28 / 04 / 2024

Rönesans, 2010'da 1.4 milyar dolar ciro hedefi koydu!

Rönesans, 2010'da 1.4 milyar dolar ciro hedefi koydu!

Erman Ilıcak  2010 hedeflerinin 14 bin çalışana ulaşmak ve 1 milyar 700 milyon dolar ciro yapmak olduğunu açıkladı



10 bin çalışanla 2008'de 1 milyar, 2009'da 1 milyar 100 milyon dolar ciro gerçekleştirdiklerini söyleyen Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak  2010 hedeflerinin 14 bin çalışana ulaşmak ve 1 milyar 700 milyon dolar ciro yapmak olduğunu açıkladı.
 
2008 yılında Rusya'da yaşanılan durgunluğun ardından yeni arayışlara girdiklerini hatırlatan Ilacak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Önümüzde iki yol vardı. Ya küçülmek yada büyümek. Biz tercihimizi tüm risklerine rağmen büyümekten yana kullandık. Yeni Pazar arayışlarına girdik. Avutrya'nın ikinci büyük inşaat şirketi ve Viyana Borsası'na kote olan Porr'un yüzde 10 hissesini satın aldık. Porr ile yeni bir şirket kurup yeni pazarlara yöneldik. Rusya, Suudi Arabistan, Libya, Azerbaycan ve Katar'da ofisler açtık. Bu çalışmalarımız sonuç verdi. Tüm dünyada taahhüt sektörü küçülürken biz büyümeyi başardık. 2 yıldır yaptığımız çalışmaların meyvelerini bu yıldan itibaren almaya başlayacağız. Satın almalarla.büyümemizi sürdüreceğiz. Şirketleri kontrol edebildiğimiz hisseler alacağız"
 
Rönesans'ın aynı zamanda başta alışveriş merkezleri olmak üzere önemli bir gayrimenkul geliştirme şirketi olduğunu hatırlatan Erman Ilıcak "Zeytinburnu'na inşa edeceğimiz kruvaziyer liman projemizin dava süreci devam ediyor. Kararın yıl sonuna kadar çıkacağını bekliyoruz. Bölgedeki imar planlarının iptaline yönelik Mimarlar odası'nın açtığı dava var. Bu dava yıl sonuna kadar sonuçlanacak" diye konuştu.
 
Gayrimenkul açısından İstanbul'un çok değerli bir noktada olduğunu vurgulayan Erman Ilıcak, " Global pazarda çok iyi bir noktada, İstanbul'un değerini artıracak şehirler lazım. İstanbul'un yanına yeni şehirler koymalıyız. Turizm faktörünü de eklersek Bolu, Bursa ve Antalya önemli alternatifler. İyi değerlendirilebilirse bu şehirler İstanbul'un bugünkü yakaladığı potansiyele yakın noktalara ulaşır" dedi.
 
Türkiye'nin bölgede çok önemli bir oyuncu haline geldiğini kaydeden Erman Ilıcak, bugünkü gelinen noktada Türkiye'nin Arap ülkelerine kütür ihraç eder hale geldiğini ifade etti. Arap ülkelerinden Türkiye'ye ciddi talep olduğunu anımsatan Ilıcak, "Uzun yıllar Rusya'da iş yaptık. Arap dünyasını yeni keşfediyoruz. Dizilerimize çok ilgi var. Halkın bize karşı sempatisi çok fazla. Başbakanımızın duruşu ve politikaları Arap dünyasında takdirle karşılanıyor. Bu takdir ilgi ve alaka olarak Türkiye'ye dönüyor" şeklinde konuştu.
 
Rusya irtifa kaybetti
Rusya'nın ticari gayrimenkulde irtifa kaybettiğini hatırlatan Ilıcak "Kan kaybı 2008 yılında başladı. 2009 yılında da devam etti. Yıllık 30 milyar dolar civarında olan ticari gayrimenkul yatırımları yüzde 65'ten fazla azalarak 10 milyar seviyelerine geriledi. Rusya'nın toparlanması biraz zaman alır" dedi.
Büyük projelerin önü açılmalı
 
İstanbul turizmde çok büyük potansiyel taşıdığına değinen Erman Ilıcak, Zeytinburnu'na ilave olarak Haydarpaşa ve Galataport gibi projelerin önünün açılması gerektiğini vurguladı. Ilıcak büyük turizm yatırımlarının beraberinde turizm potansiyelini artıracağını, dünyanın dönt bir yanından Türkiye'ye gelecek turist sayısında artış olacağını sözlerine ekledi.
Tebernüş Kireçci

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler
Kontrolü ele geçirecek satın almalar yapacak

Avusturyalı Porr'un yüzde 10'unu alan Rönesans'ın patronu Erman Ilıcak, artık şirketleri kontrol edecekleri büyüklükte satın almalar yapacaklarını açıkladı. Ilıcak'ın ikinci planında ise Arabistan'a yatırım yapmak var
1994'te  St. Petersburg'da kurduğu Rönesans İnşaat'ı Rusya'da zirveye taşıyan ve ülkedeki en büyük ikinci Türk müteahhit firmasının sahibi olarak anılan Erman Ilıcak, yeni rotasını belirledi. Rusya'daki durgunluğun ardından yeni rotalar belirlemeye çalışan Ilıcak, Avusturya'nın ikinci büyük inşaat şirketi Porr'un yüzde 10 hissesini satın alarak Arap ülkelerinde daha da yoğunlaşma kararı aldı.
Ayrıca, Porr'u satın aldıktan sonra yakaladıkları başarı, Ilıcak'ın satın almalarla büyüme stratejisine "devam" kararını da beraberinde getirdi. Ancak, Ilıcak, artık şirketleri kontrol edebilecek kadar büyük hisseler almayı düşünüyor.

