05 / 05 / 2024

Rumlar 526 milyon liralık arazilerini Türklere sattı!

Rumlar 526 milyon liralık arazilerini Türklere sattı!

Rumlar ekonomik kriz nedeniyle 2006’dan beri Kuzey Kıbrıs’taki 526 milyon liralık arazilerini Türklere sattı. Bu alım satım sonrası Türk toprakları yaklaşık yüzde 1.5 büyüdü.




Ku­zey Kıb­rı­s’­ta AB’­nin ön­cü­lü­ğüy­le ku­ru­lan Ta­şın­maz Mal Ko­mis­yo­nu­’na 2006’dan bu­gü­ne ka­dar baş­vu­ran Rum­lar, KKTC’­de­ki 526 mil­yon li­ra­lık ara­zi­le­ri­ni Türk­le­re sat­tı. Eko­no­mik kri­zin et­ki­li ol­du­ğu sa­tış­lar­la Türk top­rak­la­rı­nın yak­la­şık yüz­de 1.5 bü­yü­dü­ğü be­lir­til­di.


Ku­zey Kıb­rı­s’­ta (KKTC) AB’­nin des­te­ğiy­le ku­ru­lan Ta­şın­maz Mal Ko­mis­yo­nu,  Gü­ney Kıb­rıs Rum Yö­ne­ti­mi­’nin bü­tün en­gel­le­me­le­ri­ne rağ­men ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­rü­yor. 2006’da ku­ru­lan ko­mis­yon ka­na­lıy­la bu­gü­ne ka­dar Türk ke­si­min­de ara­zi­le­ri bu­lu­nan Rum­lar, yak­la­şık 142 mil­yon 600 bin ster­lin (yak­la­şık 526 mil­yon li­ra) kar­şı­lı­ğın­da­ki gay­ri­men­ku­lü Türk­le­re sat­tı.


Bu sa­tış­la­rın KKTC’­nin top­ra­ğı­nın, 9 bin 251 ki­lo­met­re­ka­re olan tüm ada yü­zöl­çü­mü dik­ka­te alın­dı­ğın­da yüz­de 1.5 ora­nın­da ar­tı­şa eş­de­ğer ol­du­ğu be­lir­ti­li­yor.


5 BİN 699 BAŞ­VU­RU


Ada­da 3 bin 355 ki­lo­met­re­ka­re­lik yüzöl­çü­me sa­hip olan KKTC top­ra­ğı­nın, sa­tış­la­rın de­vam et­me­si ha­lin­de gi­de­rek ar­ta­ca­ğı­na dik­kat çe­ki­li­yor. Ge­çen yı­lın so­nu­na ka­dar 5 bin 699 Rum, gay­ri­men­ku­lü­nü Türk­le­re dev­ret­mek için ko­mis­yo­na baş­vur­du. Bu baş­vu­ru­lar­dan sa­tı­şı ger­çek­le­şen ara­zi­le­rin top­lam de­ğe­ri­nin 142 mil­yon 600 bin ster­lin ol­du­ğu­nu açık­la­yan ko­mis­yo­nun hâ­lâ çok sa­yı­da baş­vu­ru­yu in­ce­le­di­ği, ye­ni ka­rar­la­rın da bu yıl için­de çı­ka­ca­ğı be­lir­ti­li­yor.   


TÜRK­LEŞ­Tİ­Rİ­Lİ­YO­R


Bu ara­da Rum­la­rın ara­zi sa­tı­şı­na olum­lu bak­ma­yan Gü­ney Kıb­rı­s’­ta ya­yın ya­pan med­ya or­gan­la­rı, “İş­gal al­tın­da­ki top­rak­lar Türk­leş­ti­ri­li­yo­r” man­şet­le­ri atı­yor. Me­se­la, Si­me­ri­ni ga­ze­te­si, KKTC Ta­şın­maz Mal Ko­mis­yo­nu­’na baş­vu­ran Rum­la­rın ko­nu­la­rı­nı in­ce­le­yen Par­ti­le­ra­ra­sı Ko­mi­te­’nin top­la­dı­ğı ve Rum Yö­ne­ti­mi Baş­ka­nı Ni­kos Anas­ta­si­adi­s’­e sun­du­ğu ve­ri­le­rin san­sas­yo­nel ve mülk­le­rin ger­çek de­ğe­ri­nin sa­de­ce yüz­de 9’u ol­du­ğu­nu ve eko­no­mik sı­kın­tı çe­ken Rum­la­rın bu ko­nu­da ra­hat­la­tıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni öne sü­rü­yor.


KRİZ ET­Kİ­Lİ OL­DU


Rum­la­r’ın Türk ta­ra­fın­da sa­hip ol­duk­la­rı gay­ri­men­kul­le­ri, el­le­rin­den çı­kar­ma­la­rın­da Gü­ney Kıb­rı­s’­ta ya­şa­nan eko­no­mik kri­zin de et­ki­li ol­du­ğu­nu be­lir­ten Kıb­rıs Türk İşa­dam­la­rı Der­ne­ği İŞAD Baş­ka­nı Me­tin Şa­di, “Bu sa­tış­lar, ada­da iki ta­raf ara­sın­da bü­yük so­run olan mül­ki­yet me­se­le­si­nin bu yol­la çö­zü­mü­ne de kat­kı­da bu­lu­nu­yo­r” de­di.


300 milyon euroluk yatırım


KKTC AB Ko­or­di­nas­yon Mer­ke­zi Baş­ka­nı Er­han Er­çin, ofis­le­ri­nin Av­ru­pa ile bü­rok­ra­tik bir köp­rü va­zi­fe­si gör­dü­ğü­nü, Ta­şın­maz Mal Ko­mis­yo­nu­’nun ku­rul­ma­sıy­la da mül­ki­yet prob­le­mi­nin ya­vaş ya­vaş çö­zü­me doğ­ru git­ti­ği­ni söy­le­di ve şöy­le ko­nuş­tu: “AB, 2006’dan bu ya­na KKTC’­ye yak­la­şık 300 mil­yon eu­ro­lık ya­tı­rım ka­zan­dır­dı.  Bu ya­tı­rım­la­rın ço­ğu da ma­li iş­bir­li­ğiy­le ya­pı­lan alt­ya­pı  ya­tı­rım­la­rı­dır.”  




Perihan Çakıroğlu/Bugün 




Geri Dön