29 / 04 / 2024

Röleve defteri nedir?

Röleve defteri nedir?

Röleve, yapılmış olan işlerin aslında uygun olarak resimlerin çizilmesi olarak tanımlanıyor. Peki röleve defteri nedir? Röleve defteri nasıl doldurulur? İşte inşaatta röleve defteri ile ilgili bilgiler...



Röleve defteri nedir?

Röleve, kelime anlamı olarak mimarlıkta, Bir olgunun yada bir yapının kent dokusunun veya arkeolojik kalıntının yakından incelenmesi o anda, olduğu gibi çeşitli bilimsel araçlar ve yöntemler kullanılarak belgelenmesi anlamına geliyor.


Kısaca röleve; Yapılmış olan işlerin aslında uygun olarak resimlerin çizilmesi olarak tanımlanıyor.


Rölöve defteri nasıl doldurulur?

Rölöveler, şantiye ve kontrolluğun yetkili elemanları tarafından birlikte yapılmak suretiyle alt tarafıda imzalanıp tarih konularak saklanır. Bu işleme Rölöve yapılması, kaydedilen deftere Rölöve defteri deniyor.


Ataşman defterine kaydedilecek imalat ve yerinde ölçümleme işlemleri tamamlandıktan sonra sürveyanlar (nezaretçi) tarafından ulaşılan sonuçların ve basit krokilerinin kaydedildiği defterdir. 


Bayındırlık İşleri Kontrol Yönetmeliği’ne göre röleve defterinin sayfaları müteselsil sıra numaralı olmalı ve ilk sayfasına işin adı, yeri ve müteahhidin adı yazılmalıdır. Bu defter müteahhit ve kontrol mühendisi tarafından birlikte iş yerinde imzalanmalıdır.


3D Röleve nedir?

Total Station, lazer pointerın gösterdiği noktaların x,y,z koordinatlarını hafızasına alır. Bu noktalar uygun CAD programlarına aktarılır ve çizgiler ile birleştirilir. Böylece yapının kabaca 3d modeli oluşturulur. 


Bu modelden istenilen yerden kesit, görünüş ve plan alınarak sahada çekilen fotoğraflar yardımıyla çizimler üretilir işte buna 3d (3 boyutlu) rölöve denilmektedir.



Ataşman defteri nasıl doldurulur?


Geri Dön