Emlak Terimleri

Rızai taksim sözleşmesi nasıl yapılır?

Hisseli tapu ikiye ayrılıyor. Birincisi, “aile mülkiyeti” dediğimiz, her hissedarın tapuda ne kadar hisseye sahip olduğunun gösterildiği durum olarak karşımıza çıkıyor. Başka bir deyişle paylı mülkiyet olarak ifade ediliyor.

Rızai taksim sözleşmesi nasıl yapılır?

Hisseli tapu ikiye ayrılıyor. Birincisi, “aile mülkiyeti” dediğimiz, her hissedarın tapuda ne kadar hisseye sahip olduğunun gösterildiği durum olarak karşımıza çıkıyor. İkincisi ise “elbirliğiyle mülkiyet” dediğimiz, aslında birden fazla kişi mal sahibi olduğu halde paylarının ne kadar olduğu tapu sicilinde gösterilmeyen mülkiyet olarak tanımlanabiliyor. 


Paylı mülkiyette, yani payların tapuda görüldüğü durumlarda, paydaşlardan herbiri payını üçüncü şahısa ya da birbirlerine satabiliyor. 


Ancak elbirliğiyle mülkiyette, paydaşlar haklarını bir diğer paydaşa veya üçüncü kişiye satamıyor. 


Hisseli tapu senetleri sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belge oluyor ve kimin hangi bölgenin sahibi olduğu belirtilmiyor. Bu nedenle genel olarak hisseli tapu sahipleri arasında arazi anlaşmazlıkları yaygın olarak yaşanıyor. 


Hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor. Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebiliyor. Tarafların yer ayrımında imzaladıkları sözleşmeye rızai taksim sözleşmesi deniyor.


Rızai taksim sözleşmesini hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek taşınmazın hangi alanının kime ait olacağına karar verdikleri ve bunu kağıda döktükleri sözleşme olarak tanımlamak mümkün. 



Rızai taksim sözleşmesi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com