Kent Haberleri

Riskli yapı istismarı 5 milyon kaybettirdi!

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Kentsel Dönüşüm Yasası'nı istismar eden müteahhitlerin, yerine apartman dikecekleri gecekondular için 'riskli yapı' kararı aldırıp, vergi ve harç muafiyeti elde ettiklerini belirtti.

Kentsel Dönüşüm Yasasıyla birlikte Çevre ve Şehir Bakanlığı ile hükümetin ciddi adımlar attığını ifade etti. Akgül, "Riskli yapı ilan edilen binalar ruhsat harcı, yapı harcı, kanal katılım payı gibi birçok ödemeden muaf tutuluyor. Biz belediye olarak ruhsat veriyoruz. Müeahhit hemen projeye başlıyor dedi. 


YASA SULANDIRILIYOR

Yasanın bazı müteahhitler tarafından sulandırılmaya başlandığını anlatan Akgül, "Riskli yapı dediğimiz 3-4 katlı, daha önce yapılmış, ruhsatlı iskanlı binaları kapsayabilir. Bu duruma eyvallah. Depreme dayanıklı değildir, testten geçememiştir, çürük raporu almıştır. 

Ama bunun uygulamasında bazı sıkıntılar var. Bir gecekondu bile olsa riskli yapı ilan edilip, harçları yatırılmadan o parsele bina yapılıyor. Bu yöntem, belediyelerde ciddi anlamda gelir kaybına sebep oldu" diye konuştu. 



9 AYDA 5 MİLYONLUK ZARAR 

Akgül, uygulama nedeniyle belediyelerin gelirlerinin ciddi anlamda etkilediğini ifade ederek şunları söyledi: "Mamak Belediyesi olarak bu durumdan dolayı 9 aylık süreçte yaklaşık 5 milyon TL gelir kaybımız oldu. Ancak müteahhit bu şekilde ciddi kazançlar elde ediyor. Ben durumu, ziyaretimiz sırasında Cumhurbaşkanımıza da ilettim. 'Biz bunu bu şekilde düşünmemiştik' dedi. Kendisi konuyu Başbakanımıza ileteceğini söyledi." Kentsel dönüşüm kapsamında Ankara'nın ilçelerindeki eski binalar, gecekondular ve kaçak yapılar yıkılarak yerlerine yeni ve teknolojik binalar yapılıyor. 

Dönüşümün en hızlı yaşandığı ilçelerin başında, bir zamanlar tümüyle gecekondu bölgesi olan Mamak geliyor. Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, HT Ankara'ya ilçedeki dönüşümü ve bazı müteahhitlerin, Kentsel Dönüşüm Yasası'nı suistimal ederek belediyeye yaşattıkları zararı anlattı. 


Habertürk Ankara