28 / 12 / 2024

Ruslar Anadolu 'da baraj yapmak istiyor!

Ruslar Anadolu 'da baraj yapmak istiyor!

Rusya, Türkiye 'de hidroelektrik santrali kurmak için düğmeye bastı. Rusya 'nın dev şirketlerinden OJSC, Türkiye 'de toplam 940 megavatlık hidroelektrik santral yatırımda yer almak için harekete geçti...



DÜNYANIN önde gelen nükleer enerji üreticilerinden Rusya, Türkiye 'de hidroelektrik santrali kurmak için düğmeye bastı. Rusya 'nın dev şirketlerinden OJSC, Türkiye 'de toplam 940 megavatlık hidroelektrik santral yatırımda yer almak için harekete geçti.

Türkiye 'nin ilk nükleer santralini kurmak için harekete geçen Ruslar, şimdi de Anadolu 'nun bereketli sularında hidroelektrik santrali kurmak için düğmeye bastı. Rusya 'nın dev sanayi ve metal şirketi OJSC Grup, iştiraklerinden “Power Machine ” grubu ile Türkiye 'de toplam 800 megavatlık hidroelektrik (HES) santral yatırımında yer almak için ön anlaşma yaptı. şžirketin bu isteği Türkiye ile Rusya arasında imzalanan 11 'inci dönem protokolüne de eklendi.

Dev Rus şirketi, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından projesi tamamlanan ve kısa sürede ihaleye çıkarılması beklenen Yusufeli Barajı 'nda 180 megavat, Gerze Barajı 'nda 600 megavat, Kavaktepe Barajı 'nda ise 90 megavatlık kısmı inşa etmek istiyor. şžirket Siirt 'te bulunan ve kısa süre önce devredilen İncir barajının da 70 megavatına talip. OJSC 'nin 4 baraj için yapmak istediği toplam yatırım miktarı 940 megavatı aşarken, şirketin birleşme ve satınalma fırsatlarını da yakından izlediği ifade ediliyor.

OJSC şirketinin talepleri 11 'inci KEK protokolüne eklenirken, yetkililer DSİ tarafından ihalesi açılacak projelerin bir kısmına Rusların talip olduğunu doğruladı.

Yetkililer, “Talepten anlaşılacağı üzere şirket bu projelerin özellikle teknik altyapısını yapmak istiyor. Bu da en az bir milyar dolarlık yatırım demek ” bilgisini verdi. Türkiye 'nin enerji portföyünü şekillendirmek isteyen hükümet, son yıllarda hidroelektrik yatırımlarının önünü açan bir dizi düzenlemeye imza atmıştı. Bir bölümü çevrecilerin tepkisini çeken yeni yatırımlar sonrasında Türkiye elektrik üretiminde hidroelektriğin payı yüzde 30 'lara ulaştı. Elektrik üretim maliyeti oldukça düşük olan hidroelektriğin devreye alınması tüketicilerin de yüzünü güldürdü. Zira yağışların yüksek olmasıyla dolan barajların tam kapasiteye yakın çalışması elektrik üretimi içinde hidronun payını arttırdı ve bu sayede elektrik fiyatlarının artmasının önüne geçildi. Son 2 yılda gelen yağmurlar, Türkiye 'nin ekonomik su potansiyelini artırdı. 2010 sonu itibarıyla Türkiye 'nin hidroelektrik potansiyeli ortalama olarak kabul edilen 129 milyardan 148 milyar kilovata çıktı.

Yetkililer, potansiyelin artmasının yeni baraj yatırımlarını gündeme getireceğini belirtirken artan kapasite 3 Keban Barajı 'nın toplam üretimine denk geliyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri de su kaynaklarındaki iyileşmenin yeni yatırımları gündeme getireceğini ifade ederken etüt çalışmalarının sürdüğünü aktardı.
Vatan / Ufuk şžanlı  


Geri Dön