23 / 08 / 2024

Ruhsat alınan konutların ortalama büyüklüğünde dramatik düşüş!

Ruhsat alınan konutların ortalama büyüklüğünde dramatik düşüş!

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman yaptığı paylaşımda yapı ruhsatı alınan konutların ortalama büyüklüğünün son 20 yılda yaklaşık 30 metrekare küçülürken, ortalama hanehalkı büyüklüğünün de bu dönemde 4 kişiden 3,1 kişiye gerilediğini belirtti.




Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılının 2.  çeyreği itibarıyla Yapı İzin İstatistiklerini geçtiğimiz günlerde resmen açıklamıştı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre bir önceki senenin aynı çeyreğine göre, 2024 yılı 2. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilmiş bina sayısı yüzde 22,7, daire sayısı yüzde 28,9 ve yüzölçüm yüzde 30,9 azaldı.

Yine TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre belediyeler tarafından 2024 yılı 2. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 27,1 milyon metrekare iken; bunun 14,6 milyon metrekarelik kısmı konut, 6,9 milyon metrekarelik kısmı konut dışı ve 5,6 milyon metrekarelik kısmı da ortak kullanım alanı şeklinde gerçekleşti.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman  resmi X hesabı https://x.com/AhmetBuyukduman üzerinden yaptığı paylaşımda “Ruhsat alınan konutların ortalama büyüklüğünde dramatik düşüş” ifadelerini kullanarak, yapı ruhsatı alınan konutların ortalama büyüklüğünün son 20 yılda yaklaşık 30 metrekare küçülürken, ortalama hanehalkı büyüklüğünün de bu dönemde 4 kişiden 3,1 kişiye gerilediğini belirtti.


Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman'ın paylaşımı şu şekilde: 


RUHSAT ALINAN KONUTLARIN ORTALAMA BÜYÜKLÜĞÜNDE DRAMATİK DÜŞÜŞ


Yapı ruhsatı alınan konutların ortalama büyüklüğü son 20 yılda yaklaşık 30 metrekare küçülürken, ortalama hanehalkı büyüklüğü de bu dönemde 4 kişiden 3,1 kişiye gerilemiş. 

Ancak 2023-2024 yıllarındaki düşüş dikkat çekici


Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman'ın paylaşımına şu yorumlar geldi:
 

Konut piyasasındaki yeni düzenlemeyle şişirilmiş kiraların önü kesilecek!

Ünlü ekonomist Mert Başaran: Bu dönemde ev almayanlar 2-3 yıl sonra hiç alamayacak!

Benzine indirim geldi, akaryakıtta tabelalar değişti! İşte son dakika benzin, motorin, LPG fiyatları!


Geri Dön