29 / 04 / 2024

Rönesans Grubu Türk perakendecilere Trablus'ta kapı açtı

Rönesans Grubu Türk perakendecilere Trablus'ta kapı açtı

Funda Özkan bugünkü yazısında Rönesans Grubu'nun Türk perakendecilere stratejik ortak bulmada yardımcı olduklarından bahsediyor



Erman Ilıcak 1994'te Enka'dan ayrılıyor, yolunu çiziyor. Kurduğu Renaissance (Rönesans) kendi tarihini yazıyor. 14 yılda, her yıl yüzde 60-65 büyüyerek, 1 milyar dolarlık ciroyla dünya liginde 68`inci sıraya ulaşıyor. Türkiye'de de Enka ve Gama'dan sonra üçüncü sırada...

Rönesans'ın CEO'su (İcra Kurulu Başkanı) Zafer Baysal'a global krizden fazlasıyla etkilenen Rusya'yı soruyorum. Rönesans, 4 milyar dolarlık taahhüt işi yapmış Rusya'da. 45 alışveriş merkezi kurmuş, 16 bira fabrikası. Bu 16 bira fabrikası, Rusya'da üretilen biranın yüzde 65'ini sağlıyor. Yine Rusya'da müteahhitliğini yaptıkları fabrikalar arasında Ford var, Peugeot-Citroen, Volvo-Renault kamyon, Hyundai var, Oriflame, Avon, Lipton, Nestle, Cargill, Unilever-Rama var.

Rusya global krizden darbe alınca Rönesans da, 15 bin çalışanını 11 bine indiriyor.
Ve yeni pazarlara yelken açıyor.
Erman Ilıcak'ın yıllar öncesinden bildiği Libya pazarına.
Altı ay önce gittikleri Libya'da şu an 2 milyar dolarlık iş almış durumdalar. En büyük taahhüt işleri de, Trablus'taki ilk alışveriş merkezi.
Aralık 2010'da faaliyete geçecek alışveriş merkezinde 200 civarı mağaza bulunacakmış.
Zafer Baysal, `Türk perakendecilerin, Trablus'ta yer alması için destek olduklarına' vurgu yapıyor.
Malum, Libya ve çoğu Arap ülkesinde, bavulunu alıp giden iş yapamıyor. Mutlaka yerli bir girişimcinin ortaklığı (bir nevi kefaleti) gerekiyor.
Rönesans Grubu olarak da Zafer Baysal, Türk perakendecilere stratejik ortak bulmada yardımcı olduklarını söylüyor.

Erbil'e alışveriş merkezi
Krizin öğrettikleri çok oldu, Türk iş alemine. Misal, dayanışmanın önemini öğretti. Rönesans'ın müteahhitliğini yaptığı Libya-Trablus'taki alışveriş merkezine daha çok Türk perakendecinin girmesine destek olması gibi. Alışveriş merkezi kurulmasında "rehber" dendi mi ilk akla gelen Avi Alkaş da, Erbil'de üsteleneceği projeyi anlatıyor.  Jones Lang Lasalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, Barzani ailesinin Erbil'de inşa edeceği 100 milyon dolarlık alışveriş merkezine proje danışmanlığı yapıyor. Erbil'in ilk alışveriş merkezinde Avi Alkaş'ın da amacı mümkün olduğu kadar çok Türk perakendecinin pay kapması.
Radikal


Geri Dön