Emlak Terimleri

Riskli binanın yıktırılması süreci!

Kentsel dönüşümde riskli alanlar içerisinde bulunan riskli binaların yıkım süreci nasıl işliyor? Riskli binaların yıktırılması için maliklere kaç gün süre veriliyor? İşte sorularınızın yanıtı bu haberde...

Riskli binanın yıktırılması süreci!

Kentsel dönüşümde riskli alanlar içerisinde bulunan riskli binaların yıkım süreci ile ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerine göre, riskli bina tespitinin kesinleşmesinden sonra bu binaların yıktırılması için maliklere 60 günden az olmamak üzere süre veriliyor.


Bu süre içinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilecek, yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek süre veriliyor. Verilen bu süreler içinde maliklerce riskli yapılar yıktırılmaz ise, yıktırma işlemleri mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından gerçekleştiriliyor.


Riskli olarak tespit edilen ve itiraz süreci sonunda riskli olduğu kesinleşen binaların yıktırılması Kanunun emredici hükmüd olarak karşımıza çıkıyor. Yıkım konusunda maliklerce herhangi bir karar alınmasına veya anlaşma sağlanmasına gerek olmuyor.


Riskli bina üzerinde ipotek olması durumu..

Kentsel Dönüşüm Kanununa göre, riskli binaların sicilinde bulunan aynî ve şahsî haklar ile temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan her türlü şerh (meselâ ipotek hakkı), riskli bina yıktırıldıktan sonra hisseler üzerinde devam ediyor. Bu yüzden, üzerinde ipotek olması riskli binanın yıktırılmasına engel teşkil etmiyor.



Kentsel dönüşüm planlama!