Genel

Rönesans, Akfen, Pegasus, Limak İMKB için gün sayıyor!

Borsa'ya açılan şirket sayısında patlama yaşanıyor. Seçim yılı olmasına rağmen 2011 sonuna kadar 50 yeni oyuncunun İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başlaması bekleniyor. SPK'nın tanıtım turları etkisini gösterdi...

Borsa'ya açılan şirket sayısında patlama yaşanıyor. Seçim yılı olmasına rağmen 2011 sonuna kadar 50 yeni oyuncunun İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başlaması bekleniyor. SPK'nın tanıtım turları etkisini gösterdi, son 6 ayda 50 binden fazla yeni yatırımcı Borsa'ya girdi.Sermaye Piyasası Kurulu'nun ev hanımları ve gençleri Borsa'ya teşvik etmesi şirketlerin iştahını kabarttı. Son altı ayda Borsa'ya 50 bin yeni yatırımcı girdi. Yılbaşından itibaren 32 firma halka arz için SPK ve İMKB'nin kapısını çaldı. Bugüne kadar 9 şirket yatırımcı ile buluşurken 6 şirketin de ay sonuna kadar Borsa'da işlem görmesi bekleniyor. Geçen yıl halka arz edilen şirket sayısı 22 iken, seçime rağmen yıl sonuna kadar Borsa'daki yeni oyuncu sayısının 50'yi bulması bekleniyor. Son bir buçuk yıldır Borsa'da işlem yapan yatırımcı sayısı ise 80 binin üzerine çıktı.

Son yıllarda büyük enerji ve altyapı yatırımlarına imza atan şirketlerin de Borsa'ya girmesi bekleniyor. Oda ve borsalarla birlikte yapılacak bilgilendirme toplantılarının ardından Anadolu'dan daha çok şirketin İMKB'nin yolunu tutması hedefleniyor. Ayrıca Doğuş Grubu gibi Türkiye'nin önde gelen sermaye grupları ve kamu bankalarının yıl sonuna kadar birincil veya ikincil halka arz için girişimde bulunacağı belirtiliyor. Kiler, Bimeks gibi şirketlerin halka açılmasının ardından SPK'ya başvurusu bulunan Rönesans GYO, Akfen GYO, Pegasus ve Limak da Borsa'da işlem görmek için gün sayıyor. Birincil halka arzın yanı sıra ikincil halka arz için pek çok firma sırada bekliyor. Bu kapsamda SPK'nın kapısını çalan şirket sayısı 21 oldu.

Merkezi kayıt kuruluşu verileri 2011 yılının İMKB için hareketli geçeceğini teyit ediyor. Geçen yılın sonunda Borsa'da yüzde 66,2 olan yabancı payı 6 Mayıs 2011 itibarıyla yüzde 62,8'e gerilemiş durumda. Buna rağmen geçen yılbaşında 1 milyon 3 bin olan yatırımcı sayısı geçen ay 1 milyon 80 bine ulaştı. Bu rakamın ay sonuna kadar 1 milyon 100 bini bulacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl başlatılan halk arz seferberliğinin meyvelerini vermeye başladığını aktaran SPK yetkilileri yaklaşık 15 şirketin işlemlerinin tamamlandığını, geriye kalanının ise dosyalarının inceleme aşamasında olduğunu belirtti.

Hedef 1 trilyon dolarlık Borsa

Sermaye Piyasası Kurulu ve İMKB'nin Anado-lu'dan Borsa'ya yeni oyuncu çekme çalışmalarının devam edeceği belirtiliyor. İMKB'nin büyüklüğünü bugünkünün üç katına yani 1 trilyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten üst düzey bir yetkili, '2010 yılında başlatılan halka arz seferberliği meyvelerini veriyor. 29 üniversitede gençlere Borsa konusunda bilgilendirme yapıldı. Yirmi civarında ev hanımı lokalinde sermaye piyasaları hakkında toplantı gerçekleştirildi. Geçen yıl toplamda 22 şirket halka açılırken tanıtımın da etkisiyle bu yıl mayıs ayı başında başvuru sayısı 32'yi buldu. Yeni şirketler ile birlikte bu sayı giderek artacak.' değerlendirmesinde bulundu.

Zaman