Emlak Terimleri

Riskli yapı tespit başvurusu için gerekli belgeler neler?

6306 numaralı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 3. maddesine göre riskli yapı tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlara başvuru yapılması gerekiyor. Peki, Riskli yapı tespit başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?Riskli yapılarla ilgili süreç, tespit başvurusu, risk tespiti, riskli yapıların yıktırılması ve yıkım sonrası uygulama olmak üzere, 4 ana aşamadan meydana geliyor

Depreme karşı dayanıklılığı ve içinde yaşayanların can güvenliğinin olmadığı riskli yapıların tespitine yönelik işlemlerin nasıl olduğu merak ediliyor. Riskli yapılarla ilgili süreç, tespit başvurusu, risk tespiti, riskli yapıların yıktırılması ve yıkım sonrası uygulama olmak üzere, 4 ana aşamadan meydana geliyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, riskli alan ile yapıların kentsel dönüşüm kapsamında sağlıklı ve güvenli yaşam alanları haline getirilmesi amacıyla çıkarılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapıların her şeyden önce malikleri tarafından tespit ettirilmesi gerekiyor.

Riskli Yapı tespiti için başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilen kurum veya kuruluşlar tarafından yapılmaktadır.  

Binanın risk tespitini yaptırmak için maliklerin 2/3 çoğunluğu ile karar alınmasına gerek yoktur. Risk tespiti için maliklerden birinin başvurması yeterli oluyor.  
 

Riskli yapı tespitleri ve yıkım işlerinin masraflarını maliklerin karşılaması gerekiyor. Riskli olarak tespit edilen binalar Tapu Müdürlüğüne bildiriliyor ve tapu kütüğüne işleniyor. Peki, Riskli yapı tespit başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?

Riskli Yapı Tespit Başvurusu için Gerekenler:

1-Dilekçe
2-Tapu fotokopisi
3-Kimlik fotokopisi
4-Emlak Vergisi Bildirimi(İlgili Belediyesinden)
5-Numarataj Evrağı(İlgili Belediyesinden)
6-Taşınmaza ait tapu kaydı
7-Aplikasyon krokisi(İlgili Kadastro Müdürlüğünden)
8-Belediyesinden mimari ve betonarme projeler
9-Tescil beyanı(Parselde birden fazla yapı olması durumunda)
10-İmar durumu
11-Elektrik faturası(gerekli durumda)
12-Zemin Etüt Raporu

Riskli yapı tespit ücreti bu yıl ne kadar oldu?

Riskli yapı tespiti nasıl yapılır? Riskli yapı tespiti için nereye başvurulur?

Su aboneliği başvurusu nasıl yapılır? Su aboneliği ücreti 2022 ne kadar?

Doğal gaz aboneliği nasıl yapılır? Doğal gaz aboneliği 2022 ücreti ne kadar?

Elektrik aboneliği nasıl yapılır? Elektrik aboneliği 2022 ücreti ne kadar?