Sektörel

Riskli bina sahipleri dikkat! KDV düşecek!

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi meclise sunuldu.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Görüşmeler sürüyor 

Görüşmeleri devam eden kanun teklifi ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanununa ilave yapılırken, “yapısal güçlendirme” projelerinde de yıkıp yeniden yapılırken verilen kira yardımı gibi bir yardım veya faizsiz kredi ve vergi indirimi ile teşvik gibi bir mekanizma ilave edilmesi planlanıyor. 

6,5 milyon konut dönüşmeyi bekliyor

Araştırmalar sonucunda Türkiye'de 6,5 milyon konutun acilen dönüşmesi gerekiyor. Ülkemizi yasa boğan ve genci yaşlısı binlerce kişinin ölümüne neden olan 1999 depremi öncesi yapılan binaların büyük bir kısmı riskli konut olarak değerlendirildi. İstanbul’da şu anda 4,5 milyon konutun yaklaşık 2.5 milyonu “riskli bina” kategorisinde yer alıyor. Bu riskli binalardan, 1 milyonu ise acil çözüm bekliyor. 

Maliyet yüzde 60 düşecek

İstanbul'da riskli olduğu tespit edilen 2 milyon konutun bir milyonu, yıkıp yeniden yapma maliyetinin yüzde 40'ına veya daha düşük bir rakama güçlendirilebilir. Bu durumda İstanbul’da yapılacak güçlendirme çalışmalarında maliyet yüzde 60 düşürülebilir. Bir binayı yıkıp - yapma ve güçlendirme çalışmalarında yıkıp yeniden yapmada yüzde 1 KDV ödenirken, bina güçlendirme çalışmalarında ise yüzde 18 KDV ödeniyor. 

Düşük faizli kredi müjdesi

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması ile riskli binaların bir an önce azaltılması için KDV düşürülecek ve riskli bina sakinleri düşük faizli kredi kullanabilecek. 

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a ek madde eklenerek, “riskli yapı tespiti” neticesinde bu ‘yapıların güçlendirilmesi için kamu bankaları aracılığı ile faizsiz, 2 yıl ödemesiz ve 15 yıl vadeli kredi talep eden maliklere finansal destek verilerek depreme karşı binaların güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 2- 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 28 inci maddesine bir fıkra eklenerek “riskli yapı tespiti” neticesinde bu yapıların güçlendirilmesi için kullanılacak her türlü malın Katma Değer Vergisi oranı yüzde l’e düşürülmesi amaçlanmış bina güçlendirme çalışmalarının teşvik edilmesi, kolaylaştırılması öngörülmüştür.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.
MADDE 4- Yürütme maddesidir.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Teklifi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com