Turizm

Rus turist sayısı 2 ayda yüzde 26 geriledi!

İçinde bulundukları kriz yüzünden erken rezervasyondan vazgeçen Ruslar bu yıl son dakika hamlesi ile düşük fiyat kovalayacak.

Geçen yıl 4.5 milyon ziyaretçi ile Türkiye'nin ikinci büyük turizm pazan olan Rusya'da ilk hasar tespit raporu, yüzde 26 düşüşe işaret etti. Yaşadıkları ekonomik krizden etkilenen Rus turistin Türkiye'ye gelmesi için yakıt desteği ve fiyat indirimi gibi teşvikler devreye girerken, turizmciler en büyük darbeyi ise erken rezervasyonlarda yedi. Türkiye'ye gelen yabana turistlerin yüzde 60'ı erken rezervasyonu tercih ederken, bu oran, Rusya'da bu yıl neredeyse sıfırlanmış durumda. Yaz dönemi ile birlikte umudunu son dakikacı turistlere bağlayan sektör ise yüzde 40'lara varan fiyat indirimlerinin ardından, 'bu yıl istihdam da kaybederiz para da' mesajı veriyor. 




3 MİLYAR DOLARLIK FATURA 

Rusya Tur Operatörleri Derneği (ATOR), yaklaşık 1 ay önce 2015 yılında Rus turizm sektörünün yüzde 30 oranında küçüleceğini açıklayarak, olası kayıpların ilk işaretlerini vermişti. Ağırlığı turizm sektörü olmak üzere Rusya'daki ekonomik krizin Türkiye'ye faturası ise 3 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Mart ayında Rusya'da gerçekleşen MITT Moskova Fuan'na çıkarma yapan turizmciler ise 'son dakika geliriz' mesajı ile döndü. Fuar soması bir rapor hazırlayan Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği, turist sayısında düşüşün devam edebileceğine dikkat çekerek, Rusya'nın fiyat indirimi beklentisi içine girdiğine işaret etti. 



ÇALIŞAN KAYBEDECEK Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkam Osman Ayık, 'bu verilerle 2015 için kayıplı bir yıl olacak' yorumunu yaparken, bu noktada sektörün tüm kesimlerinin etkileneceğini açıkladı. Pek çok otelin yüzde 40'lara varan fiyat indirimleri ile gelirlerinin önemli bir bölümünden vazgeçtiğini anlatan Ayık, "Burada en büyük yük konaklama tesisleri üzerinde. Oradan da açık söyleyeyim istihdama ve tedarikçilere de yansıyacak. Eğer gelen turist sayısında arzu edilen rakamları bulamazsak, mecburen istihdamda da bir daralma yaşanır. Çünkü biz emek yoğun bir sektörüz" değerlendirmesini yaptı. 


Sözcü