Sektörel

Roca parayı, Kale şirketi aldı

İspanyol Roca ile Kale Grubu'nun 1999'da kurdukları Kalevit Roca'daki ortaklığı sona erdi.

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Okyay, ayrılığı farklılaşan önceliklere bağladı..

Kale Grubu, seramik sağlık gereçleri alanında İspanyol Roca Grubu ile 10 yıl önce kurduğu Kalevit Roca Saniter Seramik Sanayi AŞ'deki ortaklığın bittiğini duyurdu. İki tarafın yarı yarıya olan ortaklığında Kale Grubu, Roca'nın payını satın alarak son noktayı koydu. Ancak alışverişin miktarı açıklanmadı. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, iki tarafın da şirketi almak için ısrarcı olduğunu ancak sonuçta Roca'nın payını satın alarak şirketin Kale Grubu'na geçtiğini söyledi. Okyay, ayrılık sebebini ise farkılılaşan önceliklere bağladı.

GİZLİLİK ANLAŞMASI VAR
Kale Grubu'nun Roca Grubu ile Kalevit Roca Saniter Sanayi AŞ'deki ortaklığını bitirmesine ilişkin olarak dün Kale Grubu'nun İstanbul'daki genel merkezinde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Okyay'ın yanı sıra Kale Seramik Grup Başkanı Tarık Özçelik, Kale Finans Grup Başkanı Haluk Alperat ve Kalevit Genel Müdürü Ahmet Aksu da katıldı. İki şirket arasındaki gizlilik anlaşması nedeniyle satın alma fiyatına ilişkin bilgi veremeyen Zeynep Bodur Okyay, hem Roca ve hem Kale Grubu'nun Kalevit'i alma konusunda çok istekli olduğunu belirtti ve ekledi: "Burası kendi pazarımız olduğuna göre biz de bunu korumalıydık. O düşünce tarzıyla hareket ettik.'' Roca'nın Kalevit Roca'daki tüm hisselerinin 2 Şubat itibariyle satın aldıklarını belirten Okyay, Kalevit'te bugüne kadar makine, marka ve tasarımla birlikte toplamda 50 milyon euroluk yatırım yapıldığını kaydetti. Türkiye'nin, dünyadaki tüm üreticiler için iyi ve bereketli bir pazar olduğunu, bu nedenle üreticilerin bu pazara girmek için başlangıçta bir Türk şirketi ile pazara girerek yatırım yapmayı istediklerini anlatan Okyay, daha sonra her şirketin ihtiyaçları doğrultusunda farklı hedeflerinin oluşabildiğinin altını çizdi.

KATKI DURAĞANLIĞA DÖNÜŞTÜ
Okyay ayrılığa götüren süreci ise şu cümlelerle özetledi: "Zaman içinde ortağımızın ve bizim farklılaşan hedef pazar ve büyüme stratejilerimiz ve önceliklerimiz, bugüne kadar iki tarafın da bu ortaklığa getirdiği olumlu katkıyı durağanlığa dönüştürdü. Ayrılmamızın daha doğru olduğu konusunda mutabık kaldıktan sonra, iki tarafta da şirketi alma konusunda güçlü istek oluştu. Bazı anlaşmazlıklar yaşansa da anlaşma sağlandı.''

40 milyon euro
* Kalevit'in cirosu: 40 milyon euro
* Şirketin vitrifiye kapasitesi: 1.6 milyon parça
* Kalevit'e yapılan yatırım: 50 milyon euro
* Kale Grubu'nun büyüklüğü: 1.1 milyar $
* 2009'da büyüme öngörülmüyor

'Yatırım fırsatlarını değerlendiririz'

Zeynep Bodur Okyay, hiçbir dönemde stratejik gördükleri yatırımları ertelemediklerini ve yatırımlarında öncelikle Türkiye'nin yatırım olanaklarını değerlendirdiklerini belirtti. Okyay, yatırım konusunda, bundan sonraki adımlarının üretim yapmak veya işbirliği yapmak şeklinde olabileceğine işaret ederek, "Daha çok gelişen pazarları izliyoruz. Körfez ülkelerinde ciddi ağırlığımız var, buralarda girişimler var. Daha çok doğuya dönük pazarlarda faaliyet göstereceğiz. O tarz işbirliği teklifleri var, bunları değerlendiriyoruz'' diye konuştu.

Bayiler almamızı istedi
Zeynep Bodur Okyay, kendilerini satın alma süreci boyunca en fazla etkileyen faktörün bayileri olduğuna dikkati çekerek, "Bizim dağıtım kanalımıza, bayilerimize karşı çok ciddi sorumluluklarımız var. Onları desteklemek için, bu hisseleri bizim satın almamız ve bu amaçla bazı fedakârlıklar yapmamız gerekiyordu'' dedi.

Kale İspanya'ya girebilir
Zeynep Bodur Okyay, iki tarafın da çok istekli olduğunu söyledi. Toplantıda verilen bilgilere göre, süre konusunda bilgi vermese de Roca Grubu Türkiye pazarında belli bir zaman faaliyet gösteremeyecek ancak Kale'nin İspanya'ya girmesinde bir kısıtlama olmayacak.

Sabah