Ruhsat nedir, inşaat ruhsatı ne kadar tutar?
Ev yapmak isteyen kişilerden inşaat aşamasında bazı belgeler ve bu belgeler karşılığında ödemeler alınıyor. İnşaat aşamasında en önemli belgelerden biri de inşaat ruhsatıdır. Peki, Ruhsat nedir, inşaat ruhsatı ne kadar tutar? İşte detaylar...
İmara açılan bölgelerde yapılacak ev inşaatı için bazı belgelerin alınması gerekiyor. Bu belgeler arasındaki en önemli belgelerden biri de yapı ruhsatıdır. Yapı ruhsatı, bir inşaatın başlayabilmesi için ilgili belediye tarafından verilen bir onay belgesi olarak tanımlanıyor.
Yapılacak inşaat için ilk alınması gereken belge ruhsatıdır. Yapı Ruhsatı 3194 sayılı İmar Kanunu hükümleri kapsamında inşaat yapacak hak sahiplerine veriliyor. Yapı ruhsatı, taşınmazın inşasının uygunluğu açısından incelendiği için alınması zorunlu bir belgedir. Ruhsatı verilirken gerçekleştirilecek inşaata dair her türlü sahiplik, proje ve inşaat bilgisi değerlendiriliyor.
YAPI RUHSATI NEREDEN NASIL ALINIR?
Yapı ruhsatı; mücavir alanlar içerisinde ise belediye tarafından mücavir alan sınırları dışında ise valilik tarafından veriliyor. Yapı ruhsatı almak için belediye ya da valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat yapılması gerekiyor. Yapı ruhsatı alma koşulları için tapu, statik proje, mimari proje, elektrik projeleri gibi belgelerin ibraz edilmesi gerekiyor.
Gerekli belgeler:
Ruhsat başvuru dilekçesi.
Tapu.
İmar durumu (Belediyeden alınacak).
Aplikasyon belgesi (Kadastro Müdürlüğü'nden alınacak).
Mimari proje (Oda onaylı).
Mimarlar Odası'ndan sicil belgesi.
Betonerme statik proje (Oda onaylı).
İnşaat Mühendisi Oda sicil belgesi.
Elektrik tesisatı projesi (Oda onaylı).
Elektrik Mühendisi Oda sicil belgesi.
Sıhhi tesisat projesi (oda onaylı).
Makine Mühendisi Oda sicil belgesi.
Zemin etüd raporu.
Harita uygulama sorumlusu ve evrakları.
Yapı Müteahhidi ile ilgili belgeler. Müteahhitli inşaat sahibi ya da inşaat yapmaya yetkili başka bir müteahhit üstlenecek.
Yapı denetim sözleşmesi ve yapı denetim şirketinin belgeleri.
Yapıya dair bilgi formu.
Yapı denetim şirketi ücretinin yatırdığını gösterir banka dekontu.
Şantiye şefi sözleşmesi.
YAPI RUHSATI NE KADAR TUTAR?
2023 Yılında Belediye’ye ödenecek ruhsat harcı bedeli merak ediliyor. Buna göre, Bodrumsuz konutlarda Belediye’ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 18.745,00 lira, Bodrumlu konutlarda ise Belediye’ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 20.770,00 lira KDV dahil ödeniyor.
Nevşehir Belediyesi 3 arsa satacak!
Sancaktepe Abdurrahmangazi Mahallesi 1/5000 ölçekli plan tadilatı askıda!