Turizm

Rus ve Ukraynalı turistler kayak için Palandöken'i tercih etti!

Yazın sahillere akın eden Rus ve Ukraynalı turistler için Palandöken adeta ünlü kayak merkezi Aspen olmuş durumda. Xanadu'nun Genel Müdürü Hacısüleyman, "Güvenli pistlerimiz Ruslar'ı cezbediyor" dedi


Türkiye, 2013'te toplam 35 milyon turist ağırladı. Bunun 12 milyonu Antalya'ya, 10 milyon 400 bini İstanbul'a gelirken, geri kalanı ise diğer şehirleri tercih etti. Özellikle kayak merkezlerine sahip şehirlere artan ilgi dikkat çekti. Yazın Antalya ve çevresindeki tatil beldelerine akın eden Rus ve Ukraynalılar, kışın Erzurum'un ünlü kayak merkezi Palandöken'e geliyor. Burası Ruslar için adeta sosyetenin kayak merkezi Aspen olmuş durumda. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı, Antalya Tanıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Xanadu Otelleri Genel Müdürü Yusuf Hacısüleyman, "Rus ve Ukraynalılar buraya yakın olduğu için ilgi gösteriyorlar. Bir de güvenli pistlerimiz onları cezbediyor. Palandöken'in kayak mevsimi 110 gün civarında. Bu bazen 120, 130 güne çıkabiliyor. Kar erken başlıyor çoğu zaman nisana kadar sürüyor" diyor. Türkiye'nin turizmde gösterdiği performansın siyasi anlamda da saygı ve sempati kazandırdığını söyleyen Hacısüleymanoğlu ile turizm sektörünün hedeflerini konuştuk. 


 Palandöken'in Ruslar'a sağladığı avantajlar neler? 

Yakın olduğu için ulaşım giderleri çok düşük ayrıca vize yok. Pul vizesini de kaldırarak tamamen serbest dolaşıma benzer bir kolaylık sağladık. Bunun avantajlarını yaşıyoruz. 


 Ucuz turist mi geliyor peki? 

Hayır paralı turist geliyor. Zaten bölgemizdeki diğer ülkeleri hedefliyoruz. Otobüs mesafesinde bulunduğumuz İran'ı çok önemli buluyorum. Şehrimiz, Turizm Bakanlığı ve Kayak Federasyonu bu yönde çalışmalar yapıyor. Konaklı bölgesinin de altyapısı tümüyle değiştirildi. Palandöken'i bir kayak merkezi kompleksi haline getirmemiz gerekiyor. 


 Peki bu nasıl yapılacak? 

Palandöken ve olimpiyatların yapıldığı Konaklı'yı liftlerle bağlamak gerekiyor. Birbirine kayma ve geçme imkânı olan iki bölgeden söz ediyoruz. Araçla bile aradaki mesafe sadece 20 kilometre. Bunu yaptığınız zaman müthiş bir kayak merkezi kazanmış oluruz. 


FERİT ŞAHENK BURAYA GELSİN 

 Bu çalışma şu anda ne durumda? 

Konu Özelleştirme İdaresi'nin gündeminde. Sonuçlanırsa Türkiye çok büyük ve verimli bir kayak merkezi kazanmış olacak. Eğer burada yatak kapasitemizi de artırırsak, Rusya, Ukrayna, Polonya ve İran'dan gelen uçak sayısı artar. 


 Şehir yabancı turizme hazır mı? 

Kesinlikle evet. Yöresel imkânlar müsait. Çok güzel yemeklerimiz var. Bence Ferit Şahenk Erzurum'a gitmeli, satın aldığı restoran zincirlerinden birini burada açmalı. Kahve Dünyası, Starbucks gitmeli. Bazen her şey kâr için yapılmaz. Öncü olmak da manevi haz verir. 


ANTALYA REKOR KIRDI

 Antalya 2013'ü nasıl geçirdi? 

Bu yıl yüzde 8'lik artışla 12 milyona ulaştık. Global gelişmelere baktığımızda bu büyük bir başarı. Bu yıl için hedefimiz 14 milyona ulaşmak. Bodrum ise Türkiye'nin üzerinde çalışması gereken bir yer. Bodrum'da sezonu nisanda başlatıp ekim sonuna kadar devam ettiriyoruz. Çünkü havaalanı yenilendi, ulaşımı daha düzenli. Büyük otellerin yatak kapasitesi artırıldı.



Sabah