27 / 04 / 2024

Rus Atomstroy Akkuyu inşaat işlemleri için Ankara'da ofis açtı!

Rus Atomstroy Akkuyu inşaat işlemleri için Ankara'da ofis açtı!

Erdoğan'ın Akkuyu'nun temelinin atılması için nisan ayı sonu, mayıs ayı başını işaret etmesiyle birlikte Rus Atomstroy, bürokratik işlemleri yürütmek üzere Ankara'da ofis açtı...



Erdoğan'ın Akkuyu'nun temelinin atılması için nisan ayı sonu, mayıs ayı başını işaret etmesiyle birlikte Rus Atomstroy, bürokratik işlemleri yürütmek üzere Ankara'da ofis açtı. Atomstroy'un bir süre sonra Mersin'de de ikinci bir ofis açarak çalışmalara başlayacağı belirtildi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova ziyaretinde vize muafiyeti dışında çok önemli adımlar atılmamış olsa da Rusya, nükleer santral için zaman yitirmeden harekete geçti. Nükleer Santral Anlaşması'nın uygulanmasındaki sıkıntılara karşın Rus kamu şirketi Atomstroy Export, Akkuyu'nun inşaatına ilişkin bürokratik işlemleri yürütmek üzere Ankara'da ofis açtı.

Rusya, Akkuyu için öngörülen takvimi hızlandırdı. Erdoğan'ın Moskova ziyaretinde Akkuyu'nun temelinin atılması için nisan ayı sonu, mayıs ayı başını işaret etmesiyle birlikte Rus Atomstroy, Akkuyu'nun yapımına ilişkin bürokratik işlemleri yürütmek üzere Ankara'da ofis açtı. Atomstroy'un bir süre sonra Mersin'de de ikinci bir ofis açarak çalışmalara başlayacağı öğrenildi.
Japonya'daki tsunami felaketi sonrasında yürütülen tartışmalar bağlamında Atomstroy, bürokratik işlemlerin yanı sıra nükleer santralın güvenliğine ilişkin halkla ilişkiler faaliyeti de yürütecek. Rus şirketi, santralın güvenilir olduğu konusunda özellikle Mersin ve çevresindeki Türk vatandaşlarını ikna etmeya çalışacak.

Elektrik hattı
Öte yandan nükleer enerji konusundaki işbirliğinin yanı sıra Rus özel sektör enerji şirketlerinin de Türkiye'de hidroelektrik santralı kurmayı planladıkları ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre Rus OJSC şirketi Türkiye'de toplam 940 megavatlık hidroelektrik santral yatırımında yer almak için harekete geçti.

Bunun yanı sıra Türkiye ile Rusya arasında alt düzeyde yine Karadeniz'in altında Türkiye'ye uzanacak bir sistemle 'highbeam' teknolojisi kullanılarak yüksek voltajlı elektrik transferi konusunun da ele alındığı öğrenildi.

Doğalgaz ve petrolden sonra Türkiye ile Rusya arasında elektrik hattı da kurulmuş olacak. Rusya'nın elektrik işlerini yürüten devlet şirketi Interrao'nun güçlü bir altyapısı ve güçlü bir lobisi olduğu da biliniyor. Rusya'dan Türkiye'ye elektrik verilmesi durumunda bu hem iç piyasada tüketilebilecek hem de anlaşma yapılması durumunda üçüncü ülke ¬lere satışı söz konusu olabilecek.
Cumhuriyet/Bahadır Selim Dilek


Geri Dön