Riva, Osmanlı Yapı imar izni alınca çok değerlendi
Osmanlı Yapı'nın Riva'daki arazisine imar izni alması, bölgede arsası olup da imar izni bekleyenlere emsal oluşturdu
Otoman Finance Company'nin Türkiye'deki şirketi Osmanlı Yapı'nın Riva'daki arazisine imar izni alması, bölgede arsası olup da imar izni bekleyenlere emsal oluşturdu. İşte bölgede 1 milyon 175 bin metrekare arsası olan ve bu arsaya 5 yıldır imar izni çıkartmak için yoğun uğraş veren Galatasaray Spor Kulübü, nihayet mutlu sona ulaştı.
Beykoz'a bağlı Riva'da geniş bir arazi potansiyeli bulunuyor. Ne var ki; imar çalışmaları yapıldığı için buradaki projelere uzun bir süredir izni verilmiyordu..Eylül 2006 tarihinde 120 milyon dolar ödeyerek, 1000 dönüm(1 milyon metrekare) arazi satın alan Otoman Finance Company'nin Türkiye'deki şirketi Osmanlı Yapı, buradaki arazisine imar izni almayı başardı.
Ottoman'ın Riva'daki arazi için imar izni alması, bölgede 1 milyon 175 bin metrekare arazisi olan Galatasaray Spor Kulübü(GS) için de emsal oluşturdu. Bundan 5 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne(İBB) imar başvurusunda bulanan Galatasaray, bu 5 yıllık mücadelenin ardından, geçtiğimiz günlerde arazisi için imar izni almayı başardı. 1 milyon 175 bin metrekare büyüklüğündeki arazi, yeşil alan terkleri ile birlikte 850 bin metrekareye iniyor.
Galatasaray yönetiminin ruhsat harcı olarak belediyeye 6 milyon 700 bin TL ödeyeceği belirtildi. Bölgedeki emlakçılar, ruhsat iznini çıkarılması ile birlikte GS'nin daha önce 130 milyon değer biçilen arazinin fiyatının imar iznin çıkması ile birlikte değerinin yaklaşık 200 milyon dolara kadar çıktığına işaret ediyorlar. Galatasaray yönetiminin bu arazi üzerinde 800 lüks villadan oluşan bir projesi bulunuyor.
En büyük arazi Celaloğlu Ailesi'ne aitti
Öte yandan Riva'daki arsaların büyük bir kısmı Beylik Mandra Çiftliği'nin sahibi Celaloğlu Ailesi'ne aitti. Aile, kısa bir süre öncesine kadar Riva'nın tek sahibiydi. Riva'nın imar çalışmaları sırasında 5 milyon 500 bin metrekarelik araziyi yol ve yeşil alan olarak terk eden, kalan araziyi de parselleyerek satan ailenin elinde son satıştan sonra 350 bin dönüm arazi kalmıştı. 6 milyon metrekarelik arazide ise Celaloğlu ailesi ile Alarko mahkemelik. Alarko geçtiğimiz günlerde davalık bu arsa üzerindeki şantiyesini boşalttı.
Ayrıca bölgede Orhan Yavuz ve Uzunhasan Ailesi'nin 500 biner metrekare, Yapı Kredi Koray GYO'nun 450 bin metrekare, Sabancı Çalışanları Kooperatifi'nin 100 bin metrekare, Düzgit Ailesi'nin 146 bin metrekare ve Eski milletvekillerinden Halim Aras'ın ise 35 bin metrekarelik arazisi yer alıyor. Halim Aras. Geçtiğimiz günlerde arazisini tekstilci işadamı Mehmet Kara'ya sattı.
Büyükşehir'in Riva projesi
Yaklaşık 16 milyon metrekare, yani 16 bin dönümlük imara açık arazi bulunan Riva'da, 1980'lerde yapılan imar çalışmalarında 5 milyon 500 bin metrekare alan yol ve sosyal donatılar için kamuya terk edilmişti. İstanbul'un düzenli yapılaşma gerçekleştirilebilecek tek banliyösü olan Riva'nın İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi'nce rekreasyon ve günübirlik gezinti alanı ilan edilmesi sonrası, Büyükşehir Belediyesi harekete geçti ve Riva Projesi'ni açıkladı. Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bu bölge, İstanbullular için daha düşük yoğunluklu, doğa ile uyumlu, kültür-turizm-sağlık-spor işlevleri ile kente hizmet edecek; yeşil ve maviye kaçış noktası olacak" ifadelerini kullanmıştı.
