Genel

Rönesans'ın kiralanabilir alanı 500 bin metrekare!

Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar, Türkiye ve Rusya'da yaptığı ticari gayrimenkullerle dikkat çeken Rönesans Holding'in elindeki kiralanabilir alanların toplam 500 bin metrekareye ulaştıığına değindi

ATA Invest GCC Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ferhatoğlu, New York'taki "Yatırımcı Konferansı"nda ikili görüşmelere katılan şirket ve grupları anlatırken Rönesans İnşaat'ı örnek gösterdi:

Erman Ilıcak'ın kurup büyüttüğü Rönesans İnşaat bugün 500 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip. Enka İnşaat'ın Moskova'da imza attığı başarının bir benzerini Rönesans ortaya koydu.

St. Petersburg'ta oldukça geniş kiralanabilir alanları olduğunu görmüştüm. Ata Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu araya girdi:

Aslında St. Petersburg'a belki de ilk giden Türk inşaat şirketlerinden biri bizdik. Orada otel inşaatı yapmıştık. Arkasını getiremedik. Rönesans inşaat gerçekten başarılı işler yaptı ve yapıyor.

Ata Yatırım'ın New York'ta bu yıl 7'ncisini düzenlediği "Yatırımcı Konferansı"nın gerçekleştiği otele girdiğimde lobide Dubai merkezli Ata Invest GCC'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ferhatoğlu, Ata Yatırım Genel Direktörü Halil Doğan Bolak ve Yönetim Kurulu Üyesi Melih Araz'la karşılaştım.

İstanbul'dan New York'a uçarken yol boyunca sunumlar üzerinde çalışan Halil Doğan Bolak, New York'ta artık girişim sermayesi fonları da kapsayan konferansı düzenlemelerinin nedenine değindi:

Eskiden ABD'li yatırımcı çantasına parayı doldurup getirsin diye beklerdik. Daha doğrusu kaynağa ihtiyacı olanlar böyle bir beklenti içinde olurdu. Bizim yaptığımız sermayenin merkezinde, Türkiye'deki fırsatları anlatmak.

Citibank Türkiye'deki yöneticilik günlerinden tanıdığım Melih Araz araya girdi: 
Aslında batıda para var.

Üstelik gidecek yer arıyor. Türkiye, global krizdeki performansı ve ayrışmasıyla, büyümenin yaşandığı önde gelen ülkeler arasında olmasıyla en iyi adres gibi görünüyor.

Hakan Ferhatoğlu, ABD'li yatırımcıların artık "zor bölgeler"e yönelirken daha seçici davrandığının altını çizdi:
Örneğin müteahhitlik sektörü. Ben Yüksel İnşaat'ta Yönetim Kurulu Üyesiyim. O yüzden yakından izliyorum. Dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olan Türk müteahhitleri zor bölgelerde rahatlıkla iş yapabiliyor. ABD'deki yatırımcı da bunu görüyor. Bu yönümüzle işbirliği şansımız artıyor. Ardından ABD'deki büyük emeklilik fonlarına değindi:

Aslında emeklilik fonlarının elinde, önemli kaynak var. Onları çekmek çok önemli. Ancak, çoğunun önünde, "yatırım yapılabilir notu olan ülkelere gidin" gibi bir kural var. Reytingimizin yabancı para cinsinden henüz "yatırım yapılabilir" düzeyine çıkarılmaması, bu konuda karşımıza engel olarak çıkıyor.

Sonra çok iyi bölgeye, Körfez ülkelerine döndü:
 Türkiye'de her şey var, parasal kaynak kıt. Körfez ülkelerinde de durum tam tersine. Onlarda da para var, yatıracak ortam kıt. Körfez ülkelerinin hl ABD ve Avrupa ülkelerine yönelmesine iç geçirdi:

Aslında 11 Eylül'den sonra hem ABD'de, hem Avrupa ülkelerinde Araplar'a, Körfez ülkelerine bakış ve davranış çok değişti. Bu bölge yatırımcısı da artık ABD ve Avrupa ülkelerinde eski konfora sahip değil. Buna rağmen geçmişten gelen alışkanlıkla "güvenli liman" olarak oraları görüyorlar. Türkiye'deki büyümeye açık, dünya markası olma yönünde ilerleyebilecek markalara dikkat çekti:
Aslında Türkiye'deki birçok marka Arap sermayesi açısından büyük fırsatlar içeriyor. Ben ayın yarısını Dubai ve Körfez ülkelerinde geçiriyorum. Bunları anlatmaya çalışıyorum. Türkiye'nin Körfez sermayesinin rahat edeceği ortam olduğuna bir başka kanıt ortaya koymaya çalıştı:

Arap ülkelerinin, Körfez yatırımcısının Türkiye'de ezan sesi duyup, Avrupa ve ABD'deymiş gibi bir ortamda yaşama şansı var. Körfez yatırımcısı İstanbul'da işini yaparken, eşi de İstinyePark gibi ortamlarda alışveriş yapma, vakit geçirme şansına sahip. Ferhatoğlu'nun son verdiği örnek aslında akla çok yatkın olarak görünüyor...

Sokakta ezan sesi duyup, ABD veya Avrupa ülkelerindeymiş gibi yaşamak, Körfez'den yatırım çekmeye yeter mi..

Gayrimenkul geliştirme işine de adım attık
ATA Invest GCC Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ferhatoğlu, Ata Grubu'nun yeni adım attığı alana vurgu yaptı:
Ata Gayrimenkul Geliştirme şirketi devreye girdi. Artık bu alanda da fırsatlara bakacağız. Ata Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Korhan

Kurdoğlu'na sordum:
İnşaat da yapacak mısınız
Hayır... Biz sadece gayrimenkul geliştirme pazarına yöneleceğiz.
Ata Yatırım'ın iddialı konumunu dikkate alarak bankacılık konusunu yokladım:
Ata Yatırım'ı bir bankaya dönüştürme veya bankacılık sektörüne girme planınız var mı
 Mevduat bankacılığına girmek gibi bir düşüncemiz yok. Belki yatırım bankasına dönüşmek düşünülebilir ama şu anda ona da ihtiyaç duymuyoruz. Çünkü, zaten bir yatırım bankası gibi çalışıyoruz.

Vahap Munyar/Hürriyet