Kim Kimdir?

Romanlar, mahallelerine TOKİ konutları istiyor!

Romanlar'ın iki ortak talepleri var: TOKİ, evleri mahallemize yapsın. Taksitleri ödeyebilmek için bizlere de iş imkanı sağlansın

İstanbul'da pazar günü düzenlenen 'Roman Buluşması'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan '20 ay vadeli, 100-120 TL   taksitle ev' müjdesi alan Romanlar, toplantıdan mutlu ayrıldı. Ancak Romanların bazı kaygıları da var. Roman mahallelerini gezdik, beklentilerini sorduk. 20 bin Romanın yaşadığı Edirne'nin Roman Derneği (EDROM) Başkanı Erdinç Çekiç buluşmayı şöyle değerlendirdi: 'Konut yardımı tatmin edici bir müjde. Ancak tek sorun konut değil. Eğitimden önyargılara kadar birçok sıkıntıyla karşı karşıyayız. Konutların kendi bölgelerimize yakın alanlara imar edilmesi' istiyoruz. Çekiç, açılımın 'siyasi mi' yoksa 'devlet politikası mı' olduğunu da öğrenmek istediklerini söyledi. Menzilahir Mahallesi sakinlerinden Ayhan Tutuşturan ise şöyle konuştu: 'Evlerin bilmediğimiz bir semte yapılırsa kültürümüzü kaybedebiliriz. Buralar da imar açılsın. İş de önemli sorun. Romanız diye iş  verilmiyor.

ASKERE ALIRKEN AYRIM YOK
Fahriye Zurna ise 'Oğlum askerde. Askere alınırken ayrım yapılmıyor ama verilirken yapılıyor' diyor. 

Sulukule'yi geri istiyoruz
Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Erdoğan Dalkıran: Ev sahibi olabilmek için önce iş yeri şart.Sulukule olmadan bize ev değil şato verseler kıymeti yok.
Fitnat Topuz: Başbakanımızdan Sulukule'yi canlandırmasını istiyoruz.
Erkan Güler: TOKİ konutlarının taksidini nasıl ödeyeceğiz. Sayın Başbakan'ın önerileri çok güzel, ancak ödeme imkanımız kısıtlı. 

Kibariye için gittik
İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır: Beklentilerin TOKİ'ye indirildiğini öğrenince gitmedik. Giden İstanbul'u görmek, Eyüp Sultan'ı gezmek, Kibariye'yi dinlemek için gitti. Daha önceden TOKİ yapıldı da romanlara ev verilmedi, şimdi madem Roman açılımı yapıldı, TOKİ'yi de Roman'a uydurun. Evleri tek katlı, bahçeli yapın, Başbakanımız eşitsizlikten bahsetmedi. Başbakanı İzmir'e davet ediyoruz.

Tarihte bir ilk
Buca Roman Dernekleri Başkanı Mehmet Uç: Oraya Buca'da nasıl yaşadığımızı, sorunlarımızı anlatmak için gittik. Tek dayanağımız Başbakan, ondan başka kime güvenebiliriz. Başbakan'ın bizim yanımızda olacağına inanıyoruz. Cumhuriyet tarihinde bir ilki yaptı.

Füsun Çağlar - Uygar Taylan - Orkun Akman / Akşam