`Ya küçülecektik ya büyüyecek'
2008'de Rusya'da yaşanan durgunluğun ardından yeni arayışlara girdiklerini belirten Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, bu yeni rotanın ortaya çıkış sürecini şu sözlerle anlattı:
"Ya küçülecektik ya büyüyecek... Tercihimizi risklere rağmen büyümekten yana kullandık. Pazar arayışlarına girdik. Avusturya'nın ikinci büyük inşaat şirketi ve Viyana Borsası'na kote olan Porr'un yüzde 10 hissesini satın aldık. Porr ile yeni şirket kurarak yeni pazarlara yöneldik."

Kontrol edeceği şirketler alacak
Ardından  Suudi Arabistan, Libya, Katar, Azerbaycan ve durgun bir sürece girmiş olsa da Rusya'da ofisler kurduklarını belirten Ilıcak,  bu stratejinin kendilerini ana hedeflerine ulaştırdığını kaydetti.
Ilıcak, "Tüm dünyada taahhüt sektörü küçülürken biz büyüdük. 10 bin çalışanla 2008'de 1 milyar, 2009'da 1 milyar 100 milyon dolar ciro gerçekleştirdik. Bu yıl ise çalışan sayısını 14 bine ulaştırarak 1 milyar 700 milyon dolar ciro yapmayı düşünüyoruz.  Aslında, 2 yıllık çalışmaların meyvelerini bu yıldan itibaren alıyoruz" dedi.
Ulaştıkları bu başarının kendilerine satın almalarla büyüme stratejisine devam kararını da aldırdığını vurgulayan Ilıcak,  "Şirketleri kontrol edebildiğimiz hisseler alacağız" dedi.

Arap ülkelerine AVM kuracak
Erman Ilıcak, Suudi Arabistan, Libya ve Katar'da kurdukları ofisler aracılığıyla Arabistan ülkelerinde AVM başta olmak üzere pek çok projeye hayat vermeye kararlı olduklarını söyledi. İran'a bir AVM kurmaya başladıklarını hatırlatan Ilıcak, Türkiye'nin bölgede çok önemli bir oyuncu haline geldiğini belirterek, "Türkiye, artık Arap ülkelerine kültürünü ihraç ediyor.  Dizilerimize çok ilgi var. Halkın bize karşı sempatisi çok fazla. Başbakanımızın duruşu ve politikaları Arap dünyasında takdirle karşılanıyor. Bu takdir, ilgi ve alaka olarak Türkiye'ye dönüyor Biz de Arap dünyasını yeni yeni keşfediyoruz" dedi.

'RUSYA'DAKİ İRTİFA KAYBI SÜRER'
Rusya'da inşaat sektöründeki ikinci büyük Türk olarak anılan Erman Ilıcak, ülkenin ticari gayrimenkuldeki irtifa kaybının sürdüğüne dikkat çekti. Ilıcak, "Kan kaybı 2008 yılında başladı. 2009 yılında da devam etti.
Yıllık 30 milyar dolar civarında olan ticari gayrimenkul yatırımları yüzde 65'ten fazla azalarak 10 milyar seviyelerine geriledi. Rusya'nın toparlanması biraz zaman alır" dedi.

ZEYTİNBURNU'NA KRUVAZİYER LİMAN İÇİN YIL SONUNU BEKLİYOR
Rönesans İnşaat, İstanbul'un `üç port' projesinden biri olan Zeyport'un ön ihalesini Koçhan Holding ortak girişimiyle Aralık 2006'da kazanmıştı. 1.1 milyar dolarlık yatırım bütçesiyle burada bir kruvaziyer ve yat limanı kurmaya hazırlanan Rönesans - Koçhan ortaklığı, Ekim 2007'de kurdukları Ataport Turizm isimli şirketle de burayı 49 yıl süreyli kullanma izni sözleşmesini imzalamıştı.
Ancak, bu girişim, TMMOB'un açtığı davayla askıya alınmıştı. Erman Ilıcak, projeyle ilgili umutvar olduğu mesajını vererek şöyle konuştu:

Diğer port projelerinin de önü açılsın
"Kruvaziyer liman projemizin dava süreci devam ediyor. Kararın yıl sonuna kadar çıkacağını bekliyoruz. Bölgedeki imar planlarının iptaline yönelik dava var. Dava yıl sonuna kadar sonuçlanacak. İstanbul un turizm potansiyeli büyük. Zeytinburnu'na ilave olarak Haydarpaşa ve Galataport gibi projelerin de önünün açılması gerekiyor."
Tebernüş Kireçci


Geri Dön