Yeni Şirketler

Riva`da düğmeye basıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1.979 hektarlık alanı kapsayacak "Riva Yerleşimi Kültür-Turizm-Sağlık-Spor Köyü Uluslararası Kentsel Tasarım Hizmet Alımı Projesi"nin tanıtımını yaptı.



İstanbul Metropoliten Kentsel Tasarım Merkezi'nde (İMP) düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Topbaş, İstanbul'da doğal ve kültürel değerleri koruyan, çevreye saygılı örnek projeler hazırlanmasına öncelik verdiklerini, bu çerçevede "Çevre Düzeni Planı"na uygun olarak hazırlanan projenin, Riva Köyü ve Beylik Mandıra Alt bölgesinde doğa ile uyumlu, kentlilerin kültür, turizm, sağlık ve spor etkinliklerinden yararlanmasına imkan tanıyacağını söyledi.


Projenin uygulama alanının 1.979 hektar (19 milyon 790 bin metre kare) olduğunu ve tarihi yarımada büyüklüğündeki bu alanın, Kartal kentsel dönüşüm alanının da 6 katı olduğuna işaret eden Topbaş, koruma kullanma dengesini gözeterek farklı bir bölge oluşturmayı hedeflediklerini anlattı.


Topbaş, alanın yüzde 31'inin mutlak koruma alanı olduğunu, 619 hektarlık bu alanın 472 hektarının tarım ve orman alanı, 147 hektarının da dere ve dere koruma kuşağı olduğunu belirtti. Bölge için daha önce yapılan koruma amaçlı imar planlarında 40 bin nüfusun öngörüldüğünü, ancak sağlık, spor, turizm ve kültürel alanların planlarda yer almadığını ifade eden Topbaş, projenin insanların tüm


ihtiyaçlarının karşılanmasına ve daha düşük yoğunluklu bir yerleşim alanı oluşturulmasına yönelik olduğunu kaydetti.


Kadir Topbaş, projenin ekolojik tarımı destekleyen, orman alanlarını koruma kullanma dengesi içinde koruyan, istihdamı arttıran, kent için önemli bir destinasyon alanı olacağını, dolayısıyla bölgeyi kalkındıracağını vurguladı.


-"ÇARPIK YAPILAŞMA ÖNLENECEK"-


Topbaş, projenin Riva ve Çevresini Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, özel sektör ve gönüllü kuruluşların katkıları ve Beykoz Belediyesinin desteğiyle sürdürüleceğini belirterek, şöyle konuştu:


"Bu bölge İstanbullular için daha düşük yoğunluklu, doğa ile uyumlu, kültür, turizm, sağlık ve spor işlevleri ile kente hizmet edecek, yeşil ve maviye kaçış noktası olacak. Riva Deresi SİT alanı, tarım alanları ve ormanların korunması projenin öncelikli hedefi. Proje, İstanbul'un turizmine ciddi katkı sunacak. Bölgede bulunan köy yerleşimlerindeki ikinci konut ve çarpık yapılaşma önlenecek, köylerin kültürel ve doğal değerleri korunacak. 1/25.000'lik planlara uygun olarak hazırlanan proje, bölge için dönüm noktası olacak. Üniversitesi, sağlık alanı, spor ve turizm tesisleriyle bölge ayağa kalkacak. İstanbul'da bu ölçekte atılan ilk adım. Tüm Anadolu'ya örnek teşkil edecek bir proje."


Topbaş, projenin sağlıklı hayata geçirilebilmesi için altyapı çalışmalarına başladıklarını, İSKİ'nin, 19 milyon YTL'lik içme suyu yatırımının 3.5 milyon YTL'lik kısmını tamamladığını bildirdi.


-7 GRUP ÇAĞRILDI-


Proje yarışması için 7 gruba davetiye gönderdiklerini, en başarılı olanların yerli ve yabancı uzmanlardan oluşan jüri tarafından değerlendirilerek 2 ay içinde sonucun açıklanacağını belirten Topbaş, ardından mağduriyetlere de fırsat vermeden uygulama çalışmalarına hemen başlanacağını kaydetti.


Riva Yerleşimi Kültür-Turizm-Sağlık-Spor Köyü Proje alanının yüzde 40'lık bölümü yol, yeşil alan, ilköğretim alanı ve donatı alanı, yüzde 20'lik bölümü metropole hizmet verecek kültür, eğitim, turizm, sağlık, ve spor işlevi, yüzde 40'lık bölüm de konut alanı olacak.


Bu arada yetkililer, çağrıda bulunulan 7 gruba ilişkin herhangi bir bilgi vermedi.