Rize-Artvin Havalimanı'na ikmal ihalesi yapıldı mı?
Rize-Artvin Havalimanı'nın ihalesi üç yıl önce yapıldı. 1 milyar 78 milyon liraya ihale edilen havalimanının, ikmal ihalesi geçen Kasım ayında gerçekleştirilmiş...
Üç yıl önce ihalesi yapılan Rize-Artvin Havalimanı'nın ikmal durumunda olduğu öğrenildi. Sözcü Gazetesi'nden Çiğdem Toker'in haberine göre, ikmal ihalesi 2019 Kasım ayında gerçekleştirildi.
İkmal tamamlama demek. Bilen bilir, memlekette “Şu kadara mal olacak” diye adeta davul çalınan nice kamu ihalesi, “ikmal” ihaleleriyle kat kat fazlasına tamamlanabilmiştir.
İkmal ihalesi bütçede delik, dahası iş bilmezlik demektir. Ki; bunlar da hesabı verilmesi gereken işlerdendir.
PARA YETMEDİ, ORTAK DEĞİŞTİ
İhalesi üç yıl önce gerçekleştirilmiş, temeli Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atılan Rize-Artvin Havalimanı da “ikmal” durumunda.
2017 yılının başında, açık usulle yapılan ilk ihalede en düşük teklifi 1 milyar 78 milyon 434 bin lira ile Cengiz-Aga Enerji ortaklığı sunmuştu. O dönem “Kim Bu Aga Enerji” başlığıyla sorulan şirketin, bir internet sitesinin bile olmadığını, resmi olarak bünyede görünmese de Bayburt Grubu'nun sahiplerinin eski bir şirketlerinin kimlik ve yer değiştirmiş hali olduğu belirtilmişti. Yapılan son haberlerde de havalimanını yüzde 50'sinden fazlasının bitirildiği açıklanmıştı.
632.5 MİLYON LİRA
Rize-Artvin Havalimanı pisti denize dolguyla inşa ediliyor. 266 hektarlık alanda 88.5 milyon ton taş kullanılacağı, günde 120 bin tonu yakın dolgunun yapıldığı belirtilmişti.
Belli ki 1 milyar 78 milyon lira ihale bedeli, bu ölçekler için yeterli olmamış. Artık baştan maliyetler yanlış saptandığı, indirimler doğru verilmediği için mi, yoksa şirketlerin mali bilançolarıyla ilgili sorunlardan mıdır geçen Kasım ayında ikmal ihalesi gerçekleştirilmiş. 8 Kasım 2019'da yapılan ihale 21/b usulü ile yapılmış. Pazarlık yönteminin olağanüstü durumlar için kullanıldığı ilansız bu usulde genellikle ihaleyi önceden kimin alacağının belli olduğu bilinmekte.
İlk ihaleye Aga Enerji ile girmiş olan işi asıl yürüten Cengiz bu kez ikmal ihalesini ASL İnşaat ile almış. İlk dönem AKP milletvekili Abdülkadir Kart'ın son dönem pek çok büyük inşaat ve altyapı ihalesinde adı görülen şirket.
ETKİLEYİCİ (!) İNDİRİM: YÜZDE 7.30
Bu ihalenin yaklaşık maliyeti de 682 milyon 293 bin 367 lira olarak belirlenmiş.
Cengiz-ASL bu ikmal ihalesini 632 milyon 497 bin 233 lira teklifle üstlenmiş. Yüzde 7.30 gibi süper bir indirim yapılmış.
1 milyar liraya bitecek denilen Rize-Artvin Havalimanı'nın maliyeti şimdilik 1 milyar 632,5 milyon TL'ye yükseldi.
Bir ikmal de finans merkezine
Geçen yılın son iki ayında, açıklanmadan çok fazla sayıda “ikmal” ihalesi gerçekleştirilmiş. Bir ihale 21/b usulüyle yapılıp aynı zamanda “ikmal” yani tamamlama niteliğinde ise kimin kazanacağını “İdare”nin önceden bildiğini söylemek pek yanlış olmaz.
Emlak Konut A.Ş. de İstanbul Uluslararası Finans Merkezi için bir ikmal ihalesi yapmış. 9 Aralık 2019'daki bu ihalenin yaklaşık maliyeti 658 milyon 992 bin 247 lira olarak belirlenmiş. İşi 629 milyon 870 bin lira ile Yapı ve Yapı A.Ş. almış. Buradaki indirim oranı da kamu lehine muhteşem: Yüzde 4.42. Yapı ve Yapı Ankara'da Millet Bahçesi'ni de 21/b usulüyle almıştı.
Hayal satanlar ve Kazbank
“Kitle fonlaması” diye bilinen finansman yönteminde yeni düzenlemeler getiren yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda hararetli tartışmalara sebep oldu. Kanal İstanbul ihtimali dışında da HDP Diyarbakır
Milletvekili Garo Paylan, Türkiye'de çok sayıda “hayal satan” vatandaş olduğu uyarısını yaptı.
Komisyon üyeleri, salonda bulunan SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu'dan bilgi rica etmiş. SPK Başkanı da henüz izin almış bir kitle fonlama platformu olmadığını açıklayarak Kazbank'ı örnek verdi:
“Kırşehir'de bir firmanın azami bin ortak toplayarak bunların 350 tanesini A grubu nitelikli ortak, kalan kısmını B grubu ortak yapmak suretiyle para toplamaya başladığını öğrendik. Kanunun bize verdiği yetkiyle savcılığa suç duyurusunda bulunduk, mahkemeden tedbir kararı istedik, onunla ilgili tedbir kararımız bu hafta içinde çıktı, hesaplara tedbir konulmasıyla ilgili. Firma sahibi de bu süreçte geldi. ‘Kurul kaydında bu işlemleri yapabilmek için neler yapabiliriz' diye. Onun görüşmelerine başladı. Biz toplanan paranın üzerine de tedbir koymuş olduk orada.”
SPK Başkanı, kitle fonlamasında parayı toplayanla birlikte aracılık eden ve izin verenlerin de müteselsil sorumlu olmaları gerektiğine dikkat çekti.
Rize-Artvin Havalimanı'nın yüzde 52’si tamamlandı!