Sektörel

Riva projesi Galatasaray'ın umudu!

Aydınlık Gazetesi köşe yazarlarından Mustafa Pamukoğlu bugün köşesinde "Galatasaray'ın kurtuluşu Riva'da" başlıklı yazısına yer verdi. İşte o yazının detayları..

Galatasaray (GS), diğer kulüpler, kişiler, şirketler ve ülkemiz gibi aşırı borçlu. Yıllardır kulüpler faaliyetlerini banka kredileri ile yürütüyorlar. Bankadan kredi alıp yabancılara ödenen transfer bedelleri, aracı komisyonları derken gelen sportif başarılarla avunan taraftar tuttuğu kulübün her gün eridiğini ve batma noktasına geldiğinin farkına varmıyor. Her koşulda takımını desteklemek için özveride bulunan milyonlarca insan ekonomik olmayan, borçla finanse edilen başarılarla mutlu oluyor. Her yıl şampiyonluk hedefleri taraftarın bu sevgisini ödenmez borçlara dönüştürüyor.

GS’NİN ÇOK BORCU VAR

GS’nin Şubat 2017 itibarıyla 265 milyon dolar yani 1 milyar TL’ye yakın bankalara ve diğer finans kurumlarına borcu var.

Bu borcun içinde faiz ve kur farkı ise bir servet: 240 milyar TL.

Bu borca karşılık elde bir Riva arazisi ve Florya tesisleri arsası var. Borcu kapatmak için GS’nin şimdiki yönetimi Riva’da bir inşaat projesi için Emlak Konut’un kapısını çaldı. Gel birlikte bu arsa üzerinde bir proje geliştirelim ve sağlayacak geliri paylaşalım ve ben bu borçlardan en azından büyük bir kısmından kurtulayım, dedi. Bu teklifi kabul eden Emlak Konut bir gayrimenkul yatırım ortaklığı olduğu için bunu ihaleye çıkardı.İhale geçen Perşembe sonuçlandı ve ihaleyi Fema İnşaat Ticaret A.Ş. & KLV İnş. A.Ş. İş Ortaklığı 3.1 milyar TL ve yüzde 38 şirket payı ile kazandı.

İHALE VE İŞ GELİŞTİRME

İhaleye şu firmalar katıldı: Yılmaz İnşaat, Makro İnşaat, Dağ Mimarlık-Teknik Yapı-Eltes İnşaat.

İhaleyi daha çok TOKİ ihalelerinin müteahhidi olarak bilinen ünlü olmayan Fema&KLV İş Ortaklığı kazandı.

Proje hasılat paylaşım modeli ile yapılacak. Yani müteahhit inşaatı yapacak, bitirecek ve sonra konutla ve işyerleri satışa sunulacak. Satıştan sağlanacak gelir GS-Emlak Konut-Müteahhit arasında paylaşılacak. Şirket payı olan yüzde 38 oranının yüzde 20’sini yani yüzde 7.6’sını Emlak Konut, yüzde 30.4’ünü GS alacak. GS’ın payı 942 milyon 400 bin TL olacak. Bu gelir garanti gelir. Bunun üzerinde gelir elde edilirse aynı oranda paylaşılacak.

İNŞAATIN DURUMU

Arazi alanı 1 milyon m2. İnşaatın yapılacağı arazi alanı 869.522 m2. Emsal inşaat alanı 174.000 m2. Brüt alan 150 metrekareden 1.160 konut yapılabilir. Farklı alanlarda konut ve işyeri yapılırsa yüzlerce konut ve işyeri demektir.

SATIŞ GELİRİ

Toplam satış geliri olan 3.1 milyar lirayı yapılacak 174.000 m2 inşaat alanına bölersek m2 satış fiyatını 17.816 TL buluruz. Yani Riva’da bu konutların metrekaresini en az 18 bin TL'den satılmalı ki GS, Emlak Konut ve müteahhidin beklentisi karşılansın.

Metrekaresini 3.000-4000 TL olarak hesaplasak 500-700 milyon TL'nin üzerinde bir inşaat maliyeti hesaplarız.

Bu maliyeti müteahhit öz kaynakla finanse edemeyeceğine göre kredi alacak ve projeden satış yapacak. Finansman giderleri ve projeden satış ucuzluğu inşaat maliyetini artıran ayrı bir etken olacaktır.

Bu hesaplara göre müteahhidin işi zor. Çünkü satış fiyatları oldukça yüksek tutulmuş. Şu anda Riva bölgesinde satış fiyatları 5-10 bin TL olduğu biliniyor. Bu satış fiyatları yakalanamazsa tüm taraflar için tehlike söz konusu.

ALACAKLARIN KIRDIRILMASI

GS Başkanı Dursun Özbek projeden gelecek gelirleri alacak olarak temlik alıp banka borçlarını ödedikleri ve ödeyeceklerini söylerken GS temlik kırdırma ile bir kredi daha kullanmış olduğunu belirtmiş oluyor.

Borçlu olmak o kadar kötü ki; hasılatların gerçekleşeceği zamanı bekleyemiyorsunuz. Her gelir veya alacak vadesinden önce bir faiz maliyeti ile kırdırıldığından tam iş görmüyor.

GS bu temliklere rağmen borcunu bitiremiyor. Başkanın açıklamasına göre 63 milyon dolar daha borç kalıyor.

Bu borç nasıl ödenecek? Yıllık gelir tahmini 15 milyon TL olan 100 milyon dolarlık otel projesi ve Florya Tesisleri'nin değerlendirilmesinden medet umuluyor. Ne diyelim Allah kulüplerimizin yanında olsun, yabancılara merhamet ihsan eylesin!

ZOR DOSTUM ZOR

Vatandaş borçlu, özel sektör borçlu, hayatımızın önemli parçası olan spor kulüplerimiz borçlu, ülke borçlu. Kazanmadan borç al, oradan al oraya ver. Borcu borçla öde. Kar, kazanç, katma değer ise havada bulut. Ülkem yüzde 5 büyümüş; şapkayı çıkart denize at.



Aydınlık