile iş ekipmanı, çalışma şekli ve üretim metotlarının seçiminde özen göstermek, özellikle tekdüze çalışma ve üretim temposunun sağlık ve güvenliğe olumsuz etkilerini önlemek, önlenemiyor ise en aza indirmek.


d) Teknik gelişmelere uyum sağlamak.


e) Tehlikeli olanı, tehlikesiz veya daha az tehlikeli olanla değiştirmek.


f) Teknoloji, iş organizasyonu, çalışma şartları, sosyal ilişkiler ve çalışma ortamı ile ilgili faktörlerin etkilerini kapsayan tutarlı ve genel bir önleme politikası geliştirmek.


g) Toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik vermek.


ğ) Çalışanlara uygun talimatlar vermek.



Risk değerlendirmesi istisnaları!
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com