26 / 12 / 2024

Romanlar Sulukule'de faytonculuk yapacak

Romanlar Sulukule'de faytonculuk yapacak

Sulukule'den sürülen Romanların, hakkında "Rak Rak Raki, Yaktın Bizi TOKİ" diye şarkı yazıp eleştirdiği TOKİ'nin başkanı Erdoğan Bayraktar, Sulukule Atölyesi adlı sivil platformunu Ankara'ya davet edip görüştü



UNESCO'nun 30 Haziran 2009 tarihli toplantısında belediye projesinin uluslararası sözleşmeler ve kriterlere uygun hale getirilmesi için 3'üncü kez süre verdiği Sulukule'de çarpıcı bir gelişme yaşandı. Sulukule'den sürülen Romanların hakkında "Rak Rak Raki, Yaktın Bizi TOKİ" diye şarkı yazıp eleştirdiği TOKİ'nin başkanı Erdoğan Bayraktar geçen yıl sundukları alternatif Sulukule projesi dikkate alınmayan Sulukule Atölyesi adlı sivil platformunu Ankara'ya davet edip görüştü.

STK'larla görüşülecek

Platform temsilcilerinden,  TOKİ  daire başkanlarının da katıldığı bir toplantıda brifing alan Bayraktar, sivil oluşuma proje güncellemesi için 1 aylık süre verdi. Brifingde sunumu yapan platform temsilcisi, MSÜ öğretim görevlisi Erbatur Çavuşoğlu, "TOKİ gibi bir kamu kuruluşunun kamuoyunu dikkate alıp bizimle temasa geçmesini çok önemsiyoruz. Projemizi güncelleyip yeniden görüşeceğiz. Amacımız dünya mirası Sulukule'ye yakışır, rantsal değil, toplumsal bir proje ortaya çıkarmak. 50-60 kişilik grupla çalışmalarımız sürüyor. Ağustos başında TOKİ'ye projemizi sunacağız. Hareket noktamız, 2005 yılında mahallede yenileme kararı öncesinde yaşayan mal sahibi ve kiracıların projeye dahil edilmesi olacak. Sulukule'nin bir dünya mirası olduğu düşünülerek bu projeyi geliştiriyoruz. Projemizin şimdiki adı `Sulukule Toplumsal ve Ekonomik Gelişme Planı ve Mekansal Gelişme Stratejileri'." Sulukule Atölyesi adlı platform bugün TOKİ ile temas ve alternatif projeyle ilgili 116 sivil ve resmi kuruluşun davet edildiği bir toplantıda kamuoyuna açıklama yapılacak.

Mahalle turizme açılacak

Faytonculuk canlandırılacak, Sulukule dünyanın her yanındaki Roman mahallelerinde görüldüğü gibi turistik cazibe merkezi haline getirilecek.

Müzik okulları açılacak avlulu evler yapılacak

ANA hatlarıyla ortaya çıkan alternatif projenin en temel çıkışı belediyenin tepki toplayan projesinden farklı olarak Sulukulelilere "Yerinde yerleştirme" sloganıyla yer açıyor olması. Hâlâ haklarını almamış olanlar, bekleyenler, Taşoluk'a bile gidememiş olanlar projeye dahil edilecek. Yerinde istihdam ve sosyal kalkınmayı amaçlayan projeden alt başlıklar şöyle:

Romanların dans ve müziklerini sürdürebilmelerini sağlayacak okul açılacak, bu okulda dışarıdan gelenlere ders de verilecek.

Ortak lokanta kurulacak. Lokanta hem aşevi olarak kullanılabilecek, hem dışarı satış yapacak.

Meslek kursları açılacak, daha önce varolan ayakkabıcılık, terzilik canlandırılacak, kadınlara yönelik atölyeler ve mikro kredi projeleri gündeme alınacak.
Çocuklar için yetiştirme kursları, okuma yazma kursları çocuk geliştirme merkezi açılacak.

Romanların geleneksel mahalle anlayışına uygun avlu sistemi yeni projede yer alacak. Avlular Romanların sosyalleşme mekanları olarak görülüyor.
Ali Dağlar/Hürriyet


Geri Dön