Riskli binalar tapu kaydıyla fişlenecek!
Kamuoyunda 'Yıkım kanunu' olarak bilinen düzenleme gelecek hafta Bakanlar Kurulu'nda. Taslağa göre, riskli binalar oybirliğiyle değil oyçokluğuyla yıkılacak. Deprem riski tapuda görünecek
Van depreminin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kamuoyunda 'yıkım kanunu' olarak anılan 'Afet Riski Altındaki Yapı ve Alanlar Hakkındaki Kanun' taslağı Başbakanlık'a gönderildi. Gelecek hafta Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi beklenen taslakta, radikal değişiklikler yer alıyor. Öngörülen düzenlemelerden bazıları şöyle:
- İmar mevzuatına aykırı veya riskli yapılar, tapu kütüğündeki beyanlar hanesiyle fişlenecek.
- Eğer, yazılı bildirime rağmen afet riski altındaki alanlar içinde ve dışındaki riskli yapılar tahliye edilmezse, bu yapıların boşaltılması ve yıkımı, belediye ile valilik tarafından yapılacak.
- Üzerindeki bina yıkılan ve arsa haline gelen taşınmazlarda, daha önce kurulmuş olan kat irtifakı veya kat mülkiyeti Tapu Müdürlüğü'nce taşınmaz paylı mülkiyet haline dönüştürülecek.
- Riskli taşınmazlarla ilgili yapılacak anlaşmalarda, malik veya irtifak hakkı sahiplerinin oybirliği değil oy çokluğu aranacak. Anlaşma sağlanamayan hallerde kamulaştırma yapılabilecek.
- Kamulaştırmaya dair uyuşmazlık olursa, hak sahipleri kamulaştırma kararına değil, kamulaştırma bedeline yönelik dava açabilecek.
Afete hazırlık hesabı açılacak
Bakanlığın tasarrufunda afete hazırlık hesabı açılacak. Bu hesapta, şu paralar toplanacak:
l 2B orman arazilerinin satışından elde edilen gelirin yüzde 90'ı l Trafik cezalarının yüzde 1'i
l İmar Kanunu kapsamında verilen cezaların yüzde 50'si l Genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamının, birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yüzde 10'u, diğer deprem bölgelerinde yüzde 5'i aşmamak üzere, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen oran doğrultusunda hesaplanacak meblağ l Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kurumlara depreme hazırlık için aktarılacak kaynak.
Yeni Van kayalık üzerine kurulacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van'da kalıcı konutların yapılacağı bölgede incelemelerde bulundu. Edremit İlçesi'nin kuzeyinden başlayan 41 kilometrelik çevre yolunun etrafındaki sağlam bölgelerin kullanılacağını açıklayan
Bayraktar, şu bilgileri verdi:
- Biz çok net bilimsel verilere dayanarak kaya zeminler üzerine, dağ yamaçlarına kenti kurmak adına çalışmalar yapıyoruz. İnce eleyip sık dokuyoruz. Harita alımlarını, mera tespitlerini, zemin etütlerini yapmak suretiyle neye ihtiyaç varsa onları bitireceğiz. Van merkezde modern hayatta ne varsa köylerde de bunu yapacağız. Bütün köyleri tek tek elden geçiriyoruz. Ağustos ayından itibaren etap etap konutlarımızı teslim edeceğiz.
- Kalıcı konutların ödemeleri konusunda yasa belli. Konutları bedava vermeyeceğiz. 2 yıl ödemesiz, 20 yıl borçlanarak kira miktarlarından çok daha düşük sabit taksitlerle konutlar vereceğiz. Ancak konut fiyatlarında bir indirim uygulanabilir. Buda ilerleyen günlerde belli olacak.
- Yaşanan deprem Van'ımıza topyekün bakmamızı gerektirdi. Atık suları, kanalizasyonu, suyu, elektriğini çok ciddi şekilde etüt etmemiz gerekiyor.
Bir yerlerde eksik var
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından satın alınan iş makineleri, Altındağ Belediyesi Fen İşleri Kampüsü'nde düzenlenen törenle Van ve Erciş'e gönderildi. TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, törendeki konuşmasında, şunları söyledi: 'Bir yerlerde hata yapılıyor. Bir yerlerde eksiklik var ve bu insan hayatına mal olacak boyuta geldi. Şunu ifade ediyorum, insan üç beş kuruşunu evinde sağlam bir yere koyarken, canını emanet ettiği eve neden bu hassasiyeti göstermiyor. Bu afetlerin nelere mal olduğunu da biliyoruz.' Topbaş, 'Yerel Yönetimler Arasında Uluslararası İşbirlikleri' konulu toplantıda ise büyükelçilerle bir araya geldi. Topbaş, 'Yerel yönetimlerde siyaset yoktur, siyaset üstü anlayış vardır' diye konuştu.
Akşam