12 / 05 / 2024

Rupert Murdoch yeni şirket kurdu!

Rupert Murdoch yeni şirket kurdu!

Rupert Murdoch'ın geçen mart ayında Türkiye'ye gelişi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyareti medyada oldukça geniş yer bulmuştu...




Avustralya asıllı medya imparatoru Murdoch; FoxTV, NevvYork Post, Times, Adelaide News, Sunday Mail, The Sun gibi dünyanın yakından bildiği yayınların sahibi. Dünya genelinde 65'in üzerinde televizyon istasyonu, 130'un üzerinde gazetesi, dergileri ve film şirketleri var.

Forbes dergisi tarafından açıklanan dünya zenginler listesinde 8.3 milyar dolarlık servetiyle 106'ncı sırada yer alıyor. Sahibi olduğu şirketlerin yıllık cirosu ise 25 milyar doların üzerinde. Murdoch'ın Türkiye'ye ilgisi yeni değil. 2007 yılında ihlas Holding'den Huzur Radyo Televizyon A.Ş. (TGRT) unvanlı şirketi satın alarak Fox TV'yi Türk izleyicilerle buluşturmuştu. Murdoch, Başbakan Erdoğan'a ziyareti öncesinde yeni yatırımlar yaparak Türkiye'de büyümek istediğini açıklamıştı. Bu niyetini de mart ayında iki şirket birden kurarak göstermişti. Murdoch, FX Medya Hizmetleri ve National Geographic Channel Medya Hizmetleri'nin ardından geçen hafta da "National Geographic Channel Wild Medya Hizmetleri" unvanıyla bir şirket daha kurdu. Öğrendiğimize göre bu şirket de tematik yayıncılık yapacakmış. akaryakıt işine gireceği konuşuluyor. Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamada "Akaryakıt dağıtımında bir satın alma da olabilir, şirket de kurabiliriz" diyerek bu konuda net işareti vermişti. Yapılan yorumlarda, Socar'ın Ingiliz BP'yi satın alması halinde akaryakıt dağıtım pazarında bir anda yüzde 10 payla ilk 4 büyük marka arasına girebileceğine dikkat çekiliyor. Socar, akaryakıt sektörüne BP'nin Türkiye'deki istasyonlarını alarak mı girer bilmiyoruz ama yakında bu markayı pompada göreceğimiz kesin gibi. Yine sektör çevrelerine göre BP Türkiye satın alması gerçekleşmezse Socar'ın B planı da hazırmış. Bilindiği gibi Socar, Azerbaycan'da kendi ismiyle akaryakıt istasyonlarına sahip. Türkiye'de de Socar markasıyla istaş^pn açma seçeneği de masada duruyormuş. Yakında Socar istasydferıyla karşılaşırsanız şaşırmayın.


Para Dergisi


Geri Dön