Rize'deki Hamam Deresi Timya Vadisi oluyor!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, Rize’deki Hamam Deresi mevkiinde 759 konut inşa edileceğini ve bölgenin isminin ‘Timya Vadisi’ olacağını açıkladı.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) deprem ve sel gibi afetlerde, can ve mal kaybına neden olan, kaçak yapılaşmaya karşı uyguladığı kentsel dönüşümü Rize'de hayata geçiriyor. Proje ile yağmur sularının sürekli taşkına neden olduğu Hamam Deresi mevkiinde, Rize’ye özgü 759 konut, 1 ticaret merkezi, 750 kişilik cami inşa edilecek. Hamam Deresi mevkiinde 7,8 hektar, Hayrat Mahallesi’nde ise 1,3 hektarlık alanı kapsayacak projenin ihalesi 14 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirilecek. Proje ile Hamam Deresi’nin yerini ‘Timya Vadisi’ne bırakacağına ve prestijli bir projenin planlandığına vurgu yapan TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Kentsel dönüşümde her şeyden önce riskli alanlarda oluşan tehditleri ortadan kaldırıcı adımlar atmayı ve yerinde dönüşümü amaçlıyoruz.” diye konuştu.
TOKİ’nin tüm yurda eşit bir yaklaşımla ülke ve millet temelli projeler geliştirdiğini söyleyen Mehmet Ergün Turan, sağlıksız, afetlere karşı riskli, fiziksel olarak köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stokunun ülkemizin en önemli sorunu olduğunu söyledi. Bu konutların hem içinde yaşayan vatandaşlarımızın mal ve can güvenliğini tehdit ettiğini, hem de kentlerin sağlıklı gelişimine engel teşkil ettiğini ifade eden TOKİ Başkanı Turan bu sebeplerle, yerel yönetimlerle işbirliği içinde kentsel dönüşüm projelerinin sürdürüldüğünü kaydetti.
TOKİ Başkanı Turan, “Bu projelerde, kamu menfaatini düşünürken karşınızdaki halk kitlesini de mağdur etmeden sonuca ulaşmak ve bunun yanı sıra kentin köhnemiş bölgelerini de rehabilite etmek ana hedeftir. Bu kapsamda gecekondu dönüşüm projelerinin en zor tarafı halkı proje konusunda ikna etmek, mevcut yaşam standartlarına uygun yeni yaşam alanları oluşturmak ve yeni hayata adaptasyon konusunda sosyal içerikli projeler geliştirmek ve hak sahiplerini bu yönde kanalize edebilmektir. İdaremiz bu anlamda Stratejik İletişim Konsepti oluşturma yönünde çalışmalarını sürdürmektedir.” diye konuştu.
Sel can kaybına neden oldu
24 Eylül 2011’de metrekareye düşen 226 kilogram yağmurla, son yılların en büyük yağışını alan Rize'de derelerin taşması sonucu oluşan sel nedeniyle 1 kişi hayatını kaybederken 3 mesken yıkılmış ve 54 bina da kullanılamaz hale gelmişti. Yaklaşık 60 konutun hasar gördüğü afette, binaların bodrum katlarını su basması sonucu bin 494 esnaf da mağdur olmuştu.
Rize'de neredeyse her yıl yaşanan sel afetinin can ve mal kaybına neden olması, ilde kapsamlı kentsel dönüşümü gündeme getirdi. Bu çerçevede TOKİ ve Rize Belediyesi arasında 21 Şubat 2012 tarihinde, "Rize Merkez Hamam Deresi ve Hayrat Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" protokolü imzalandı.
Proje alanındaki tapu devirleri gerçekleştirilerek hak sahipleriyle 572 konut karşılığı uzlaşma sağlandı. Kentsel dönüşüm proje alanında yer alan 538 yapının, biri dışında tamamı yıkıldı. Kalan bu yapının da ihale tarihinden önce yıkımı planlandı.
Amaç yerinde dönüşüm
Kentsel dönüşümde önceliğin yerinde dönüşüm olduğunun altını çizen TOKİ Başkanı Turan, “Proje kapsamında hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri tamamlandı. Akabinde Rize Belediye Başkanlığı tarafından yıkım çalışmaları gerçekleştirildi. Proje alanında konut karşılığı anlaşma sağlanıp, taşınmazlarının yıkımı gerçekleştirilen hak sahiplerine kira yardımı yapılmaktadır. Kira yardımları vatandaşlara yeni konutları teslim edilinceye kadar sürdürülecektir.” dedi.
Kentsel dönüşümde vatandaşın rızasının son derece önemli olduğunu ve vatandaşlarımızın mağdur edilmeyeceğini ifade eden TOKİ Başkanı Turan, Rize’de uygulanacak kentsel dönüşüm ve gelişim projesi ile altyapısı yetersiz, mimari olarak düzensiz, dar ve dik yollar nedeniyle ulaşım sorunun had safhada olduğu, çarpık yapıların yerine, doğal afetlere dayanıklı, çevre düzenlemesi ve sosyal donatılarıyla birlikte prestijli bir projenin yapımının planlandığını açıkladı.
Kentsel dönüşümün planlama, araştırma, tasarım ve uygulama gibi boyutlarıyla ileri düzeyde bir profesyonellik ve beceri gerektirdiğini anlatan TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan “Şehirlerde yaşam kalitesinin artırılması, kültürel ve doğal çevrenin korunması ile önümüzdeki süreçte marka şehirlerin çoğalması sağlanacaktır.” dedi.
Dere ıslah edilecek
Mehmet Ergün Turan, proje alanının ortasından geçen ve kentsel dönüşüm projesine değer katacak derenin ıslah projelerinin Trabzon Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Bölge Müdürlüğü’nce en kısa süre içinde tamamlanarak inşaat çalışmalarına başlanacağını söyledi.
Hamam Deresi mevkiinde tek etap olarak 759 konut, 1 ticaret merkezi 750 kişilik cami yapımına başlandıktan sonra, Rize Belediyesi tarafından mülkiyet devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından Hayrat Mahallesi’nde planlanan konut ve işyerlerinin yapımına başlanacak.
TOKİ