Turizm

Rumkale turizme kazandırılıyor!

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Gaziantep'in Nizip ve Yavuzeli ilçesi ile Şanlıurfa'nın Birecik ve Halfeti ilçesi sınırlarında bulunan Rumkale'nin, turizme kazandırılması amacıyla başlatılan kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor.

GAZİANTEP'İN Nizip ve Yavuzeli ilçesi ile Şanlıurfa'nın Birecik ve Halfeti ilçesi sınırlarında bulunan, Urartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetlerin izlerini taşıyan Rumkale, Merzimen Çayı'nm Fırat Nehri'ne döküldüğü yerde, sarp kayalıklarla çevrili yüksek bir tepede bulunuyor. Rumkale ve çevresi, tarihi kalıntılarının yanı sıra Fırat Nehri boyunca doğal güzellikleriyle de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.  Hristiyanlar tarafından kutsal sayılıyordu Hristiyanlar tarafından da kutsal sayılan Rumkale'yi, Hazreti İsa'nın havarilerinden Johannes'in (Yuhanna) Roma Dönemi'nde mesken tuttuğu ve kayadan oyma bir odada İncil nüshalarını çoğalttığı rivayet ediliyor. Doğu ve balı tarafındaki sur duvarlarında onarım yapılan kalenin kuzeyinde yer alan ve 13. yüzyılda Yakubi Azizi Barşavma'nm, adına inşa ettirdiği Barşavmâ Manastırı'nda da kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. 


Doğa ile tarihin buluştuğu mekan Yavuzeli Kaymakamı Ömer Faruk Güngen yaptığı açıklamada, sarp kayalıklar üzerine adeta bir nakış gibi işlenen Rumkale'nin, Güneydoğu Anadolu'nun "gizli cenneti" ve "parlayan incisi" olduğunu söyledi. Rumkale'nin tarihi, doğal ve inanç turizmi açısından önemini vurgulayan Güngen, "Kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Rumkale'yi turizm açısından ön plana çıkarmamız gerek.  Buradaki kalıntılar ve doğal güzelliklerden insanların haberdar olması lazım" dedi. 


Milat