17 / 05 / 2024

Ruslar geri dönüyor! Konut fiyatları ve kiralar derinden etkilenmişti...

Ruslar geri dönüyor! Konut fiyatları ve kiralar derinden etkilenmişti...

Savaşla beraber ülkelerinden ayrılan Ruslar yavaş yavaş geri dönmeye başladı. En çok gelinen ve geri dönüş kararı alınan ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Yaşanan bu geri dönüşler, yaptırımlara rağmen Rus ekonomisinin hızlanmasında da etkili oluyor.



Kremlin'in Ukrayna'yı işgal kararı ve sonrasında ilan edilen seferberlik sebebiyle ülkelerini terk eden Ruslar geri dönmeye başladı. ABD merkezli finans ajansı Bloomberg'in "Savaştan kaçan Rusların geri dönüşü Putin'in savaş ekonomisini destekliyor" başlığıyla servis etmiş olduğu haberde, geri dönenlerin genellikle yüksek katma değerli işlerde çalıştıkları ve bunun da Rus ekonomisine önemli bir katkıda bulunduğu kaydedildi.


1 MİLYON KİŞİ KAÇMIŞTI

2022 yılında yaklaşık olarak 1 milyon kişinin Rusya'yı terk ettiği fakat son dönemlerde yaşanan geri dönüşlerin hızlandığına değinilen haberde, söz konusu bu durumun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açısından hem ekonomik hem de propaganda anlamında zafer olduğu kaydedildi.

Moskova'da Finion isimli bir yeniden yerleşim şirketinin şefi Vyacheslav Kartamyshev, 2022 yılında Rusya'dan ayrılanların yaklaşık yüzde 40-45'lik kısmının geri döndüğünü iddia etti.

Ruslar geri dönüyor! Konut fiyatları ve kiralar derinden etkilenmişti...

TÜRKİYE DE LİSTEDE VAR

"Dost" sayılan ülkelerde bile Rusların sıkı gözetim altında tutulmalarının da geri dönüşlerinde etkili olduğu kaydedilen haberde, Birleşik Arap Emirlikleri, eski Sovyet ülkeleri, Türkiye, Endonezya, Tayland, Sırbistan ve Karadağ'ın gidilen ve geri dönülen ülkeler arasında bulunduğu kaydedildi.

Söz konusu haberde, 2022 yılında Rusların en çok oturma izni aldığı ülkelerin başını 153 binle Türkiye'nin çektiği fakat Türkiye'de de daha sonra Rusların oturum izni almakta veya yenilemekte zorluk çekmeye başladıkları ve 2023 yılında kısa süreli oturum izni sahibi Rusların sayısının 60 bine gerilediği kaydedildi.

Gürcistan'da 2023'Te Rusya'ya geri dönüş yapanların sayısının da 2023 yılında bir önceki yıla göre altı kat artış göstererek, 35 bin 344'e ulaştığı, Rusya'dan Gürcistan'a gelenlerin sayısının da söz konusu bu dönemde yüzde 16 azaldığı kaydedildi.

Ruslar geri dönüyor! Konut fiyatları ve kiralar derinden etkilenmişti...

2022 yılında Rusya'dan Kazakistan'a 146 bin kişinin geldiği fakat bir sene sonra kalanların sayısının 80 bini aşmadığı iddia edildi.

Konu ile ilgili olarak Rus göçmenlerle bir röportaj yapan sosyolog Anna Kuleshova, kelimenin tam anlamıyla dünyanın onlara karşı olduğunu düşündüklerini belirtti ve “Bir kırgınlık duygusuyla 'Putin'in o kadar da haksız değil, bizden gerçekten nefret ediyorlar' hissiyle geri döndüler" şeklinde konuştu.

ANTALYA'YI ETKİLEDİ

2022 yılında savaştan kaçan Rusların gelişiyle kiralık ve satılık konut fiyat artışlarında Türkiye'nin zirvesine yükselen Antalya, Rusların geri dönmelerinin de etkileriyle 2024 yılının Şubat ayında listenin dibine demir atmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu yabancı giriş ve çıkış istatistiklerine göre 2022 yılında 152 bin Rus vatandaşı Türkiye’ye yerleşirken bir sene sonra 122 bini Türkiye'yi terk etti.

Rus göçünün etkileriyle 2022 yılının Nisan ayında Antalya'da kiralarda yüzde 329,3'lük astronomik yıllık artış oranı ile zirveye yerleşmişti. Rus göçünün terse dönmesinin etkileriyle de Mayıs 2023-Şubat 2024 arasındaki dönemde Antalya'da kira artış hızı kademeli olarak gerileme göstermiş ve 2024 yılının Şubat ayında yüzde 25'e kadar düşmüştü.

Kadıköy'ün en pahalı evi belli oldu! Dudak uçuklatan fiyatı ilan sitesini salladı! Aidatı ise resmen bir kira bedelinde!

1 Mayıs itibarıyla bankaya para yatıranlar dikkat!  İşte mevduat stopaj oranları 2024!

TOKİ'den tam 2 bin 30 yeni konut geliyor! Bu şehirlerde yaşayanlara son dakika Mayıs 2024 müjdesi!


Geri Dön