Sektörel

Ruslar gayrimenkulde Türkiye'yi mesken tutacak!

Rus vatandaşlar son senelerde Türkiye’den en çok gayrimenkul alan yabancılar arasında İran ve Iraklılardan sonra 3'üncü sırada yer alıyor. Peki sektör temsilcileri konuyla ilgili ne diyor? Rus vatandaşlar gayrimenkulde Türkiye'yi mesken tutacak mı? İşte ayrıntılar...2021'de Türkiye’den 5 bin 379 konut satın alan Rus vatandaşlar, 3

Rus vatandaşlar son senelerde Türkiye’den en çok gayrimenkul alan yabancılar arasında İran ve Iraklılardan sonra 3'üncü sırada yer alıyor. 2021'de Türkiye’den 5 bin 379 konut satın alan Rus vatandaşlar, 3. sıraya yerleşirken, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle Rusların bu sene Türkiye’den daha fazla konut alacağı öngörülüyor. 

Özellikle orta ve üst gelir kesiminin B planı kapsamında konut alacağı tahmin edilirken, bu şekilde listede ilk sıranın sahibi olan İranlıları geçerek uzun sürede ilk sırada olacağı öngörülüyor. Orta ve üst gelir kesimden olan Rus vatandaşların gelişiyle daha önce ortalama 150 bin dolarlık yazlık mülklerin yerini 300 ila 350 bin dolar tutarındaki mülk satışlarının alacağı belirtiliyor. 

Peki sektör temsilcileri konuyla ilgili ne diyor? Rus vatandaşlar gayrimenkulde Türkiye'yi mesken tutacak mı? İşte ayrıntılar...

 

Ruslara yapılan satışlar iki kat artabilir

Savaştan önce Rusya’ya gittiklerine, o sırada bir talep yaşanacağının kendini gösterdiğine dikkat çeken Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven, konuyla ilgili olarak “Bu savaş Rusların iştahını hızlandıracak gibi görünüyor. Türkiye’de en fazla alım yapanlar sırasında 3’üncü ve genellikle 100-150 bin dolarlık yazlık gayrimenkul alımı yapıyorlar. Ancak şimdi Rusya’nın en büyük acentesiyle görüştük. Şimdi daha da talep artıyor. Orta ve üst gelir grubundaki Ruslar, ağırlıklı olarak yavaş yavaş İstanbul’a geliyorlar ve gelmeye devam edecekler. İlk sırada böylece ortalama alımları da 300-350 bin dolarlar seviyesine çıkacak. 500 bin ve 1 milyon dolarlık gayrimenkuller de alacaklar” açıklamasında bulundu.

Artık yalnızca Antalya değil, İstanbul ve Bodrum’da da alımlarının yükseleceğine vurgu yapan Ergüven, “Ancak bunu yavaşlatan iki neden var. Birincisi uçuşlardan kaynaklanan bir durum var. İkincisi de para transferinden kaynaklanan sıkıntılar var. Onu da Mir kart ve birkaç farklı kanalla aşmaya çalışıyorlar. İranlılar da bir soruna rağmen alım yapıyor. Bunu da aşacağımızı düşünüyoruz. Dolayısıyla bu yıl Ruslara yapılan satışların iki kat artarak ilk sıraya gelmesi ve birkaç yıl boyunca daha devam etmesi bekleniyor. Çünkü 1 ila 3 milyon aileden bahsediliyor. Bu kişiler yavaş yavaş alıma geçecek” şeklinde konuştu.

B planı olarak düşünüyorlar

Dünya genelinde ortaya çıkan tepki sebebiyle, Amerika, Kanada ve Avrupa'ya gitmeyi planlayan kişiler için şu anda güvenilir ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Ergüven, “Zaten Türkiye ile Rusya arasında turizm ve ticaretten dolayı bir yakınlaşma var. Rusya’ya karşı oluşabilecek baskılardan dolayı Türkiye’ye tam olarak yerleşmeseler de bir B planı olarak ev almayı planlıyorlar” diye konuştu. Diğer taraftan Türkiye’nin bu konuda en büyük rakibinin Dubai olduğuna da dikkat çeken Ergüven, Türkiye’nin bu fırsatı değerlendirmesi amacıyla mutlaka yabancıya satış kapsamındaki sertifika koşullarını sıkılaştırmasının gerekli olduğunu belirtti.

Rus milyonerler Türkiye’yi keşfetmeye çalışıyor

Rusların taleplerinde alt segmentten üst segmente oldukça yüksek artış olduğunu vurgulayan MARS Investment Genel Müdür Hakan Bucak, konuya ilişkin “Özellikle Türk vatandaşlığı amaçlı gayrimenkul alımları artıyor. Savaşı hissedip önden para transferi yapanlar gayrimenkul almaya başladılar bile. Ancak diğerleri şu anda sınırlamalardan dolayı para transferi konusunda zorlanıyorlar” açıklamasında bulundu. 

Diğer taraftan Avrupa ülkelerinde ve İngiltere'de yatırımlara sahip olan Rus milyonerlerin de Türkiye’yi keşfetmk için çalışmalar sürdürdüğünü belriten Bucak, “Aynı şekilde Ukraynalılar da Türkiye’yi keşfediyor. Türkiye her iki ülke vatandaşları için de savaştan uzak kalmak için doğru bir alan. Şayet para transferinde zorluklar olmazsa Ruslar alımlarda ilk sıraya gelebilir” dedi.

Bankacılık sistemi satışları düşürebilir

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise, yaşanan savaş sebebiyle Rus vatandaşların Türkiye’deki alımlarının düşeceğini dile getirdi. Bankacılık sektöründeki yaptırımların bu azalmayı etkileyeceğinin altını çizen Özgün, “Bu yılsonunda yabancıya satışta yüzde 20’ye yakın artışla 70 bine yakın satış bekliyorduk. Ancak hem alımlarda 13’üncü sırada olan Ukraynalılar hem de Rusların gelmemesiyle birlikte geçen seneye göre yine artış yakalarız. Ama 70 bin seviyesine gelemeyiz” ifadelerini kullandı. Özgün, yoğun olarak Antalya bölgesinde projeler hayata geçiren bir şirket olarak şu anda Rusl vatandaşların alımlarının beklemeye geçtiğine vurgu yaptı.

Rusların konuttaki yeni rotası İstanbul ve İzmir!

Rus zenginler gayrimenkul için Birleşik Arap Emirlikleri'ne akın ediyor!

Rusya ve Ukrayna'daki yatırımcıların yeni adresi Türkiye'deki gayrimenkuller!

Akaryakıt fiyatlarında KDV ve ÖTV indirimi müjdesi! Benzin ve mazota 5 TL indirim!

Dolar yangın yeri! Kritik seviye...

Altın güç topluyor! Altın fiyatları yükselecek mi?