27 / 04 / 2024

Rus basını: Türk işçiler Rusya'yı işgal edecek!

Rus basını: Türk işçiler Rusya'yı işgal edecek!

Türkiye ve Rusya arasında vize rejiminin kaldırılması Rus basınında geniş yankı buldu. Bazı basında artık Türkiye'ye vizesiz gidebilmenin 'mutluluğu' yaşanırken, kimi Rus basını da Türk işçilerin Rusya Federasyonu'nu 'işgal' edeceğini duyurdu...



Türkiye ve Rusya arasında vize rejiminin kaldırılması Rus basınında geniş yankı buldu. Bazı basında artık Türkiye'ye vizesiz gidebilmenin 'mutluluğu' yaşanırken, kimi Rus basını da Türk işçilerin Rusya Federasyonu'nu 'işgal' edeceğini duyurdu.Ekonomik haber portalı Dp.ru, vizesiz rejimden en fazla Türklerin kazançlı çıkacağını iddia etti. Haberde, '16 Mart'tan itibaren Rusya ve Türkiye arasında vizesiz rejim faaliyet gösterecek. Tahmin edilebilir ki, Türkler inşaat ve ticaret gibi alanlarda diğer göçmenlerin yerini tutacak... Belli ki, Türk tarafı daha avantajlı çıkacak. Ruslar muhtemelen kaybedecek. Türkiye'ye gidebilmesi için Ruslara hiç bir belge gerekmiyordu: Havalimanındaki sınır kapısında 20 dolar ödemek yeterli idi. Türklere ise Rusya'ya gelebilmesi için izin ve vize gerekiyordu.' denildi.

Portala konuşan Alfa Personel kurumu Başkanı Yuliya Boçkareva, kuzey kenti St.Petersburg'u örnek vererek, 'Kentimize gelen yabancı göçmen işçiler arasında Türkler fazlalık taşımıyor. Vizelerin kalkmasıyla Türkler inşaat gibi alanlarda eski SSCB'den gelen işçilerin yerini tutabilir. Türkler daha kalifiyeli ve uygar inşaatçılar, fakat onların çalışması pahalı.' diye konuştu.

Rus-Türk Borsası Derneği Sekreteri Andrey Frolov ise St.Petersburg'un Türk vatandaşların daha çok ilgi duyduğu kent olduğunu belirtti. Yazıda, Rusya'da okumak, çalışmak ve ticaret yapmak isteyen Türk vatandaş sayısının artacağı ifade edilerek, 'Vize rejiminin kalkması tabii ki bu süreci hızlandıracak... Ayrıca nikah dairelerindeki rakamlara göre, Rus kızlarıyla evlenen yabancı erkekler arasında Türkler önemli yer tutuyor.' denildi.

VESTİ: TÜRKİYE RUSLAR İçİN DAHA YAKIN OLDU

Rus resmi Vesti televizyonu vizelerin kalkmasıyla Türkiye'nin Ruslar için daha yakın ülke olduğunu kaydetti. Haberde, 'Artık Rus vatandaşlar, Türkiye'ye vizesiz gidebilecek. çalışma veya eğitim için özel vize almak gerekecek. Bu yıl Türk makamlar dört milyondan daha fazla Rus turist bekliyor. Dev Türk Hava Yolları şirketi, Rusya'ya yönelik sefer sayılarını artırdı.' dedi.

Eho Moskvı radyosu da vizesiz rejimin başlandığını belirterek, 'Ruslar için Türkiye'ye giriş artık kolaylaştırıldı' diye müjdede bulunurken, vizesiz girişlerde dikkat edilecek kaide ve kurallar konusunda da uyardı.

Ria Novosti haber ajansı da, vizelerin kalkması sonucunda iki ülke arasında ticari, turizm ve insani ilişkilerin daha da gelişeceğine vurgu yaptı. Ajans, Rusya'da yaklaşık 150 inşaat firmasının faaliyet gösterdiğini belirterek, '1980'lı yılların sonundan günümüze kadar 800'den fazla tesis inşa edildi, 20 milyar dolardan fazla sözleşme yapıldı' diye kaydetti.

KOMSOMOLSKAYA PRAVDA: VİZE KUYRUĞU SONA ERDİ

Olaya en çok sevinen ise Komsomolskaya Pravda gazetesi oldu. Gazete, 'Antalya epey zamandır ki, Rus tatil bölgesi olarak adlandırılıyor, fakat şimdi bunun için büyük bir zemin var. Lokum ve kebapların vatanında 30 gün vizesiz konuk olacağız. Eskiden sınır kapısında ödediğimiz 20 doları orada hediyelik eşya alımında harcayacağız. Bir aileyi düşünün. Bu durumda tüm yüz dolarlar cepte kalacak. Vize kuyruğunda beklemeyecek olmamız da ayrı kar' diye yazdı. Rus gazete, bunun yanısıra Türkiye'de tatil fiyatlarının da arttığına dikkat çekti.

Rus resmi 1.Kanal da 'Türkiye ve Rusya bir birlerine kapısını açtı' diye haberi duyururken, vizenin kalkması iki ülke liderleri arasında yapılan çalışmanın ürünü olarak nitelendirdi.

Diğer Rus gazeteler Kommersant, Rossiyskaya Gazeta, Vedomosti, RBK Daily gazeteleri, NTV, Ren TV, Rossiya televizyon kanalları, Mayak, Russkaya Slujba Novostey, City FM radyoları ve başka medya kurumları olayı flaş haber olarak duyurdu.
Zaman


Geri Dön