Genel

Rönesans Holding, Abramoviç’e 52 katlı döner kule yapıyor!

Dünyanın en büyük 64’üncü inşaat şirketi Rönesans’ın sadece Rusya’da 20 bin çalışanı var. Şu andaki en ilginç projelerinden biri Chelsea’nin patronu Abramoviç için Rusya’da yaptığı 52 katlı döner kule...

Dünyanın en büyük 64’üncü inşaat şirketi Rönesans’ın sadece Rusya’da 20 bin çalışanı var. Şu andaki en ilginç projelerinden biri Chelsea’nin patronu Abramoviç için Rusya’da yaptığı 52 katlı döner kule.


Rönesans Holding dünyanın en büyük müteahhitlik şirketleri arasında yer alıyor. EnR Engineering news Record listesinde 2013 yılında dünyanın en büyük 64’üncü inşaat şirketi olarak gösterildi. 11 ülkede iş yapan Rönesans, bu listeye göre Türkiye’nin en büyüğü. Erman Ilıcak, sık sık basına çıkmayan bir patron. İşlerini, kendini anlatmayı da pek sevmiyor. Perşembe günü Şanlıurfa’da toplam 250 milyon liralık yatırımla gerçekleşen Piazza Alışveriş Merkezini açtı. Bu vesileyle Urfa’daydık. Erman Ilıcak’la sohbet edip zarif eşi Jale Ilıcak’la da tanıştık. Ilıcak’tan hem Türkiye’deki hem de Rusya’daki işlerini dinledik. Yeni girdiği alanları da anlattı Erman Ilıcak.


Ilıcak’ın gerçekleştirdiği başarı müthiş. 1993 yılında kurdu Rönesans’ı. Kısaca hikayesini hatırlatmak gerekirse; EnKA’da mühendis olarak çalışırken kendi şirketini kurmaya karar verir Erman Ilıcak. TED ve ODTÜ mezunu. 1993 yılında St. Petersburg’ta şirketini kurar. Rusya’da yaptığı işlerle büyüyen Rönesans’ın şu an Rusya’da 20 bin çalışanı var. Diğer ülkelerdeki çalışan sayısı ise 16 bin 600.


Rusya cirosu 2 milyar $


11 farklı ülkede alışveriş merkezleri, ağır sanayi tesisleri, ofisler, oteller, kimyasal ve ilaç üretim tesisleri, devlet binaları, enerji santralleri yapıyor. Biz Rusya özelinde sorularla başladığımızda Erman Ilıcak, hemen diğer ülkelerdeki işlerinden de örnek veriyor:


“Türkmenistan’da da çok güçlüyüz. İsviçre’de de bir alt yapı şirketi aldık...”


- Kaç AVM yaptınız bugüne kadar?


14 AVM’miz var kontrolümüzde. Rusya’daki bir AVM’mizi sattık. Toplamda 2014’ün sonuna kadar AVM ve ofis büyüklüğümüz 800 bin metrekareye ulaşacak. Bu da 300 milyon dolar kira geliri demektir. Bunun 3’te biri Rusya, diğerleri Türkiye.


- Türkiye’de farklı konseptlerde alışveriş merkezleri açıyorsunuz...


Evet. Optimum’lar var. Son Piazza’yı açtık. Antep’te de SAnKO ile birlikte AVM açmıştık. Kozzy daha utik konseptli AVM’miz. Kozzy’lerin de sayısı artacak.


- Siz Rusya’da büyüdünüz. Şu an ne kadarlık bir büyüklüğe ulaştınız?


Rusya’da bu yıl 2 milyar dolar ciromuz var. Rusya’da devam eden 37 projemiz var. Sadece Moskova’da devam eden 11 şantiyemiz var.


- Başka hangi ülkelerdesiniz?


Avusturya, İsviçre, Ukrayna, Türkmenistan, Beyaz Rusya... Özellikle doğalgaz ve petrolü olan ülkelerdeyiz. Türkmenistan’da


Bakanlık binaları ve Japonlar’la birlikte petrokimya tesisleri yapıyoruz. 


- Rusya’da öne çıkan projeleriniz neler?


Oradaki işlerden birini Abramoviç için yapıyoruz. Mimarisi de ilginç, dönen bir kule. 52 katlı.


Toplam 3 milyar dolara yaklaşan bir ciromuz var bu yıl için. Bunun da 2 milyar dolarını Rusya’da yapıyoruz.


- ne kadar büyüdünüz bu yıl?


Bu yıl yüzde 40 büyüdük. Hızlı büyüdük. Bunun nedeni şu. 2008’de birçok proje rafa kalkmıştı. Bu projeler raftan indi ve hızla yapılmaya başlandı.


11 milyar $’lık iş yaptı


- Rusya’da birçok Türk şirketi zor duruma düştü krizde. Siz büyümeye devam ettiniz. Bu nasıl oldu?


Rusya’da 1993’te kurulduk. Biz her iki ülkenin kuvvetli taraflarını bir araya getirdik. Rusların masadaki kazanma gücüyle bizim sahadaki kazanma gücümüzü bir araya getirdik. Çok iyi Rus yöneticilerimiz de oluştu. Rusya’dan Türk firmaları çıktıkça yetiştirdikleri iyi kadrolar da bize girdi. Biz Rusya’ya inandık. Her şeyi Türkiye’deki gibi yaparak olmuyor. 


