Ruhsatsız yapılan binalar hakkında hükümler!
Ruhsatsız yapılan binalar hakkında hükümler İmar Kanununda yer alıyor. Kanuna göre ruhsatsız yapılan binaların inşaatı durduruluyor...
Ruhsatsız yapılan binalar hakkında hükümler!
İmar Kanunu kapsamında "Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar" başlığı altında ruhsatsız yapılan binalar hakkında hükümlere yer veriliyor.
Buna göre ruhsata aykırı olarak yapılan inşaatlar belediye tarafından durduruluyor. İnşaat sahibinin yapıyı ruhsata uygun hale getirip, belediyeye ruhsat için başvuruda bulunması gerekiyor. Söz konusu hükümler aşağıda sıralanıyor.
Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar
MADDE 32- (Anayasa Mahkemesinin 11.12.1986 tarih ve 1986/29 sayılı kararı ile iptal edilen ibareler çıkarılarak düzenlenmiştir.) Bu Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur.
Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılır.
Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister.
Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.
Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com