01 / 05 / 2024

Rize'de gerekli tedbirler alınmazsa afetler kaçınılmaz!

Rize'de gerekli tedbirler alınmazsa afetler kaçınılmaz!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Rize temsilciliği, Rize'de gerekli tedbirler alınmadığı takdirde her türlü afetin meydana gelebileceğini bildirdi



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Rize temsilciliği, ilin dünya genelinde en çok yağış alan yerlerden biri olması dolayısıyla gerekli tedbirler alınmadığı takdirde her türlü heyelan, dere taşkını, köprü çökmesi, yol kayması gibi tehlikenin meydana gelebileceğini bildirdi.

İnşaat Mühendisleri Odası Rize temsilciliğinden yapılan yazılı açıklamada, Rize-Güneysu Karayolundaki Zincirli Köprü´nün önceki akşam aşırı yağıştan etkilenerek çöktüğü anımsatıldı.

Çöken köprüde temsilciliklerince inceleme yapıldığının belirtildiği açıklamada, köprünün dere yatağına tek taraflı tahkimat yapıldığı, tahkimat yapılırken arkada bulunan binanın korunması amacıyla tahkimatın önüne yaklaşık 40 metre civarında dere yatağına dik olarak tersip bendi yapıldığı, derenin Güneysu bağlantı yolu tarafında ise taşkın koruma tahkimatının yapılmadığı ve yapılan yerlerde de yetersiz olduğunun belirlendiği, bu nedenlerden dolayı köprünün çöktüğü ifade edildi.

Derenin tek taraflı olarak akıtılması, yeni yapılan Güneysu bağlantı yolu tarafındaki köprü temel ayağının altının boşaltılması neticesinde köprü temelinin askıda kaldığının ve köprü temelinin oturma yapmadığının anlaşıldığının vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu oturma neticesinde köprü tablası çökmüştür. Teknik şartnameler incelendiğinde, dere yatağının 1 kilometre yukarısında ve 750 metre aşağısında sadece ihtiyaç duyulduğu takdirde malzeme alımına izin verilebilir. Başka hiçbir şekilde bu mesafeler içerisinde malzeme alımı ve hafriyat yapılması kesinlikle yasaktır. Ayrıca yapılacak köprülerde dere su alt seviyesinin yapılan sondaj ve zemin etüt raporunda belirtilmesi, köprü temelinin üst seviyesinin dere su yatağının alt seviyesinden 50 santimetreden az olmaması gerekmektedir.

İlimizde yapılan köprülerde bu şartlara uyulmadığı belirlenmiştir. Kişilerin siyasi nüfuzlarını kullanarak dere yatağının herhangi bir yerinde açılan köy yollarının dereyle birleştiği yerlere yapılan tesislerin korunması amacıyla şartname dışı tahkimatlar yapılmaktadır. İlimizdeki dereler incelendiğinde çok yakın aralarla köprüler bulunduğu, dere yataklarının virajlarının üzerinde köprülerin yapıldığı görülecektir."

-"TEKNİK ÇALIŞMALARA DERHAL BAŞLANMALI"-

İlde çarpık yapılaşma gibi çarpık köprü yapılarının da hiçbir etüt yapılmadan oluşturulduğunun savunulduğu açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İlimizin dünya genelinde en çok yağış alan yerlerden biri olması dolayısıyla gerekli tedbirler alınmadığı takdirde her türlü heyelan, dere taşkını, köprü çökmesi, yol kayması gibi tehlike meydana gelebilecektir. Bu olaylar sonucunda da mal kaybı olacağı gibi kısa süre önce Gündoğdu beldesindeki gibi can kayıplarının da yaşanması kaçınılmazdır. İncelemelerimizde yapılan çalışmaların yetersiz ve yanlış olduğu görülmüştür. Yapılan çalışmalar köprü enkazının kaldırılması ve derenin getirdiği fazla malzemeyi temizlemekten ibarettir. Yağışların tekrar artması halinde mevcut yola ve civarındaki yapılara zarar vereceği bir gerçektir. En kısa sürede dere yatağının üzerindeki fazla malzemenin boşaltılması ve Güneysu yol kenarının tahkimat çalışmalarının başlatılması gerekmektedir.

Bu tehlikeler göz önüne alınarak gerekli resmi dairelerden teknik elemanlar alınarak bir heyet kurulması ve teknik çalışmalara derhal başlanması gerekmektedir. Bu çalışmalar yapılmadığı takdirde doğacak olan mal ve can kayıplarından tüm mülki amir ve siyasetçiler sorumlu olacaktır."

Rize´de 14 Eylül´de kent merkezi ile Güneysu ilçesi arasındaki eski ve yeni yolu birbirine bağlayan Zincirli Köprü´nün bir bölümü, akşam saatlerinde etkili olan sağanak nedeniyle çökmüş, köprüden geçen bir otomobil suya düşmüştü. Sürücü, köprünün çöken bölümü üzerinde kalan ve kısmen suya gömülen otomobilden yara almadan kendi imkanlarıyla çıkmayı başarmıştı. Yaşananları görmek için köprü girişine gelen 3 kişi ise bu sırada köprünün söz konusu bölümünün de çökmesiyle suya düşmüş, bu kişiler vatandaşların yardımıyla yaralı halde sudan çıkarılmıştı.
AA


Geri Dön