04 / 05 / 2024

Roman Abramovich, sevgilisine sanat adası yapıyor!

Roman Abramovich, sevgilisine sanat adası yapıyor!

Rus milyarder Roman Abramovich, sevgilisi Dasha Zhukova için St. Petersburgdaki New Holland adasını çağdaş bir sanat merkezine dönüştürüyor



Petrol şirketi ve Chelsea futbol kulübüne yaptığı yatırımlarından sonra Abramovich, sanat adasının hayata geçirilmesi için 12 milyar ruble, yaklaşık 745 milyon lira ayırmış. Eşine, sevgilisine sanat eseri hediye eden, hadi eli çok açıksa koleksiyon yapan, müze açan duydum ama bir adayı baştan başa sanat adasına dönüştürenine ilk kez rastlıyorum.

Rus milyarder Roman Abramovich müzecilik işinde de eli yükseltmiş oluyor böylece.
Haberi, Antik A.ş tarafından yayımlanan ve çağdaş sanat dünyasından haberler veren Artam Globalde okudum. Ümmühan Kazançın yazdığına göre Roman Abramovich, sevgilisi Dasha Zhukova için St. Petersburgdaki New Holland adasını çağdaş bir sanat merkezine dönüştürüyormuş.

Moskovada Garage Center for Contemporary Culture (GCCC)ı kuran Abramovichin sevgilisi, eski model ve sanat tutkunu Daria (Dasha) Zhukova, Venedik Bienali sırasında verdiği partilerle de tanınıyor.

Arsenaleye demirlemiş Abramovichin 164 metre uzunluğundaki Eclipse isimli yatında verdiği bu partiler gerçekten dillere destan. Oraya katılmak kim ne derse desin, dünya sanat sosyetesinde bir prestij unsuru.

400 MİLYON DOLARA ÇIKACAK

Petrol şirketi ve Chelsea futbol kulübüne yaptığı yatırımlarından sonra Abramovich, sanat adasının hayata geçirilmesi için 12 milyar ruble (yaklaşık 400 milyon dolar - 745 milyon lira) ayırmış. St. Petersburgdaki New Holland adası, 18. yüzyılın başlarında Büyük Peter tarafından Moika Nehrini Neva ile birleştirmek için Kryukov ve Admiralty kanalları açtırılarak yaratılmış. Üçgen şeklindeki 18 dönümlük adaya, kanallarının bolluğu ve gemi inşa tesisleriyle Amsterdama benzediği için New Holland (Yeni Hollanda) deniyor.

Yüzyıllarca ordunun kontrolünde kalan ada, 1917 ıhtilalinden sonra tamamen unutulmuş ve son dönemlere kadar, adadaki binalar, askeri barakalar, çeşitli ticari şirketler tarafından depo olarak kullanılmış.

Abramovichin sevgilisi Dasha Zhukovanın başında olduğu Iris Vakfının bir kolu olan Iris New Holland da projeye destek veriyor. Iris New Holland, Zhukovanın 2008de Moskovada eski bir otobüs garajında açtığı çağdaş sanat merkezi Garage Center for Contemporary Culture ile ilişki içinde olacakmış.

EN ETKİLİ 200 KOLEKSİYONER ARASINDA

Abramovich, dünyanın en etkili 200 koleksiyoneri listesinde de yer alıyor. Ünlü işadamı, Lucien Freud (1922-2011)un Benefits Supervisor Sleeping isimli tablosunu 33.6 milyon dolara 2008 yılında bir müzayededen satın almıştı.

Alberto Giacomettinin Woman of Venice adlı eserine 7.5 milyon sterlin, Francis Baconun 1976 tarihli Triptik eserine ise 43 milyon sterlin ödemişti. Abramovich ünlü sanat koleksiyonunu, yeni inşa edilecek sanat adasında sergileyecek.
Hürriyet


Geri Dön