Rus oligarkların kara paraları nerede saklanıyor?
Dünya genelindeki ülkeler Rus patronların servetlerini belirlemek amacıyla harekete geçti. Peki dünyada ne kadar Rus 'kara parası' bulunuyor? Rus oligarkların kara paraları nerede saklanıyor? İşte ayrıntılar...Raporda, "Bu para, Kremlin tarafından casusluk, terörizm, endüstriyel casusluk, rüşvet, siyasi manipülasyon, dezenformasyon ve diğer birçok kötü amaç için kullanılabilir ve yönlendirilebilir" ifade ediliyor
Kuruluşun 2020 yılı raporu, bu tutarın dörtte birinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yakın ortakları, "oligarklar" şeklinde belirtilen zengin Ruslarca kontrol altına alındığını öngörüyor.
Raporda, "Bu para, Kremlin tarafından casusluk, terörizm, endüstriyel casusluk, rüşvet, siyasi manipülasyon, dezenformasyon ve diğer birçok kötü amaç için kullanılabilir ve yönlendirilebilir" ifade ediliyor.
Peki Rus oligarkların kara paraları nerede saklanıyor? Rus oligarkların yurt dışında sakladığı servetleri ne kadar? İşte ayrıntılar...
BU PARALAR NASIL ELDE EDİLDİ?
Bir başka ABD düşünce kuruluşu olan National Endowment for Democracy, Putin'in yakın ortaklarını "devlet bütçesinden çalmaya, özel işletmelerden para sızdırmaya ve hatta kar eden işletmelere doğrudan el koymaya" teşvik ettiğine dikkat çekiyor.
Böylece, on milyarları bulan kişisel servetleri kazandıklarını dile getiriyor. Rus muhalefet önderleri Boris Nemtsov ve Vladimir Milov, 2004-2007 seneleri arasında petrol devi Gazprom'a ait fonlardan Putin'in yandaşlarına 60 milyar dolar yollandığını ileri sürdüler.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun yayınladığı Pandora Belgeleri, Putin'e yakınlığı olan kişilerin çok zengin olduğuna ve kendi servetini farklı yerlere götürmesine yardımcı olabileceklerine dikkat çekiyor.
PARA NEREDE TUTULUYOR?
Tarihsel şekilde, bu paranın büyük bir kısmı uygun vergilerin yarattığı cazibeyle Kıbrıs'a yollandı. Bazıları adayı "Akdeniz'deki Moskova" şeklinde isimlendiriyor.
Atlantik Konseyi'ne göre, sadece 2013 yılında 36 milyar dolarlık Rus parasının Kıbrıs'a gittiğini belirledi. Bu işlemlerin büyük kısmında, paranın gerçek sahiplerinin gizlenmesi amacıyla paravan şirketler yer aldı.
2013'te Uluslararası Para Fonu (IMF), Kıbrıs'ı paravan şirketlerin olduğu belirlenen on binlerce banka hesabının kapatılmasına ilişkin ikna etti.
Britanya Denizaşırı Toprakları'na bağlı Virjin Adaları ve Cayman Adaları gibi alanlar da favori destinasyonlardan olurken; Global Witness tarafından hazırlanan bir raporda göre, 2018 yılında Rus oligarklarının bu vergi cennetlerinde 45.5 milyar doları olduğu öngörülüyordu. Bu servetin bir bölümü, yatırım gerçekleştirilebilecek ve getiriye sahip şekilde New York ve Londra gibi finans merkezlerine de aktarılıyor.
NASIL GİZLENİYOR?
Rus oligarklarının yurt dışında bulunan "kara paralarını" saklamalarındaki en mümkün yol paravan şirketler olarak belirtiliyor. Atlantik Konseyi tarafından belirtilene göre; "Bu oligarklar, fonlarını gizlemek ve aklamak için yasal yollar geliştirmek üzere dünyanın en iyi avukatlarını, denetçilerini, bankacılarını ve lobicilerini işe alıyor".
Raporda, "Ciddi bir oligark, bir dizi offshore yargı bölgesinde anonim paravan şirketlerden oluşan katmanlara sahiptir ve fonları bunlar arasında yıldırım hızıyla hareket eder." ifadelerine yer veriliyor.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu tarafından 2016 yılında yayımlanan Panama Belgeleri kapsamında, tek bir şirketin varlıklı Ruslar için hayata geçirdiği paravan şirket sayısı 2 bini geçtiği belirlendi.
OLİGARKLARIN PARASININ İZİNİ SÜRMEK İÇİN HANGİ ADIMLAR ATILIYOR?
Ukrayna'nın işgalinden sonra pek çok ülke tarafından Rus parasının izinin sürülmesi için tedbirler duyuruldu. Amerika Birleşik Devletleri, Rus oligarkları mali açıdan çökertmek amacıyla yeni bir görev gücü hayata geçiriyor. Adalet Bakanlığınca sürdürülecek bu girişim kapsamında, yasa dışı yollar kullanılarak kazanılan varlıklara el konulması planlanıyor.
İngiltere hükümeti ise, İngiltere'de gayrimenkul satın almak isteyen kişileri, paranın kaynağını kanıtlamayı şart koyan Açıklanamayan Servet Emirlerinin kullanımını artırmak amacıyla harekete geçti. Hesap Dondurma Emirleri tarafından, paranın suç faaliyetiyle bağlantısının bulunduğundan şüphelenilmesi durumunda mahkemelere bankada bulunan fonları dondurma yetkisi tanınıyor. Devlet rtafaından, denizaşırı kuruluşlara ait gayrimenkuller için faydalanma hakkı kaydını kapsayan Ekonomik Suç Yasası'na onay verdi.
Milliyet'te yer alan habere göre; İngiltere aynı zamanda, ülkeye büyük tutarlarda yatırımda bulunmaları durumunda varlıklı yabancılara oturum izni hakkı tanıyan "altın vize programı"na da ara verdi.
Rus parası için favori bir sığınak haline gelen Malta da, oligarkların vatandaşlık alabilmesine imkan sunan "altın pasaport" programını durdurdu. Bulgaristan ve Kıbrıs da altın pasaport uygulamasına 2020 yılında ara vermişti.
Dolar bugün kaç TL? 28 Mart 2022 dolar kuru!
Euro düşüşe geçti! Son dakika güncel euro kuru!