Kentsel Dönüşüm

Rize'de kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Rize'de kentsel dönüşüm, derelerle ilgili yanlış yapılan sanat yapıları, köprüler ve binalar vesaire varsa onların tamamının kaldırılması, bir nehir havzasının tamamının tek bir kurumun koordinasyonu ile böyle bir çalışma başlatıyoruz." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Allah nasip ederse önümüzdeki cuma günü Rize’de bütün Karadeniz ile ilgili taşkın, heyelan ve kentsel dönüşüm, derelerle ilgili yanlış yapılan sanat yapıları, köprüler ve binalar vesaire varsa onların tamamının kaldırılması, bir nehir havzasının tamamının tek bir kurumun koordinasyonu ile böyle bir çalışma başlatıyoruz." dedi.


Toplu temel atma açılış töreni için Bolu'ya gelen Eroğlu, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ı makamında ziyaret etti.


Ziyaret sırasında bir basın mensubunun, "Doğu Karadeniz bölgesinde yağışlar nedeniyle meydana gelen heyelanlarla ilgili bakanlık olarak bir çalışma yapacak mısınız" sorusuna Bakan Eroğlu, "AFAD'tan sorumlu Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak ile birlikte ortak bir toplantı yaptık. Allah nasip ederse önümüzdeki cuma günü Rize'de bütün Karadeniz ile ilgili taşkın, heyelan ve kentsel dönüşüm, derelerle ilgili yanlış yapılan sanat yapıları, köprüler ve binalar vesaire varsa onların tamamının kaldırılması, bir nehir havzasının tamamının tek bir kurumun koordinasyonu ile böyle bir çalışma başlatıyoruz." karşılığını verdi.


"Her kurum değişik işlemler yapıyor." diyen Veysel Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Mesela DSİ sadece dere ıslahı yapıyor. Orman teşkilatı başka şey, çevre ve şehircilik başka şey, belediyeler başka, özel idareler başka. Dolayısıyla bütün havzadaki bir nehir havzasındaki tüm yapıların tek elden kontrol edilip, gerekirse AFAD’dan veya ilgili kurumlardan borçlandırma ve para aktarma kaydıyla tek bir kurum yapacak." 


Eroğlu, heyelanı önlemek için ilk defa bir heyelan çalışması yapıldığını hatırlatarak, "Bu yıl da Rize'de önümüzdeki Cuma bu meseleye el atacağız. Heyelanların önlenmesi, buradaki yapıların başka yere taşınması ve kentsel dönüşüm ile heyelanın önlenmesi konularında birlikte bütün bilim adamları, üniversiteler, kamu kuruluşlarının katılımı ile toplantı yapıyoruz." ifadesini kullandı.


Bazı afetleri önlemenin mümkün olmadığını vurgulayan Eroğlu, "Ama bazı şeylerde tedbir almak mümkün. Burada maksadımız tabii afetlerden kaynaklanan bir takım kayıpların, Allah korusun, ölümleri asgari seviyeye çekmek." dedi.



Bakan Veysel Eroğlu, "Kıbrıs'a gönderilen suyla ilgili başka talep var mı? sorusuna da, "İlk defa söylüyorum, Güney Kıbrıs'ta muazzam bir kuraklık var. Kıbrıs'taki doğal kaynaklar bakanı aradı. O taraftan da talep var. Bunu ne yapalım diye sordu. Hükümet meselesi, benim çözeceğim mesele değil. Onu pazartesi günü Bakanlar Kuruluna aktaracağım. Dolayısıyla şu anda projelerimiz var. İsterlerse Filistin'e, Afrika'ya dahi su götürürüz. Bizde teknoloji var." yanıtını verdi.



"Türkiye aromatik bitki üretimi konusunda ne aşamada" sorusu üzerine Eroğlu, şunları söyledi:


"Tıbbi aromatik bitkilerin dünyada yıllık 115 milyar dolar pazar payı var. Türkiye'de ise endemik türler, flora famila Avrupa kıtasından daha fazla, 11 binden fazla flora var. Bunlardan 3 bin 800 tanesi endemik. Sadece Türkiye'de olup başka yerde olmayan türler. Tıbbi aromatik merkezi kurduk, üniversitelerle iki yıldan bu yana çalışma yapıyoruz. Hatta önümüzdeki yılda Konya’da büyük bir kongre tertip edeceğiz, mayıs ayında. Bu konuda kitapçıklar da çıkarmaya başladık." 


Ziyaretin ardından Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bakan Eroğlu'na özel olarak yapılmış Türk bayrağı ve çeşitli hediyeler takdim etti.


Eroğlu, belediye ziyaretinin ardından Bolu'dan ayrıldı.


AA