30 / 04 / 2024

Rize halkı, bölgede yapılacak HES projelerine karşı çıktılar

Rize halkı, bölgede yapılacak HES projelerine karşı çıktılar

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, bölgede yapılacak HES projelerine karşı olduklarını söyledi



İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, çevre-enerji bütünlüğünü göz önüne almadan gerçekleştirilmek istenen tüm projelere, dernekleri ve arkasındaki kitlenin daima karşı olacağını bildirdi.

Ekşi, yaptığı yazılı açıklamada, adını deresinden alacak kadar deresi ve doğası ile iç içe olan İkizdere'nin, davasına her koldan sarıldığını belirterek, dernek olarak İkizdere'nin hakkı olanı korumayı ve kollamayı görev edindiklerini belirtti.

Bilimsellikten, ekolojiden uzak ve mesafeli olarak gerçekleştirilen projeler hakkındaki takipçi ve kararlı duruşlarının, hidroelektrik santrali (HES) projelerine, dünya standartlarında çözümler geliştirilinceye kadar devam edeceğine dikkati çeken Ekşi, şöyle devam etti:

"Hiçbir uluslararası standarda uymadan projelendirilen HES çalışmalarının kısa, orta ve uzun vadede vereceği zararları görmemek, kestirememek mümkün değildir. Soruyoruz, deremizden bir alabalık tutana 600 liranın üzerinde ceza kesilirken, dere yataklarını binlerce metreküp hafriyatla dolduran ve yüzlerce alabalığı öldürenlere ne ceza kesilmektedir? Su kullanım hakkı alan inşaat sahiplerine sınırsız balık öldürme izni de verilmiş midir?
Yasalara karşı eylemlerden çekinmeyen proje sahipleri, bölge idare mahkemelerinin kararlarına uyacaklar mıdır?"

Ekşi, çevre-enerji bütünlüğünü göz önüne almadan gerçekleştirilmek istenen tüm projelere, dernek ve arkasındaki kitlenin daima karşı olacağını kaydetti.
AA


Geri Dön