Rus gazı için yeni hamle! Değişiyor...
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle "dost olmayan" Batılı ülkelerin, Rus doğal gazına yönelik borçlarını dolar veya avro gibi yabancı para birimleriyle ödemelerine izin verildi. Rus gazı ithal eden "dost olmayan" ülkelerin, borçlarını dolar veya avro gibi yabancı para birimleriyle ödemelerine izin verilirken, söz konusu ülkelerin borcunu ödemesi, Rus gazı sevkiyatının yeniden başlaması anlamına gelmeyecek
Putin'in imzaladığı kararnameyle, Rusya'ya yaptırım uygulayan ve "dost olmayan" şeklinde tanımlanan Batılı ülkelerin, Rus gazı için yalnızca rubleyle ödeme yapabileceklerine yönelik karardan vazgeçildi. Rus gazı ithal eden "dost olmayan" ülkelerin, borçlarını dolar veya avro gibi yabancı para birimleriyle ödemelerine izin verilirken, söz konusu ülkelerin borcunu ödemesi, Rus gazı sevkiyatının yeniden başlaması anlamına gelmeyecek.
AVRUPA’YA SEVKİYAT DURDURULMUŞTU!
Putin'in 31 Mart'ta imzaladığı kararnameyle, Rus gazı alan ülkelerin Gazprombank'ta hesap açmaları istenirken ödemelerin, bu bankaya geçmesinin ardından söz konusu fonlar Moskova Borsası'nda rubleye dönüştürülüyor.
Rus enerji şirketi Gazprom, rubleyle ödeme yapmadıkları gerekçesiyle Polonya, Bulgaristan, Finlandiya, Hollanda ve Avrupalı bazı şirketlere doğal gaz sevkiyatlarını sonlandırmıştı.
Ukrayna'ya savaş açmasının ardından Batılı ülkeler tarafından yaptırımlara maruz kalan Rusya'nın bu yatırımlara karşılık vermek için doğal gazı kestiği öğrenilmişti. Gazprom’un, Avrupa’ya sevk ettiği doğalgazı kesmesi Avrupa’nın ciddi bir krizle karşı karşıya gelmesine sebep olmuştu. Viyana Enerji Araştırma Grubu Kurucusu Fereydoun Barkeshli, Avrupa’daki enerji krizine ilişkin Medyascope’a açıklamalarda bulunurken, “Avrupa’da bu kış çok sert olacak. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu güne en zorlu kışlardan biri olacak” demişti.
Avrupa ülkelerinin çoğu, özellikle Almanya’nın, Rusya’dan ithal edilen gaza büyük ölçüde bağımlı olduğunu söyleyen Barkeshli, Avrupa’nın Rusya’dan gaz tedarikine bağımlılığının ortalama yüzde 40 olduğuna dikkat çekmişti:
“Gaz, mevsimsel özellikleri bulunan yakıttır. Avrupa kış aylarında gazın yüzde 55’ini Rusya’dan almaktadır. Rus gazının oranı Almanya için en yüksektir ve bu oran yaklaşık yüzde 47 civarındadır. İtalya, Fransa ve İngiltere de Rusya’dan gaz almıştır.
Başta Almanya olmak üzere çoğu Avrupa ülkesi ekonomilerini yüksek enerji ve yoğun sanayile üzerine kurmuştur. Bu sebeple Avrupa, ısınma için ekonomiden ödün vermek mecburiyetindedir. Çoğu Avrupa ülkesi bu ikisi arasında denge kurmak için elinden gelen çabayı harcıyor. Ama Avrupa’da bu kış çok zor olacak. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu zamana kadar en zorlu kışlardan biri yaşanacak.”
Games with Gold Ocak 2023 ücretsiz oyunları listesi açıklandı!
2023 yeni ÖTV muafiyet limiti açıklandı! 555 bin TL detayı dikkat çekti!
Araç sahipleri dikkat: Paralarınızı geri alabilirsiniz...