05 / 05 / 2024

Rüstempaşa Camisi restore edilecek!

Rüstempaşa Camisi restore edilecek!

Rüstempaşa Camisi, alt katında bulunan özel mülkiyete geçmiş 14 dükkandan 7’sinin daha kamulaştırılmasıyla restore edilecek



Eminönü’nde bulunan kubbe eteklerine kadar her tarafı çinilerle kaplı fevkani yapıdaki Rüstempaşa Camisi, alt katında bulunan özel mülkiyete geçmiş 14 dükkandan 7’sinin daha kamulaştırılmasıyla restore edilecek.

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 katlı caminin Mimar Sinan’ın önemli eserlerinden biri olduğunu söyledi.

Caminin çinileriyle ön plana çıktığını belirten Özekinci, "Buranın çinileri gerçekten muhteşem. Kubbe eteklerine kadar uzanan lale motifli çinileriyle dönemin en güzel örneklerinden bir tanesi. Mimar Sinan’ın eserlerini biz şöyle biliyoruz, devasa yapılar var Süleymaniye ve Şehzadebaşı Camisi gibi. Bu eserlerde öne çıkan görsel zenginlik ve ihtişam. Rüstempaşa’da ise biz şöyle bir olayla karşılaşıyoruz; görüntü olarak biraz daha küçük ama tezyinat ve süsleme açısından göz kamaştırıcı bir özelliğe sahip. Özellikle bu lale motifli çinileriyle hem yerli, hem de yabancı dünyanın gözdesi durumunda. Cami, başlı başına bir abide yapı" diye konuştu.

-PROJE KURULDAN GEÇTİ-
İbrahim Özekinci, bu önemli camiyi korumak ve gelecek nesillere ulaştırmak için kapsamlı bir restorasyon projesi başlattıklarını ifade ederek, projenin de Anıtlar Yüksek Kurulunca onaylandığını bildirdi.

Proje kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesince yapılan çalışmalar sırasında caminin statik yönden gözden geçirilmesi gerektiği konusunda karar alındığını aktaran Özekinci, şunları anlattı:

"Bunun için zemindeki dükkanlarda araştırma yapılması gerekiyordu. Bu aşamada toplam 14 adet taşınmazın özel mülkiyette olduğu, bu taşınmazlarda depo gibi eski esere uygun olmayan uygulamaların olduğu görüldü. Bu nedenle kurul kararları doğrultusunda buraların kamulaştırılması, daha sonra burada statik yönden araştırma yapılması, gerekli müdahalelerin yapılması ve güçlendirilme kararı alındı. Bu noktada biz 2 yıldır yürüttüğümüz çalışmalarda gerçekten sona geldik. Kamulaştırma çalışması yürüttüğümüz 14 taşınmazın 7’sinde bu işlem tamamlandı. Diğerlerinde ise son aşamaya gelindi. Kamulaştırma işlemlerinin bitmesiyle camimizin zemininde güçlendirme imkanı doğacak ve ondan sonra eşsiz güzellikteki camimizin restorasyonuna başlayabileceğiz."

Özekinci, restorasyon kapsamında caminin zemin güçlendirmesinin yanı sıra çinilerin tamiri ve konservasyonu gibi işlemlerin yapılacağını kaydetti.

Projelerin kurul tarafından ciddi şekilde incelendiğini anlatan Özekinci, "Geçmiş yıllarda yapılan yanlış müdahaleler de varsa biz bu çalışmamızla elde edilen bilgi ve belgeler neticesinde bunları gidereceğiz ve aslına uygun restorasyon işlemini gerçekleştirebileceğiz" dedi.

-RÜSTEMPAŞA CAMİSİ-
Eminönü’nde bulunan Rüstempaşa Camisi, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamlarından ve aynı zamanda kızı Mihrimah Sultan’ın eşi olan Damat Rüstem Paşa için 1561 yılında Mimar Sinan’a yaptırıldı. Cami Halil Efendi Mescidi’nin yerinde kuruldu. Bu mescidin yeri çukurda kaldığı için Mimar Sinan, mescidin altına dükkanlar yaparak bir subasman meydana getirdi.

İki yandan merdivenle çıkılan ve planı dikdörtgen olan caminin merkezi kubbesi, kemerlerle dört fil ayağına ve sütunlara oturuyor. Son cemaat yeri 6 sütunlu ve 5 kubbeli olan caminin önüne sonradan kemerler, sütunlar ve ahşap çatılı, saçaklı bir kısım eklendi.

Kubbe eteklerine kadar her tarafı çinilerle kaplı olan camideki özellikle lale motifli çiniler, Osmanlı çini sanatının en başarılı örneklerinden sayılır. Caminin şadırvanı ise sol tarafta yer alıyor.
AA


Geri Dön