Ekonomi

Rize Artvin Havalimanı'ndaki tarihi sır ilk kez ortaya çıktı

Rize-Artvin Havalimanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Başkanı İlham Aliyev'in katıldığı törenle hizmete açıldı. Açılışta dikkat çeken detay ise Aliyev'in neden Türkiye'de açılışı yapılan bir havalimanına devleti temsilen geldiği oldu. İşte detaylar... havalimanı olma özelliğine sahip olan Rize-Artvin Havalimanı projesinin inşaat çalışmalarında sona gelindi

Ordu-Giresun Havalimanı'nın ardından deniz dolgusuna yapılarak Türkiye'deki ve Karadeniz Bölgesi'ndeki 2. havalimanı olma özelliğine sahip olan Rize-Artvin Havalimanı projesinin inşaat çalışmalarında sona gelindi. 3 Nisan 2017'de temeli atılan ve 100 milyon ton taş kullanılarak 2 milyon 800 bin metrekarelik alandaki deniz dolgusunun tamamlanmasının ardından yöre mimarili terminal binaları ile çay bardağı kulesi ve çay yaprağı şeklindeki giriş takı da tamamlan havalimanı hizmete açıldı.

Yaklaşık 5 yılda 4,4 milyar TL yatırımla tamamlanan Rize-Artvin Havalimanı’nın 3 bin metrelik pisti, yıllık 3 milyon yolcu kapasiteli terminali ve destek üniteleri bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 8 ay sonra Rize'ye havalimanı açılışı için ayak bastı. Açılışa Azerbaycan devlet başkanı İlham Aliyev, Katar Emiri Es-Sani'nin ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli'nin de katılacağı açıklanmıştı ancak Katar Emiri Es-Sani törene katılmadı. 

 

İLK SEFER YAPILDI

İstanbul'dan Rize-Artvin Havalimanı’na ilk sefer bugün saat 10.30’da gerçekleşti. 320 yolcusu ile piste inen THY uçağının isminin 'Rize-Artvin' olması dikkat çekerken, uçağı kullanan pilotun da Rize-Pazarlı Mustafa İnanç Ersoy olduğu öğrenildi.

DÜNYADA 5 TANE VAR İKİSİ TÜRKİYE'DE

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, “Dünyada deniz üzerinde inşa edilen toplam 5 havalimanı bulunuyor. Bunun açılışını yapmakta olduğumuz Rize-Artvin ile birlikte ikisi ülkemizdedir. Böylece ülkemizdeki havalimanı sayısını 26’dan 57’ye çıkardık” ifadelerini kullandı.

ALİYEV NEDEN TÖRENE KATILDI?

Rize-Artvin Havalimanı'nın açılışına İlham Aliyev'inde katılması  Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin en üst düzeyde olduğunu ve sürekli geliştiğini gösteriyor. Ülkede güçlü bir havalimanı ağına sahip olmak, turizm, sanayi ve ulaşım alanlarında gelişimini hızlandırıyor. Buna ek olarak çok sayıda havalimanı ülkenin farklı bölgelerinin eşit gelişmesine katkıda bulunuyor. Son yıllarda Azerbaycan ve Türkiye bu alanda ortak bir stratejik çizgiyi takip ediyor. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işgalden kurtarılan Azerbaycan topraklarını ziyaret ederek Karabağ'a açılan hava kapısı olan Fuzuli Uluslararası Havaalanı'nın açılışına katıldı. İlham Aliyev de Rize-Artvin Havalimanı açılışına katılarak dünyaya birlik mesajı verdi.

 

Türkiye ve Azerbaycan son yıllarda Şuşa Beyannamesi, Kars Antlaşması, Dostluk ve İşbirliği Anlaşması, Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardımlaşma Anlaşmalarına imza atmıştı.