- Rus şirketleri arasındaki durumunuz nedir?


Rusya’daki tüm özel şirketler arasında en büyük 78’inci şirketiz. En büyük inşaat şirketiyiz. Rusya’da devlet projeleri yapmıyoruz, özel şirketlerle çalışıyoruz.


- Enka’yı geçtiniz...


Evet son yıllarda öyle oldu. En büyükler listesinde bir Türk şirketi daha var. PEGAS. 146’ıncı listede.Rusya’da ciddi ağırlığımız var. Otomotiv sektörünün fabrikalarının yüzde 60’ını biz yaptık.


- Toplamda ne kadarlık iş yaptınız 20 yılda?


Toplamda 20 yılda 11 milyon metrekare iş bitirdik. Rakamsal olarak metrekaresi 1.000 dolar dersek, 11 milyar dolarlık işi bitirdik diyebiliriz. Ama tabi başlarda çok küçük projeler yaptık. Biz 2000’li yıllarda hem Türkiye hem de Rusya’da hızla büyüdük.


Başbakanlık binası ufak ama şerefli bir proje


- Başbakanlık binası taşınacak. Yeni projeyi siz mi gerçekleştiriyorsunuz?


Başbakanlık binasını yapıyoruz Ankara’da, Söğütözü’nde. TOKİ’nin alt yüklenicisiyiz. Bizim için gurur. Türkiye’nin başbakanlığını yapıyoruz. Tüm birimler orada toplanıyor. Biz bu konuda detay veremeyiz. Bizim için ufak bir proje ama şerefli bir proje. İşin asıl müteahhidi TOKİ. Teknolojisiyle ilgili bir şey söyleyemem hepsi devlet sırrı. Mimarisi çok iyi. Mimari Şeref Birkiye. Dünyanın en nitelikli güzel binalarından biri oluyor. Başka bir binanın taklidi değil, çok iyi bir proje.


Urfa için güvence verdik Amerikalı fon ikna oldu


- Urfa’da AVM fikri nasıl oldu? 12 ayda bitirmişsiniz...


Akteum diye bir şirket almıştı burayı. Arkasında da Avusturyalı bir şirket vardı. Onlar daha sonra 300 parça gayrimenkulü bir araya getirip bunları yabancı bir şirkete sattı. Buradaki arsalar kendini Hollandalı bir şirkette buldu. Onlar buralara biz buraları yapabilir miyiz diye bakmışlar ama yapamamışlar. Raflarda bekliyordu. Biz o raflardan çıkardık burayı. Samsun’u Kuzey Türkiye diye yazmışlardı. Kahramanmaraş, Samsun ve Urfa’yı birlikte aldık. 800 milyon liralık yatırım tutarı vardı. Arsaların değeri de 250 milyon lira kadardı. Amerikalı bir yatırım fonu AGP’ye haber verdik. İlk önce Türkiye’nin Doğu’su olunca ‘Fonun kapsamında değil’ dediler ama güvence verdik ve ikna oldular. Onlar finansal ortak. 2.5 yıl önce aldık ve 3 projeyi de açtık. Samsun’un ilk AVM’si oldu. Yanına Anemon Oteli’ni yaptık. Kahramanmaraş’ı da açtık. Son olarak burayı açtık.


- Urfa projesini kim çizdi?


Los Angeles’da 5+ diye çalıştığımız bir mimarlık grubu var, onlar yaptı. İçinin tasarımını da bizim Ankara’daki ofisimiz yaptı.


- Urfa’ya markaları getirmek zor olmadı mı?


Markalar geliyor. Burada 5M Migros var. İlk başta Zara ve H&M gelmedi. Mango geldi. Türk perakendeciler sağ olsunlar geliyor. Antep için de aynı şey söylenmişti, sonradan geldiler. Bu alışveriş merkezlerinin gitmediği yerlere gitmek bizim için önemli.


- Buradan sonra nereye gideceksiniz?


Biz Van’a gitmek istiyoruz. Yer bakıyoruz. Doğu ve Güneydoğu’da yaptığımız yatırımların toplam tutarı 500 milyon doları buldu.


Afrika’da da varız metro işine girebiliriz


- Libya’daki işleriniz ne oldu?


Libya en büyük pazarlarımızdan biriydi. 2 milyar dolarlık işimiz vardı Libya’da. Bir anda 4 bin kişiyi tahliye ettik. Hâlâ şantiyelerimizden bazıları devam ediyor. İnşallah açacağız ileride diğerlerini de. Gabon ve Tanzanya’da da işimiz var. Gabon’da konut, Tanzanya’da AVM yapıyoruz. Azerbaycan’da işimiz var. İran’da işimiz yok. Irak’ta işlerimiz var. Türkmenistan’da stadyum yapıyoruz.


- Avrupa’da da projeleriniz var mı? Oradaki işleriniz hangi alanlarda?


İsviçre’de tünel şirketi aldık. Godard adı. Dünyanın en uzun tünellerini yapan bir şirketi aldık. Yıllık 110 milyon euro cirosu var. Ray da yapıyorlar. Metro işlerine girecek yeterlilikleri oluşturuyoruz.



Elif Ergu/ Vatan Gazetesi