29 / 04 / 2024

Roman Al Most grubuyla 16 mağaza için anlaştı!

Roman Al Most grubuyla 16 mağaza için anlaştı!

Sezonun satışlar açısından iyi başlamadığını söyleyen Roman'ın sahibi Turgut Toplusoy, sektörde kârlılığın iyi olmadığına, ciroyu yeni açılışların artırdığına dikkat çekti. Toplusoy yurtdışında 16 mağaza için anlaştıklarını belirtti...



Her yıl sezon açılışında indirimler başımıza bela' Sezonun satışlar açısından iyi başlamadığını söyleyen Roman'ın sahibi Turgut Toplusoy, sektörde kârlılığın iyi olmadığına, ciroyu yeni açılışların artırdığına dikkat çekti. Toplusoy, "Her sezon açılışı indirim başımıza bela" dedi Türkiye'de perakendenin yıllardır değişmeyen sorunu zamansız ve uzun süren indirimler. 


Sorduğumuzda neredeyse her marka şikâyetçi ama durum da değişmiyor. Üstelik, Perakende Yasası olarak bilinen kanun tasarısının TBMM'ye giden son halinde de indirimlere sınırlama getiren bölüm kaldırıldı. Bu konuda sektöre en büyük eleştiriyi getirenlerden biri, kadın giyim markası Romanın sahibi Turgut Toplusoy: 


-Bu yıl satışlar açısından sezon açılışı nasıl? 

Bizim açımızdan iyi diyebilirim fakat sektör geneli kötü. Günü siftahsız geçirenler duyuyoruz. Zaten daha ekim ayında her yer indirim doldu yine. Bin yıllık problemimiz bu. 

İnsanlar artık indirimsiz bir şey almıyor. Her sezon açılışında ya kelebek, ya inci, ya böcek başımıza bela! 


-Herkes şikâyet ediyor ama yıllardır bu durumda bir değişiklik olmuyor. 

Perakende sektörü mağaza açarak ciro artırıyor. 1 yıl kimse mağaza açmasın da görelim. Ciro yerine kârlılık endeksi yapsınlar mesela, ona bakalım. Bu kadar AVM açılması iyi olmadı. Herkes çok açıldı. 

Şöyle diyeyim, ay sonu senedi var, kira ödemesi var diye kimsenin sektöre zarar verme hakkı yok. Başka türlü olmuyorsa, bu işi yapmayın. 


Yabancı markalar yılbaşı geçmeden indirim yapmıyor, onlar nasıl başarıyor? Her şirketin ayağını yorganına göre uzatması lazım. Roman'ın 51 mağazaya ulaştığını ve 2014'te yüzde 20 büyüdüğünü söyleyen Toplusoy, "100-150 mağaza açmayı ben de bilirim ama şirketi indirimle götüreceksek olmaz" yorumunu yaptı. 


DOGU'DAN VAZGEÇTİ 

-Doğu'da fabrika açma niyetiniz vardı. Ne aşamada? 

Bir heyecanla 2 yıl araştırdık; baktık ki olacak gibi değil. 

İstanbul'daki gibi üretecek işçi bulamıyoruz. Urfa, Ordu... Çok kent gezdim ama olmuyor. Bu ülkede eğitim yapılacaksa artık sanat ve zanaata yapılmalı. Ne kalıpçı var ne makineci. Herkes stilist olmak istiyor; oysa imalatı yönetecek insan yok. 


16 mağaza için anlaşma imzalandı 

-Yurtdışında mağazalaşma süreci nasıl gidiyor? 

Bayilerle ilerleyip risk almıyoruz. Şu an Kazakistan, Azerbaycan ve Makedonya'da 4 mağaza var. Al Moslat grubuyla 16 mağaza için anlaştık. Yakında Suudi Arabistan ve BAE'ye gireceğiz. Dubai öncelikli. Katar sırada. Türkiye'de de yabancıya satışımız 3 ayda geçen yıla göre yüzde 15 arttı. 


'Gübreden enerji üreteceğim' 

Bir de çiftliğiniz var. Bu konuda yeni yatırım olacak mı? 

Lüleburgaz'da yüzde 50 artışla büyükbaş sayısı 3 bine çıkacak. Orada öncelik süt üretimi. 1100 dönüm ekip tarıma da başladık. 

Adapazarı'nda yeni bir yer var. Yakında orayı da alıp besiye yöneleceğim. Bir de gübreden enerji üretme niyetim var.


Menekşe Ataselim-Habertürk


Geri Dön