40 bin nüfusu barındıracak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Riva Projesi'ne göre 1979 hektarlık bir alan "Kültür-Turizm-Spor-Sağlık Köyü" olarak düzenlenecek. Riva Projesi için uluslararası bir yarışma düzenlendi ve uluslararası yedi uzman mimarlık grubu davet edildi. Yarışmanın önümüzdeki günlerde sonuçlanacağı açıklandı. Çevre Düzeni Planı'na uygun olarak Beykoz'un Riva Köyü ve Beylik Mandıra alt bölgesini kapsayan 1979 hektarlık alanda, doğa ile uyumlu, İstanbul halkının kültür, turizm, sağlık ve spor etkinliklerinden yararlanmasını sağlayacak, örnek bir eko-köy projesi başlatılacak. 1998 yılı Koruma Amaçlı İmar Planlarına göre bölgede 40 bin kişilik bir nüfus öngörülüyor.
Riva Yerleşimi Kültür-Turizm-Sağlık-Spor Köyü Proje alanının yüzde 40'lık bölümü yol, yeşil alan, ilköğretim alanı ve donatı alanı, yüzde 20'lik bölümü metropole hizmet verecek kültür, eğitim, turizm, sağlık, ve spor işlevi, yüzde 40'lık bölüm de konut alanı olacak.
Riva hakkında genel bilgiler
Riva Köyü ve Beylik Mandıra mevkiinde yaklaşık 16 bin dönüm civarında arazi var. Toplam arazinin (köy içi hariç) 1/5000 ölçekli koruma amaçlı mevzii nazım imar planı mevcut. Ufak parsellerin tamamına yakınında 1/1000 uygulama planları tastikli. Toplam 16 bin dönüm olan arazi birbirinden bağımsız adalardan oluşuyor.
Tapular, tüm yollar ve yeşil alanların terkinden sonra kalan net metrekareler. İmar durumları değişken olup, emsaller toplamda (K.A.K.S) yüzde 20 ve yüzde 25 genel konut alanları, yüzde 30 genel konut alanları ve yüzde 35 genel konut alanları şeklinde, iki kat inşaat yapmaya müsait. Yol genişlikleri 10-35 metre genişliğinde ve yolların ortalarında geniş bulvarlar var. Rüzgar yönü genelde kuzey doğu ve güney batı yelpazesi arasında olup kışları sert olabiliyor. Alarko, 6 bin dönüm ile en büyük yatırımcı grup. Yapı Kredi Koray 900 dönüm, Galatasaray (terklerden sonra) 850 dönüm. Ufak parseller 2 bin 200 dönüm, Riva köy içi 2 bin 100 dönüm civarı. Yeni yapılan Riva otoban bağlantı yolu ile Kavacık-Riva 21 kilometre. Riva'nın halihazırda imar planı var ve SİT Kurulu tasdikli. Buna rağmen tekrardan, 4. kez plan yapılmak isteniyor. Oysa Beykoz'un hiçbir köyünde cumhuriyet tarihiden beri imar planı yapılmamış. Riva'da ise "Yeşil alan çok dağıtılmış" deniyor ve yeni imar planı çıkarılıyor. Planlar geçmişte Bayındırlık ve İmar Bakanlığı tarafından yapımı, İstanbul Üç Numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu onaylamıştı. Buna rağmen tekrar plan yapılıyor. Yapılan terklerin bir kısmını belediye yeşil alan olarak kullanabiliyor. Geri kalanını ise uhdesine alıyor. Riva'da da 5.6 milyon metrekare terk yapılsa; yarısı yeşil alan ve yola ayrılsa, belediyeye 2.5 milyon metrekare yer kalıyor.
Okhan Şentürk/Ekonomist