22 / 11 / 2024
fuzul

Rölöve nedir? Rölöve nasıl yapılır ve çeşitleri nelerdir?

Rölöve nedir? Rölöve nasıl yapılır ve çeşitleri nelerdir?

Rölöve, mimar ve inşaat alanında sıklıkla duyulan bir terimdir. Kent ve arkeolojik yapı çalışmalarında öne çıkan bu kelimeyi yakından incelemek gerekir. Peki rölöve nedir, rölöve nasıl yapılır ve rölöve çeşitleri nelerdir? İşte rölöve terimi ile ilgili bilinmesi gerekenler…




RÖLÖVE NEDİR VE NE ANLAMA GELİR?

Rölöve, bir yapı veya yapı grubunun, kent dokusunun veya arkeolojik kalıntının detaylı bir şekilde incelenmesi, belgelenmesi, mimarlık tarihi açısından değerlendirilmesi ve yenileme projeleri için hazırlıkların yapılması sürecidir. Bu süreçte, binanın iç ve dış mimarisine, özgün dekorasyonuna, taşıyıcı sistemine ve yapı malzemelerine ait mevcut durum ölçekli çizimler, belgeler ve raporlar aracılığıyla ayrıntılı bir şekilde belirtilir.

MİMAR VE İNŞAAT ALANINDA RÖLÖVE NE DEMEKTİR?

Rölöveler tamamlandıktan sonra, çizimlerin üzerinde titizlikle çalışılarak farklı yapım evrelerinin kronolojik sıralaması belirlenir ve tarihi dokunun analizine yönelik paftalar hazırlanır. Yapıdaki bozulmalar özenle tespit edilir ve plan, kesit ve görünüşler üzerindeki hasarlar dikkatlice incelenir. Bu kapsamlı değerlendirme sonucunda, müdahale türleri ve yerleri konusunda  kararlar alınır.

Rölöve nedir? Rölöve nasıl yapılır ve çeşitleri nelerdir?

Yapının inşa edildiği tarihten günümüze kadar geçen süre içinde meydana gelen değişik onarım tarihleri, kullanılan malzemeler, yapıya ilişkin deformasyonlar yapım teknikleri, strüktürel sistem, malzeme ve yapıdaki mevcut durumda tespit edilen hasar ve bozulmalar,, rölöve analiz çalışmasını oluşturan önemli unsurlardır. Bu önemli çalışmalar, yapıya özgü olan rölöve çizimlerine aktarılmaktadır.

RÖLÖVE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Rölöve çeşitleri incelendiğinde, temel olarak üç ana tür bulunmaktadır: basit rölöve, tespit rölöve ve esas rölöve. 

Basit Rölöve: Bir yapının çevresine yönelik genel bir araştırmadır. Bu süreç, yapının bulunduğu alanla ilgili bilgilerin toplanmasını içerir. Hedef, yakın çevredeki insanlardan yapının ayrıntıları hakkında bilgiler edinmektir.

Tespit Rölöve: Bir yapının ölçülerinin alınması sürecini ifade eder. Tescil başvurusunun yapılabilmesi için ise teknolojik imkânlardan yararlanılarak yapının projesinin çizilmesi ve yapının fotoğraflarının çekilerek belgelerin oluşturulduğu aşamadır.

Esas Rölöve: Restitüsyon ve restorasyon projeleri için temel belge niteliği taşırken, aynı zamanda yıkılacak taşınmazların arşivlenmesi amacıyla da yürütülen önemli çalışmalardır.

Aynı konutun birden fazla kişiye satılması nasıl önlenir?

Bir tapu kaç kişi üzerine olabilir? Tapu için kaç para harcanır?

Şufa hakkı nedir? Şufa hakkı nasıl engellenir?


Geri Dön